Fasole cu afumatura
Hm… stau acuma si ma gandesc ce introducere sa scriu legat de o mancare de fasole? Cine nu a gatit fasole? Cui nu ii place fasolea, macar cate o data? Hai, ca doamnele si domnisoarele se mai feresc! ASTA nu din cauza gustului, ci din cauza ”efectelor secubndare” ce se fac simtite in cateva ceasuri de la ingerarea atat de consistentei leguminoase.
Domnii, in schimb, sunt mai dispusi sa dea omenia pe rusine. Fie ce-o fi, dar fasolea e fasole, mai ales de contine si ceva afumatura!
La noi, la bãnãțeni, fasolei i se spune păsulă. Imi amintesc o faza amuzanta intamplata demuuult, la un bal al bobocilor cand baietii mai mari au inventat o proba cam misogina, adresand fetelor intrebarea menita sa le faca sa roseasca : „Ce incepe cu „P” , se termina cu „ulă” si se bagã-n gură?”. Am fost foarte inspirata in momentul respectiv si am scris pe biletelul meu “Păsulă – regionalism bănățean” – raspunsul starnind rasetele intregii asistente. Eh, dar e tare demult de atunci, asa ca sa trecem la oalele noastre:
Ingrediente Fasole cu afumatura
specificand ca toate cantitatile sunt absolut aleatorii, fiecare poate scoate/adauga dupa gustul propriu si dupa ce are prin camara si frigider.
- 600 de grame de fasole boabe, curatata, spalata si inmuiata in apa peste noapte
- 500 de grame de carne afumata – in cazul meu sunca de casa lasata la desarat peste noapte
- 2 cepe
- morcovi (2-3)
- patrunjel radacina + verdeata
- pastarnac
- foi de dafin
- 3 catei grasuti de usturoi
- pasta de rosii (bulion)
- sare, piper, boia dulce de ardei
Preparare Fasole cu Afumatura:
Am decupat slaninuta de pe carnea afumata si am pastrat-o deoparte. Carnea am pus-o la fiert cu o ceapa taiata mare si frunzele de dafin.
Fasolea am oparit-o in apa clocotita, am scurs-o si am limpezit-o (operatiunea avand menirea sa mai atenueze din efectele ante-amintite):
Fasolea limpezita am adaugat-o peste carnea afumata care deja fierbe:
Indepartam spuma si degresam fiertura. Cand atat fasolea cat si carnea sunt aproape fierte se adauga zarzavatul taiat cuburi:
Se potriveste gustul de sare – nu am pus sare de la inceput, carnea afumata fiind sarata si ea.
Retusurile finale:
1. Slaninuta taiata cuburi se prajeste putin (poza 1).
2. Se scurge o parte din grasimea adunata in vas in urma prajirii slaninei si se adauga ceapa ramasa, taiata marunt (poza 2).
3. Ceapa se caleste putin, cat sa devina sticloasa si sa isi dezvolte gustul, se adauga boiaua de ardei si se stinge imediat cu bulionul si cateva linguri de zeama din oala cu fasole (poza 3).
4. Se adauga aceasta compozitie in oala cu fasole:Se continua fierberea pana cand atat carnea, cat si fasolea sunt bine facute, se potriveste gustul cu sare, piper, se adauga usturoiul zdrobit (poza 4).
Se mananca cu placere cu ceapa rosie si ardei iute (cazul nostru) sau cu ce va place voua.
P.S. – am creat, odata cu aceasta postare, o noua categorie – „Mancaruri de legume”, parca mi s-a parut ca nu se poate incadra mancarica asta la „Mancaruri cu carne” chiar daca are si ceva carnita in continut, pentru ca vedeta este in mod evident fasolea si nu continutul carnos.
Lasă un răspuns