Chiftelute de naut cu sos de rosii aromat
De cateva zile s-a pus postul si aceste chiftelute vegane vin chiar la momentul potrivit. La fel de bine s-a potrivit reteta acesta si cu programul „7 zile de sanatate” initiat de Philips, pentru ca nautul este o leguminoasa cu mari beneficii pentru sanatate: datorita continutului mare de fibre, nautul ajuta la scaderea colesterolului; impiedica acumularea zaharului in sange; este un aliment ideal pentru prevenirea bolilor de inima; contine fier si magneziu, fitonutrienti si vitamine. Ce sa mai vrei? A, da, sa aiba si gust bun! Evident, toate retetele pe care vi le recomand au gust de la foarte bun spre mai bine, nici reteta de chiftele de naut cu sos de rosii aromat nu face exceptie. Mai precis, sunt atat de bune incat cu greu ai crede ca nu au niciun ingredient de origine animala.
Ingrediente Chiftelute De Naut Cu Sos De Rosii Aromat:
chiftelute de naut:
- 460 de grame de naut fiert, scurs bine de apa (mai precis, boabele din doua conserve de naut)
- 45 de grame de ceapa
- 1-2 catei de usturoi
- 1 lingura cu varf de patrunjel verde tocat
- 1 lingura de menta proaspata tocata
- 1-2 linguri de seminte de floarea soarelui tocate (vor absorbi umiditatea)
- 4 linguri de faina de naut sau, in lipsa, faina de grau (daca veti obtine o compozitie prea umeda puteti adauga ceva mai multa faina)
- 1 lingurita rasa de chimen
- sare si piper
- 3 linguri de ulei de masline pentru stropit (daca optati sa preparati chiftelele la cuptor) sau ulei vegetal din abundenta pentru prajit
- 3 linguri de faina
sos de rosii aromat:
- 45 de grame de ceapa
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de ulei
- 300 de ml. de bulion de rosii concentrat sau 1/2 de cutie de rosii in bulion + 1 cescuta mica de apa fierbinte
- 2-3 crengute de cimbru
- 2-3 fire de busuioc
- 1 lingurita de zahar
- sare, piper
Preparare Chiftelute De Naut Cu Sos De Rosii Aromat:
1. Se scurg bine boabele de naut de lichid.
2. Se zdrobesc boabele de naut dupa cat de fin va place. Eu am preferat sa mai las si boabe intregi, pentru o textura mai interesanta. Am testat blenderul de mana Philips Avance Speed Touch la trebusoara asta si trebuie sa marturisesc ca s-a descurcat excelent.
3. Acelasi ajutor de nadejde de la Philips s-a ocupat si de ceapa si usturoi, pe care le-am tocat rapid.
4. Se adauga peste pasta de naut ceapa si usturoiul tocate, faina, verdeata tocata, semintele de floarea soarelui (pe care le-am tocat putin in prealabil), chimenul, sare si piper dupa gust. Daca compozitia va fi umeda, e bine sa mai adaugati treptat faina (ideal ar fi sa folositi faina de naut, pe care o gasiti la magazinele naturiste) sau pesmet, pana veti obtine o pasta semi-umeda, usor de modelat si care isi pastreaza foarte bine forma.
5. Se omogenizeaza bine compozitia si se formeaza 12-20 de de chiftelute. Eu am format 16 bucati, fiecare cam de dimensiunea unei mingi de ping-pong.
6. Chiftelutele se tavalesc prin faina si, de aici mai departe, sunt posibile doua abordari diferite:
- se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt, se stropesc cu 3 linguri de ulei pe toata suprafata si se dau la cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius, timp de 25 de minute;
- se prajesc in ulei din abundenta pana se rumenesc (3-4 minute) apoi se scot pe servetele de hartie absorbante.
Adevarul este ca la cuptor dureaza destul de mult pana prind crusta, dar asteptarea e compensata de cantitatea de ulei mult mai mica.
7. Pentru sos, se caleste ceapa impreuna cu usturoiul (ambele tocate) intr-o lingura de ulei pana cand se inmoaie, apoi se adauga rosiile sau bulionul si ierburile aromatice. Se fierbe la foc mic timp de 5-6 minute.
8. Se arunca plantele aromatice infuzate in sos, se paseaza sosul cu blenderul si se potriveste gustul cu sare, piper si zahar.
Se servesc chiftelutele impreuna cu sosul de rosii aromat, presarate cu verdeata dupa gust si cu un pic de piper negru proaspat rasnit.
Va doresc spor la treaba si pofta buna si, daca va doriti si voi un ajutor vrednic in bucatarie, puteti avea propriul Philips Avance Speed Touch raspunzand intrebarii lansate in concursul de la linkul care se deschide dand un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns