Sufleu de conopidă – pregătit la cuptor
Sufleu, iată un cuvânt ce stârnește multe frici! Ne-am obișnuit să ne fie teamă de sufleu, dar el nu este nimic altceva decât o mâncare simplă, cu o textură foarte plăcută, spumos și aerat. Referindu-mă la rețeta de azi, pot spume că un sufleu de conopidă este și foarte gustos. Desigur, pentru cei cărora le place conopida. Pentru mine, un sufleu de conopidă este o mâncare încântătoare, pe care o degust cu plăcere de când eram copil și mi-o făcea Buna mea. E suficient de sățios el în sine, nu am nevoie de nimic alături, eventual de o lingură de smântână sau un iaurt.
VEZI ȘI REȚETA DE CONOPIDĂ LA CUPTOR CU CAȘCAVAL ȘI SMÂNTÂNĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Dar haideți să vedem cum se face sufleul ăsta! Rețeta ce urmează nu e la fel de pretențioasă ca cea de sufleu de ciocolată sau de mure. Dacă se lasă un pic la final, oricum va fi gustos și va avea textură bună datorită buchețelelor de conopidă adăugate. E un prim pas fericit pentru oricare începător care își dorește să stăpânească la un moment dat arta sufleului. Sunt convinsă că, după ce veți citi rețeta și veți vedea ce simplă este, vă veți amuza gândindu-vă că v-a fost odată teamă de sufleu.
Ingrediente sufleu de conopida
- 1 conopidă de aproximativ 1 kg
- 400 ml lapte
- 3 ouă
- 2 linguri de făină
- 50 de grame de unt
- sare, piper, nucșoară
- 30-40 de grame de parmezan sau cașcaval pentru gratinat (facultativ)
- 2 linguri de pesmet pentru tapetat forma și presărat pe deasupra
Mod de preparare sufleu de conopida
1. Conopida curățată, spălată și ruptă în buchețele mici, egale, se pune la fiert în apa sărată.
2. Se pornește cuptorul și se fixează la 190 de grade Celsius. Se pregătește o formă termorezistentă rotundă – sau mai multe forme individuale rotunde (ramequins) – ungând-o cu unt (o cantitate mică din totalul de 50 de grame recomandat) și tapetând-o cu pesmet.
Prepararea sosului de baza
3. Se încălzește într-o cratiță restul de unt (cât să se topească). Se adaugă făina (eu am adăugat și piperul și nucșoara deodată cu făina, considerând că își vor elibera mai bine aroma). Se amestecă repede atât cât să înglobeze grăsimea.
3. Se stinge cu laptele fierbinte și se fierbe un sos bechamel grosuț, căruia i se potrivește gustul cu sare.
Asamblarea sufleului
4. Pentru a putea asambla sufleul, mai întâi se se scurge bine de apă conopida. Aceasta trebuie să fie fiartă mai „al dente”.
5. Gălbenușurile se încorporează în sosul bechamel deja răcorit parțial, amestecând bine.
6. Separat, albusurile se bat spumă cu un praf de sare.
7. Se adaugă albușurile și se amestecă cu mișcări verticale, de împachetare.
8. Se toarnă în forma pregătită la punctul 2 o cantitate din bechamelul cu ouă, suficient cât să acopere fundul acesteia.
9. Următorul pas pentru a finaliza sufleul: deasupra sosului de bază din formă se aranjează buchețelele de conopidă, bine scurse de apă.
10. Se acoperă conopida cu restul de sos și se presară cu pesmet și iată, sufleul e deja gata asamblat.
Coacerea sufleului
11. Se dă forma cu sufleul asamblat la cuptorul preîncălzit la 190°C. Când se rumenește (aproximativ jumătate de oră, timp în care nu se va deschide ușa cuptorului sub nicio formă) se poate servi imediat, cald.
12. Opțional, sufleul se poate presăra cu puțină brânză – cașcaval, parmezan etc – caz în care se reintroduce câteva minute în cuptor, pentru gratinare. Eu am pus niște felioare de cașcaval cam uscat, din dorința de a folosi orice rest de brânză, pentru că urăsc efectiv risipa de mâncare.
Poza finală am postat-o la început, acuma va ofer o sectiune din acest excepțional de gustos sufleu de conopidă. Rețineți, însă, că pentru a-l putea porționa în felii/porții frumoase, trebuie să îl lăsați să se răcească, să fie abia călduț. Cel mai spumos, mai aerat, însă, va fi imediat după ce-l scoateți din cuptor, fierbinte.
Să vă fie de folos si pofta mare!
Lasă un răspuns