Antricot de vita la gratar
O friptura suculenta din antricot de vita la gratar este pentru mine rasfatul suprem. Nu am intalnit inca un gust care sa-mi stimuleze mai intens acei centri nervosi care declanseaza senzatia de placere. Pe deasupra, o friptura perfecta de vita este simplu si rapid de facut. Dupa ce iti insusesti cateva reguli, pe care trebuie sa le respecti ca pe „tatal nostru”, fripturile suculente din carne de vita vor fi o joaca.
O friptura de vita, pe langa intensa placere a gustului pe care o ofera, mai are si niste importante beneficii pentru sanatate. Ani de zile, unii specialisti in nutritie, citati la nesfarsit de toate canalele de media, au sustinut ca daca vom consuma carne rosie si grasimi saturate ne vom imbolnavi cu totii, iar acum, aceeasi (sau alti) specialisti retracteaza, precizand ca acidul gras stearic din carnurile rosii este de fapt benefic pentru inima, cheia fiind, ca in toate cele, in moderatie.
Asadar, o friptura buna de vita, o data sau de doua ori pe saptamana, va face numai bine orisicui. Nu stiu de ce, eu una nu m-am indoit nicio clipa de asta si nicio campanie de pe lume nu o sa ma determine sa-mi schimb conceptia ca ceea ce a fost bun si sanatos pentru bunicii si strabunicii mei e la fel de benefic si pentru mine. Facem o friptura buna din antricot de vita, asadar?
Ingrediente Antricot De Vita La Gratar:
- 1 bucata de antricot de vita maturata, groasa de 5-6 cm. (bucata mea a avut 580 de grame cu tot cu os, arhisuficient pentru 2 persoane)
- sare si piper
- optional: 40 de grame de unt, 1 ramurica de rozmarin, 1/2 catel de usturoi, 1 lingurita de coaja de lamaie fin razuita, zeama de lamaie, sare si piper
Reguli de aur pentru o friptură de vită suculentă:
Inainte de a trece la prepararea propriu zisa, as vrea sa numesc un set de reguli pentru friptura perfecta despre care vorbeam in introducere.
- Inainte de orice, trebuie sa alegeti acea piesa de transare potrivita scopului vostru. In cazul de fata, am ales antricotul pe care il voi pregati la gratar. Antricotul, bucata taiata din carcasa de vita cuprinzand muschii dorsali reclatati intre coastele 6-8 si coloana vertebrala, vrabioara si fileul (muschiul de vita) sunt piesele care se preteaza pregatirii la gratar sau la tigaie. Celelalte piese de transare (pulpa, spata, ceafa, coastele, rasolul, coada) sunt minunate, pot dezvolta arome si texturi exceptionale, dar trebuie gatite lent, deci nu va aventurati niciodata sa gatiti pulpa de vita la gratar.
- Cel putin la fel de importanta este calitatea carnii: dupa abatorizare, carnea de vita (ca si a altor animale, dar in mod special a celor cu musculatura puternica, de exemplu vanatul) devine mult mai rigida. Maturarea carnii, in conditii de temperatura, ventilatie si umiditate controlate strict, are rolul de a permite enzimelor naturale din carne sa o fragezeasca si sa dezvolte un gust intens, exceptional. Motivul pentru care gustul e mai intes e foarte simplu, carnea maturata are apa mai putina si toate substantele pe care le contine sunt mult mai concentrate.
- Sfatul meu este sa investiti intr-o bucata de carne de vita maturata atunci cand v-ati propus sa faceti o friptura la gratar, diferenta de la „talpa de cauciuc” de care fugim cu totii la carnea frageda si suculenta sta in calitate.
Preparare Antricot De Vita La Gratar:
1. Inainte de a pune carnea pe gratar, aceasta trebuie sa ajunga la o temperatura cat mai apropiata de cea a mediului ambiental. Scoateti carnea din frigider cu un sfert de ora, sau mai bine cu o jumatate de ora inainte de momentul prepararii propriu zise (chiar 1 oră -1 oră și jumătate pentru bucatile mai mari). Intre timp, pregatiti gratarul, o parte a acestuia trebuie sa fie foarte, foarte incinsa, partea opusa sa nu aiba foc dedesubt.
2. Am auzit multe discutii legate de faptul ca nu ar trebui condimentata carnea de vita inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca sarea ar intari-o. Ei bine, eu una condimentez carnea de vita cu sare si piper proaspat macinat, chiar inainte de a incepe prepararea termica, si, fara falsa modestie si fiind chiar pretentioasa, cele mai bune fripturi din viata mea le-am mancat la mine acasa. Bineinteles, daca doriti sa procedati invers, e foarte bine si asa, carnea se poate condimenta inainte sau dupa prepararea termica, dupa cum preferati. Nu adaug alte arome, vreau sa ma bucur de aromele carnii de vita si atata tot. Ce mi se pare, insa, o blasfemie, e obiceiul de a tine in bait o carne de vita de inalta calitate, cum este carnea maturata. Chiar nu e nevoie de asa ceva si nici nu e nevoie de arome de tot felul, pregatim o bucatica destul de costisitoare, asa ca ne dorim sa-i simtim gustul.
3. Antricotul se aseaza pe acea portiune a gratarului foarte incinsa. Eu am posibilitatea de a controla temperatura, niciodata nu pun carnea de vita pe gratar pana cand nu s-a incins pana la 260 de grade Celsius.
4. Daca doriti sa obtineti desenul caracteristic, cu urme de arsura liniare care se intersecteaza pe suprafata fripturii, dupa 3 minute rasuciti carnea spre stanga (sau dreapta) asa incat perpendicular pe urmele de arsura care s-au format deja sa se formeze altele. Dupa inca 2-3 minute carnea se intoarce pe fata opusa si se repeta procedeul cu rasucirea. Daca nu va intereseaza in mod special desenul respectiv la suprafata carnii, lasati carnea pe gratar 4-5 minute pe fiecare parte. De aici, sunt doua abordari diferite:
- Mutati friptura pe partea mai rece a gratarului, domolind in acelasi timp jarul in partea incinsa, ca sa se obtina o temperatura medie (180-190 de grade); acoperiti gratarul cu un capac si lasati friptura sa se gateasca inca 2-3 minute, pentru o friptura in sange sau 4-5 minute pentru una medie. Mai gatita de atat nu recomand, e lipsa de respect fata de o bucata de carne atat de suculenta sa fie gatita pana cand se usuca complet.
- A doua modalitate: inca inainte de a pune friptura pe gratar, preincalziti cuptorul la 190 de grade ventilat. Odata urmele caracteristice de arsura obtinute, transferati antricotul de vita pe o tavita acoperita cu hartie de copt si dati-l la cuptor pana cand va atinge gradul de gatire dorit.
Mai multe idei de preparate cu carne de vita:
Un pont: eu prefer carnea de vita gatita medium-rare. Teoretic, atunci cand in carnea a atins 56, maximum 58 de grade Celsius la mijloc, tinand cont si de cele 3-5 minute de odihna, pe parcusul carora carnea continua sa se gateasca, friptura mea ar fi exact asa cum trebuie. Experienta m-a invatat ca textura e mai importanta decat temperatura interna, pentru ca sunt carnuri si carnuri. Imi unesc degetul mare si cel mijlociu de la mana stanga si pipai cu degetele mainii drepte. Pipai si carnea, daca simt aceeasi textura carnea e asa cum o vreau.
5. Dupa frigere, carnea trebuie neaparat sa se odihneasca 5-10 minute. Scoateti-o pe o farfurie si acordati-i acest ragaz, este esential pentru a va bucura de o friptura perfecta.
6. Cat friptura se odihneste, puteti pregati un unt aromat, amestecand untul la temperatura camerei cu fruzulite de rozmarin tocate fin, coaja de lamaie, usturoi, zeama de lamaie, sare si piper. Sau cu alte arome, merg foarte multe combinatii, de la ierburi aromatice pana la trufe.
7. Daca ati pregatit untul aromat, punteti jumatate din el deasupra fripturii care se odhneste, se va topi si o va aromatiza foarte placut.
Antricotul de vita la gratar se serveste cu garniturile preferate, se potriveste practic cu orice, imaginea mai jos va ofera o varianta de prezentare cu sparanghel sote si piure de cartofi cu trufe. Eu prefer o prezentare rustica, pe un tocator de lemn, pentru ca e o bucata de dimensiuni generoase, care trebuie impartita.
O alta varianta este sa se prezinte friptura taiata, cu bucatele de unt aromat si cu o salata. Friptura de vita la gratar merge de minune cu o salata si atata tot, iar din toate salatele mie mi se pare ca rucola se potriveste cel mai bine.
Pofta mare!
Lasă un răspuns