Friptura de miel cu usturoi si rozmarin
Un gurmand adevarat apreciaza intotdeauna o friptura de miel suculenta si bine gatita, asa incat carnea de miel, care nu e neaparat pe lista preferintelor celor mai multi dintre conationalii nostri, se regaseste destul de des pe masa noastra, nu doar o data pe an, sub forma traditionalei fripturi de miel de la Paste.
Imi place sa pregatesc friptura de miel in diferite moduri iar reteta pe care v-o arat azi e una foarte simpla, condimentata clasic, cu usturoi si rozmarin. Propunerea mea e o reteta de friptura de miel la cuptor, nu va trebui sa ii acordati prea multa atentie in timpul gatirii, doar sa o pregatiti cu grija, asadar o sa va ramana timp sa va ocupati de garnitura sau o salata buna si veti obtine bunatate de friptura frageda, suculenta si gustoasa.
01:15
02:00
03:15
6 portii
redus
Ingrediente Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:
friptura:
- 1 bucata pulpa de miel, curata de pielite si grasimea in exces
- 1 lingura rasa de paprika dulce
- 1 lingurita rasa de piper proaspat macinat
- 2 linguri de rozmarin maruntit
- 3-4 catei de usturoi marisori
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingura buna de sare marina grunjoasa
sos:
- 100 de ml. de vin rosu
- 2 linguri de sos worcester
- 1 lingura rasa de zahar brun
- cateva fire de rozmarin verde pentru decor
Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:
Intai de toate, se curata pulpa de miel, intreaga, de pielite si seu. Se poate si dezosa si apoi lega cu sfoara de bucatarie pentru o forma cat mai frumoasa.
Intr-un castronel, se amesteca bine-bine: sarea, usturoiul tocat marunt, rozmarinul, paprika, piperul si otetul balsamic, pana se formeaza o pasta omogena.
Cu aceasta pasta se freaca bine carnea peste tot, apoi se aseaza in tava in care se va coace, se acopera (cu foile de aluminiu) si se lasa timp de o ora la marinat, la temperatura bucatariei.
Se incinge cuptorul la 190 de grade, in tava se adauga o ceasca de apa fierbinte, se sigileaza bine folia de aluminiu si carnea se da la cuptor. Dupa o ora, se intoarce pe partea cealalta, se acopera la loc si se coace mai departe.
Dupa alte 45 de minute de coacere, se indeparteaza folia de aluminiu si se inteapa carnea cu furculita, cat mai adanc (catre os). Daca ies sucuri clare, inseamna ca friptura este gata, se unge cu sosul din tava si se mai da la cuptor cat sa se rumeneasca. Daca din intepaturi se elibereaza sange, se acopera friptura la loc cu folia de aluminiu si se continua coacerea inca 15-30 de minute, sau cat va fi necesar (depinde de marimea pulpei de miel). Friptura rumenita se scoate pe un platou si se acopera cu foile de aluminiu, lasand-o sa se odihneasca 15 minute inainte de a o taia (pentru a deveni mai suculenta).
Pentru sos: se adauga in tava in care s-a fript mielul vinul rosu si sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) si se da in clocot, racaind toate bucatelele prinse pe fund. Deindata ce toate s-au desprins, sosul se strecoara prin sita intr-o craticioara, se adauga zaharul brun si se fierbe pana se reduce la jumatate (va avea consistenta ciocolatei topite).
Dupa 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obtinand felii fine si aspectuoase. Eu am alaturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu mustar si usturoi si cred ca afost o alegere buna, s-au potrivit foarte bine intre ele carnita frageda de miel, garnitura picanta si sosul fripturii.
Poate te intereseaza si:Friptura de miel cu iaurt si lamaie
Lasă un răspuns