Taci și înghite – rețetă tradițională ciobănească
Taci și Înghite, rețetă tradițională ciobănească, cu origini ardelenești. Mâncare sățioasă cu mămăligă cu brânză în straturi și ou la cuptor. Straturi succesive de mămăligă și brânză iar pe deasupra ouă coapte în căușuri de mămăligă, cu ingrediente la îndemână în orice stână mai răsărită dar și în gospodăriile noastre. Cum se prepară Taci și Înghite.
”Celebră și magnifică coptură transilvană” – cum o descrie regretatul Radu Anton Roman, Taci și Înghite este cea mai elaborată și mai inventivă modalitate de a preface banala mămăligă într-un preparat pe cât de sățios pe atât de domnesc la față.
Trebuie să spun că la noi în familie, preparăm des mămăligă așezată în straturi alternând cu brânza, totul pus la cuptor și savurat fierbinte cu niște smântână sau iaurt. Un fel de precursor mai modest și ceva mai puțin sățios al acestui faimos Taci și Înghite.
Trebuie să spun că atât soțul meu cât și eu ne tragem rădăcinile din familii păstorești din Mărginimea Sibiului. Chiar dacă nu am apucat să cunoaștem îndeaproape acest stil de viață, el cumva este încă prezent în ADN-ul nostru. Dorul permanent de munte și de înălțimi, bucuria de a întâlni în excursiile montane o turmă de oi și a schimba o vorbă cu păstorul, emoția pe care o simțim ascultând muzica populară din zonă, totul se pare că atinge niște corzi neștiute din sufletul nostru.
Unul din lucrurile despre care putem spune că le păstrăm încă cu sfințenie, este mâncarea tradițională. Suntem mari mămăligari, ne place mămăliga cu brânză, cu lapte, cu smântână… cum o fi. La fel, tocana de oaie (sloi de oaie îi zicem noi), tocana de vițel și toate celelalte bunătăți tradiționale sunt savurate cu mare plăcere la noi, la masă, tot alăturea de o mămăliguță aurie și fierbinte.
Totuși, până acum, Taci și Înghite nu mai preparasem, nici în familiile noastre nu se făcuse. Radu Anton Roman, din a cărui faimoasă carte ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești – ediție nouă, îndelung revăzută și mult adăugită” m-am inspirat pentru această rețetă, vorbea despre căderea într-o nedreaptă uitare a acestui preparat tradițional. Mă gândesc că motivul acestei nedrepte uitări este faptul că mâncarea e foarte sățioasă pentru omul modern, ceva mai sedentar. Dar tare bună și potrivită trebuie să fi fost, seara, pentru ciobanii vânjoși de odinioară, ce parcurgeau kilometri cu turmele în căutare de pășuni neatinse cu iarbă grasă, în aerul tare și capricios al muntelui.
Ingrediente Taci si inghite
mămăligă
- 1 litru de apă
- 1 linguriță cu vârf de sare
- 200 de grame de mălai (maximum 230 de grame, dacă aveți un mălai mai ”slab”)
Taci și Înghite
- 4 ouă
- 250 gr. brânză
- 100 gr. unt
- 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat
- 1 strop de sare
- opțional, 100 gr. cârnați, slăninuță sau pecie (ce aveți la îndemână), cu mențiunea că mie, personal, mi se pare chiar în plus orice adaos de carne la o mâncare deja atât de sățioasă
Pentru servire
- 200 gr. smântână
Taci și înghite – preparare mămăligă
În rețeta regretatului Radu Anton Roman, Taci și Înghite se face cu o mămăligă mai moale, din mălai, lapte și smântână. Am stat în cumpănă dacă să încerc această variantă. Totuși, mi-am dat seama că ar fi fost prea mult pentru scumpul soț, fan încrâncenat al mămăliguței simple. La fel și pentru noi, ceilalți ai casei, m-am gândit că e prea de tot să fierb în smântână o mămăligă pe care oricum o voi servi cu smântână la final. Oricum, mi-era aproape teamă să socotesc caloriile acestei minunății. Destul că aveam de gând să ”ornez” la cel mai autentic mod ciobănesc obișnuita noastră mămăligă cu brânză ci ochiuri.
Așadar, pentru menajarea sensibilităților jumătății mele, am pregătit mămăliga noastră obișnuită, după rețeta de aici. Dacă, însă, doriți să urmați cu mare strictețe sfaturile lui Radu Anton Roman, iată cum trebuie procedat:
- Fierbeți, într-un ceaun mai adânc, ca să nu dea în foc, 1 litru de lapte gras cu 200 de grame de smântână (firește, tot grasă). Adăugați 1 linguriță de sare.
- Când amestecul acesta bogat clocotește, adăugați cam 300 grame de mălai. Precizez că în rețeta originală este recomandat să se folosească 500 de grame de mălai, dar și că mămăliga trebuie să fie moale, așa că mi-am permis să ajustez un pic cantitatea.
- Amestecați constant, în timp ce ceaunul fierbe pe foc mic, vreo 20 minute. Gata, cea mai bogată mămăligă e pregătită pentru a fi transformată în Taci și înghite!
Taci și Înghite – ce tip de brânză se folosește pentru mămăliga cu brânză și ou la cuptor
Pentru mămăligă cu brânză, noi pregătim de obicei un amestec, combinat după gust între brânză frământată, telemea și cașcaval. Cantități fixe nu am deoarece depinde foarte mult de textura și de cât de sărată e telemeaua. Proporțiile sunt diferite, așadar, de fiecare dată. Peste brânza frământată se rade telemeaua și cașcavalul în proporții diferite, gustul final fiind criteriul principal.
Se amestecă bine cele trei tipuri de brânză și se poate folosi pentru rețeta noastră de Taci și Înghite.
Taci și Înghite – câteva sfaturi despre vasul în care să asamblăm mâncarea
Pregătind Taci și Înghite pentru acest minunat blog, mi-am zis să mă străduiesc pentru o prezentare mai deosebită. Am dorit să montez acest preparat tradițional în forme individuale, dându-i un aspect mai elegant. Mi-a ieșit, până la urmă, dar nu neapărat recomand, e zdroabă multă cu rezultate nesigure.
Taci și înghite e un preparat ce are o anumită lejeritate, până la urmă e o mâncare rustică. Chiar dacă nu e neapărat aspectuoasă în prezentare, mămăliga și brânza așezate în straturi se coc la cuptor, brânza se topește și devine elastică, întinzându-se în fire apetisante. Această imagine simplă e suficientă ca să trezească apetitul, chiar dacă mâncarea se pregătește într-o formă/cratiță simplă, în locul formelor individuale.
Când e de servit, se scoate cu lingura din cratiță această bogăție de mămăligă cu straturile sale. Preparatul astfel servit, deși autentic, nu e musai și fotogenic. În final, nici nu contează asta căci e teribil de gustos. Nu stai să admiri și să filozofezi ci te implici deîndată în acțiune. Vorba numelui… ”Taci și Înghite”.
Dacă e să gătesc acest preparat la modul obișnuit în familie, prefer să o fac într-o oală de fontă. După părerea mea umilă, nu exista vas mai bun pentru așa ceva. Oala de fontă în care pregătesc în mod obișnuit mămăliga noastră cu brânză așezată în straturi are diametrul de 16 cm. Este suficient de mare pentru 4 porții, fix cât ne trebuie pentru o cină în familie, doi adulți și doi copii. Este drept că asta ține și de apetitul fiecăruia. Pentru noi, o familie care nu neapărat apreciază porțiile prea mari, e perfectă.
Asamblare Taci și Înghite – mămăligă cu brânză în straturi și ou la cuptor
Avem, așadar, mămăliga făcută și brânza rasă/amestecată în proporția dorită și potrivită la gust de sare. Niște ouă și unt le avem la îndemână, poate și nițel piper proaspăt măcinat, e timpul să ne punem pe treabă.
- Se încinge cuptorul la 190°C.
- Se unge interiorul unei cratițe sau ceaun cu 50 gr. unt. Dacă optați pentru forme individuale, le ungeți pe acelea.
- Se așează un strat de circa 1 – 1,5 cm. mămăligă, se presară jumătate din brânză și puțin unt.
- Se întinde un al doilea strat de mămăligă peste care se presară restul de brânză.
- Se întinde un al treilea strat de mămăligă, se nivelează, după care cu dosul unei linguri, se fac 4 adâncituri în mămăliga fierbinte. Adânciturile trebuie să aibă atât loc cât să încapă 1 ou, circa 2 – 3 cm.
- Se sparge câte un ou în fiecare adâncitură.Notă: După cum vedeți, eu am spart oul într-o sită de ceai. Scopul era să elimin albușul mai lichid și să am astfel un control mai bun asupra modului de prezentare a ochiului în căușul de mămăligă. Aceeași practică o știu și pentru ouăle poșate. Dacă vrei o prezentare mai aparte, e mai ușor de obținut eliminând partea de albuș mai lichidă.Totuși, în gospodăria tradițională, așa ceva cred ca se apropia de blasfemie. Într-un univers în care regula gospodarească era să se folosească totul, de la intestine la picioare de porc, un asemenea gest trebuie să fi părut o risipă inutilă.
7. Se asezonează ouăle cu un strop de sare fină, ținând cont că și brânza e sărată. Se pune câte o bucățică de unt pe ouă pentru luciu. Se poate rade și niște cașcaval deasupra.
Taci și înghite – gătirea la cuptor
- ”Se dă la cuptor până capătă oarecare culoare”, ne zice Radu Roman. Vreo jumătate de oră a durat până s-a rumenit nițel iar albușul s-a închegat.
- Se scoate de la cuptor și se mănâncă imediat, nu e genul de mâncare pe care să o lași să se răcească.
Servire Taci și înghite – mămăligă cu brânză în straturi și ou la cuptor
Taci și înghite se servește fierbinte, imediat ce se scoate din cuptor. Acesta e și farmecul acestui preparat rustic, să te bucuri de brânza grasă care se întinde în fire lungi și de gălbenușul de ou încă moale.
Alături de această mămăligă cu brânză și ou la cuptor am pus și niște smântână și tare bună și sățioasă a fost.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns