
Involtini de vinete cu ricotta și mozzarella, în sos de roșii cu usturoi






Involtini de vinete cu ricotta și mozzarella, în sos de roșii cu usturoi, rețetă vegetariană simplă și foarte gustoasă. O rețetă cu vinete umplute cu brânză, în sos de roșii aromat.
N-am făcut un secret din faptul că ador vinetele. Sunt unele dintre legumele mele preferate, așa se și explică numărul mare de rețete cu vinete publicate pe blog. Dacă ar fi musai să numesc preferata mea, dintre toate, ar fi în continuare rețeta de imam bayildi, pe care o găsesc superlativul tuturor rețetelor cu vinete! Dacă te interesează această rețetă, o găsești cu un click pe poza de mai jos.
Totuși, dacă ar trebui să aleg între o porție de imam bayildi și una de parmigiana di melanzane, aș fi într-o mare încurcătură! Parmigiana e preparatul pe care-l comand aproape de fiecare dată când merg la un restaurant italian. Pur și simplu îl ador! Am publicat și această rețetă pe blog, o găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.
Atât de mult îmi plac vinetele, încât au devenit preferatele mele și pe pizza! Și, da, nu pierd nicio ocazie să fac minunata pizza alle melanzane, pe care nu am inventat-o eu, desigur! Această varietate de pizza este una frecvent pregătită, în Italia, patria unor minuni de preparate vegetariene. Ceea ce am făcut eu a fost s-o pregătesc (frecvent) și s-o public și pe blog, așa că poți accesa rețeta (video) cu un click pe poza următoare.
Așadar, cum e cu involtini de vinete?
Am văzut rețeta pe un blog italian, La Cuccina di Bacco, și m-a cucerit imediat! Configurația planetelor a fost de așa natură încât, simultan, aveam toate, absolut toate ingredientele în casă! Am mai adaptat rețeta din care m-am inspirat, întrucâtva, dar, în mare, a ieșit exact preparatul vegetarian super gustos la care m-am așteptat: niște involtini de vinete cu ricotta și mozzarella, cu un parfum subtil de usturoi și busuioc și sos de roșii gustos.
Una peste alta, vă invit, în cele ce urmează, să descoperiți rețeta. Am notat-o atât în varianta text, însoțită de fotografii, așa cum i-am obișnuit pe cititorii mei fideli, cât și video.
Ingrediente involtini de vinete cu ricotta și mozzarella, în sos de roșii cu usturoi
- 2 vinete de câte 330-350 de grame/bucată
- 60 ml. de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 400 ml. passata de roșii (din conservă)
- 5-6 ramuri de busuioc proaspăt
- 300 de grame de ricotta
- 200 de grame de mozzarella mărunțită din cuțit
- sare și piper
Rețeta video
Mod de preparare involtini de vinete cu ricotta și mozzarella, în sos de roșii cu usturoi
1. Am spălat și am zvântat vinetele și le-am curățat de coajă. Dacă aveți o mandolină, folosiți-o cu încredere și feliați vinetele, pe lungime, în felii de 3-4 mm grosime. Eu nu am mandolină acasă, pentru că mereu m-am umflat în pene că pot face orice cu cuțitul. Ei bine, de data asta ar fi folosit o mandolină, recunosc. Totuși, am putut face și asta cu cuțitul ?. Drept e că am mai avut nevoie și de două bețișoare chinezești, puteți vedea în clipul video de mai sus cum am procedat, e chiar amuzant. După ce le-am feliat, am presărat vinetele cu sare, le-am pus pe un platou și am pornit cuptorul, fixându-l la 190°C.
Sosul de roșii cu usturoi
2. Cât timp vinetele au stat cu sarea, care extrage lichidul amar pe care-l conțin, m-am ocupat de sosul de roșii. Într-o tigaie adâncă, am pus 2 linguri de ulei de măsline și 2 căței de usturoi, întregi. Am pornit focul și am călit usturoiul cam 2 minute, amestecând frecvent.
3. Am adăugat apoi passata de roșii și cam 150 ml. de apă caldă. Am lăsat sosul să fiarbă timp de 10 minute, completând cu apă fierbinte, dacă a scăzut. În final, am oprit focul și am asezonat sosul cu sare și piper.
Coacerea feliilor de vinete
4. După 10-15 minute, am tamponat cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie vinetele, să se zvânte bine. Le-am aranjat în tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt și le-am stropit cu 2 linguri de ulei de măsline. Nu e nimic dacă se suprapun puțin vinetele în tavă! Oricum, scopul celor 10 minute pe care le vor petrece în cuptor, la 190°C, este doar acela de a se înmuia, ca să putem forma involtini de vinete, din ele.
După cele 10 minute necesare ca vinetele să se înmoaie, nu am oprit cuptorul.
Umplutura de ricotta și mozzarella
5. Cât timp feliile de vinete s-au copt și s-au și răcorit un pic (după cele doar 10 minute la cuptor), am făcut rapid umplutura. Am tocat mărunt 4 ramuri de busuioc și l-am adăugat peste ricotta, într-un castron. Am adăugat și mozzarella. Se poate folosi atât mozzarella proaspătă, cât și maturată. Eu am folosit una mai uscată, să nu-mi lase atât de mult lichid în timpul gătirii. Am asezonat cu sare și piper și am amestecat bine.
Observație: o variantă foarte gustoasă, însă cu carne (de vită), este rețeta de rulouri de vinete cu carne și sos de roșii, la cuptor. Accesați rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Involtini de vinete cu ricotta și mozzarella – umplerea
6. Pe fiecare felie de vânătă, am pus câte 1 lingură potrivit de plină din umplutură. Am rulat feliile de vinete cu umplutura în interior și astfel am format involtini.
Gătirea la cuptor și servirea
7. Cu restul de ulei de măsline, am stropit o cratiță, apoi am aranjat în aceasta involtini de vinete umpluți. Pe deasupra, am pus sosul de roșii, din care am eliminat cățeii de usturoi. Pe deasupra, am pus jumătate din busuiocul rămas.
8. Am pus cratița în cuptorul care era încă încins la 190°C. Am copt involtini de vinete cu ricotta timp de 40 de minute, la o înălțime medie. În final, am garnisit cu restul de busuioc și am servit involtini de vinete calzi, cu sosul de roșii în care s-au copt.
Nu m-au dezamăgit, au ieșit exact așa cum mi i-am imaginat. Dacă veți încerca și voi rețeta, vă aștept cu impresii.
Lasă un răspuns