Friptura de miel cu iaurt si lamaie
Friptura de miel cu iaurt si lamaie este o reteta in stil libanez, adica provine de acolo unde oamenii chiar stiu sa gateasca mielul. Este o alternativa minunata la clasica friptura de miel romaneasca, mai ales pentru cei care nu apreciaza gustul prea intens al carnii de miel. Gustul specific este rafinat, imbogatit cu aromele ingredientelor si condimentelor adaugate, rezultand o friptura de miel savuroasa si foarte fina. De fapt, asta e reteta cu ajutorul caruia mi-am obisnuit barbatul sa accepte carnea de miel, timp de cativa ani nu am mai preparat mielul altfel, acum a ajuns sa ii placa in orice forma.
08:00
01:30
09:30
10 portii
medie
Ingrediente Friptura de miel cu iaurt si lamaie:
- carne de miel transata in bucati potrivite
- 700 ml iaurt gras
- o lamaie
- 1 lingura de coriandru boabe, zdrobit
- 4-5 catei de usturoi
- sare
- piper
- ulei de masline
Preparare Friptura de miel cu iaurt si lamaie:
Am transat o carcasa de miel, mai intai indepartand pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grija, astfel incat sa ramana intr-o singura bucata (pulpa din fata am taiat-o pur si simplu in bucati potrivite):
De carcasa s-au ocupat fiica si sotul meu, care au decupat sira spinarii din punctul in care se insereaza coastele, sub stricta mea supraveghere si sub amenintarea sa nu „ciupeasca” vreo farama de cotlet, care musai sa ramana intact si atasat coastelor:
In blender se macina coaja de lamaie, coriandrul si usturoiul:
Intr-un vas se amesteca iaurtul, mixtura aromata, sare, piper, zeama de lamaie si o unda de ulei de masline:
Sosul are un gust deosebit de bun, si intotdeauna pastram cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi langa friptura.
In pungi (sau intr-o punga mai incapatoare) se pun bucatile de carne impreuna cu sosul de iaurt ramas, se leaga pungile si se lasa peste noapte la frigider:
A doua zi dis de dimineata trecem la finalizarea preparatului – am rasucit coastele formand coronita, am fixat-o cu scobitori si am desprins carnea de pe coaste in partea superioara, impingand-o in jos, inauntrul coronitei; fiecare coasta se infasoara in staniol:
Se aseaza toata carnea in tava si se stropeste cu putin ulei de masline, apoi se da la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o ora.
Cand friptura este rumenita frumos si o scobitoare introdusa in carne intra cu usurinta, eliberand sucuri clare, carnea este gata:
Se serveste cu o garnitura la alegere, noi am preferat cartofi copti, salata verde si sosul de iaurt.
Poate te intereseaza si reteta Friptura de miel cu rozmarin si usturoi.
acum o fac! am doua pulpe de miel ramase de la Pasti (le-am congelat) si de aseara stau imbaiate in iaurt grecesc cu usturoi, zeama de lamaie si cimbrisor. Inspre pranz le bag la cuptor. te tin la curent cu rezultatul!