Cautare in site
x inchide
Advertising
Sufleu de conopidă - pregătit la cuptor

Sufleu de conopidă – pregătit la cuptor

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 23.03.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Sufleu, iată un cuvânt ce stârnește multe frici! Ne-am obișnuit să ne fie teamă de sufleu, dar el nu este nimic altceva decât o mâncare simplă,  cu o textură foarte plăcută, spumos și aerat. Referindu-mă la rețeta de azi, pot spume că un sufleu de conopidă este și foarte gustos. Desigur, pentru cei cărora le place conopida. Pentru mine, un sufleu de conopidă este o mâncare încântătoare, pe care o degust cu plăcere de când eram copil și mi-o făcea  Buna mea. E suficient de sățios el în sine, nu am nevoie de nimic alături, eventual de o lingură de smântână sau un iaurt.

Dar haideți să vedem cum se face sufleul ăsta! Rețeta ce urmează nu e la fel de pretențioasă ca cea de sufleu de ciocolată sau de mure. Dacă se lasă un pic la final, oricum va fi gustos și va avea textură bună datorită buchețelelor de conopidă adăugate. E un prim pas fericit pentru oricare începător care își dorește să stăpânească la un moment dat arta sufleului. Sunt convinsă că, după ce veți citi rețeta și veți vedea ce simplă este, vă veți amuza gândindu-vă că v-a fost odată teamă de sufleu.

Ingrediente sufleu de conopida

  • 1 conopidă de aproximativ 1 kg
  • 400 ml lapte
  • 3 ouă
  • 2 linguri de făină
  • 50 de grame de unt
  • sare, piper, nucșoară
  • 30-40 de grame de parmezan sau cașcaval pentru gratinat (facultativ)
  • 2 linguri de pesmet pentru tapetat forma și presărat pe deasupra

Mod de preparare sufleu de conopida

1.  Conopida curățată, spălată și ruptă în buchețele mici, egale, se pune la fiert în apa sărată.

2. Se pornește cuptorul și se fixează la 190 de grade Celsius. Se pregătește o formă termorezistentă rotundă – sau mai multe forme individuale rotunde (ramequins) – ungând-o cu unt (o cantitate mică din totalul de 50 de grame recomandat) și tapetând-o cu pesmet.

forma unsa si tapetata cu pesmet

 

Prepararea sosului de baza

3. Se încălzește într-o cratiță restul de unt (cât să se topească). Se adaugă făina (eu am adăugat și piperul și nucșoara deodată cu făina, considerând că își vor elibera mai bine aroma). Se amestecă repede atât cât să  înglobeze grăsimea.

faina cu condimente in untul topit

3. Se stinge cu laptele fierbinte și se fierbe un sos bechamel grosuț, căruia i se potrivește gustul cu sare.

Advertising

sos alb de baza

Asamblarea sufleului

4. Pentru a putea asambla sufleul, mai întâi se se scurge bine de apă conopida. Aceasta trebuie să fie fiartă mai „al dente”.

conopida fiarta la scurs

5.  Gălbenușurile se încorporează în sosul bechamel deja răcorit parțial, amestecând bine.

adaugarea galbenusurilor in sos

6. Separat, albusurile se bat spumă cu un praf de sare.

albus batut spuma

Advertising

7. Se adaugă albușurile și se amestecă cu mișcări verticale, de împachetare.

adaugarea albusurilor spuma in sos

8. Se toarnă în forma pregătită la punctul 2 o cantitate din bechamelul cu ouă, suficient cât să acopere fundul acesteia.

un strat de baza de sufleu in forma

9. Următorul pas pentru a finaliza sufleul: deasupra sosului de bază din formă se aranjează buchețelele de conopidă, bine scurse de apă.

conopida in forma de sufleu

10. Se acoperă conopida cu restul de sos și se presară cu pesmet și iată, sufleul e deja gata asamblat.

sufleu de conopida pregatit de cuptor

Advertising

Coacerea sufleului

11. Se dă forma cu sufleul asamblat la cuptorul preîncălzit la 190°C. Când se rumenește (aproximativ jumătate de oră, timp în care nu se va deschide ușa cuptorului sub nicio formă) se poate servi imediat, cald.

sufleu de conopida presarat cu pesmet, crescut si rumenit

12.  Opțional, sufleul se poate presăra cu puțină brânză – cașcaval, parmezan etc – caz în care se reintroduce câteva minute în cuptor, pentru gratinare. Eu am pus niște felioare de cașcaval cam uscat, din dorința de a folosi orice rest de brânză, pentru că urăsc efectiv risipa de mâncare.

adaugarea branzei

Poza finală am postat-o la început, acuma va ofer o sectiune din acest excepțional de gustos sufleu de conopidă. Rețineți, însă, că pentru a-l putea porționa în felii/porții frumoase, trebuie să îl lăsați să se răcească, să fie abia călduț. Cel mai spumos, mai aerat, însă, va fi imediat după ce-l scoateți din cuptor, fierbinte.

felie de sufleu de conopida reteta pas cu pas

Să vă fie de folos si pofta mare!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 comentarii la Sufleu de conopidă – pregătit la cuptor

  1. Mihaela spune:

    Buna Laura.
    Am realizat si eu aceasta reteta pentru bebe al meu, am schimbat putin realizarea sosului béchamel dar este nemaipomenita.
    De la tine am mai incercat cheesecake acum 4 ani :-) o nebunie. Ambele retete le-am adaugat pe blog cu referinta la sursa.
    M-am mai inspirat si la eclere, au iesit f bune doar ca asa repede s-au dus ca nu am decat poze cu pofticiosi mancand :)
    O zi frumoasa!

  2. Julya spune:

    Foarte buna se topește în gură, FELICITARI!

  3. Aariadna_75 spune:

    executata (si facuta si mancata) in conditiile in care familia sotului meu nu prea mananca conopida.au mancat toti.a fost foarte bun
    multumesc

  4. Anonim spune:

    Mmm!..ultima bucățică, poza finală cu secțiune în acțiune cu furchița îi a mai bunăă! 
    Mersi mult pentru indicația cu pesmetul. Trebuie să exersez cu reușita pesmetului și la alte rețete..cum ar fi: –…cu Conopidă si Morcovi și felii de Ardei kapia roșii, și Brânză ”ricotta”(adică proaspătă – sau ”caș-vrăjmaș”)… în straturi și dorate cu smântînă – totul la cuptior, …nu ai încercat? Aș fi încântat s-o aflu de la tine, că te fălești cu poze faine în tot ce îți reușește(!) Mersi d’avans.

    • Anonim spune:

      Virgilutz, cred ca telepatia functioneaza :))! Chiar ieri mi-am cumparat o mandreatza de conopida cu gand de a o transforma in acest gratin. Sa va fie de bine!

      2011/10/21 Disqus

  5. Ionela spune:

    L-am facut si eu azi numai ca am adaugat si putin iaurt gros in sos si ceva telemea printre conopida ca n-am vrut sa iasa dulce.Nu stiu daca se mai cheama sufle, dar a fost foarte bun! Multumim!

  6. Bianca spune:

    PS: multumesc mult mult pentru aprecieri.

  7. Bianca spune:

    Laura esti binevenit caci mai am 2 portii. Teoretic nu er trebui sa fie nicio pb in a posta pe blogul meu. Nu s-a mai plans cineva. Eu am incercat acuma si am reusit. Numai bine!

  8. laura laurentiu spune:

    Bianca, m-am uitat la tine pe blog, ti-a iesit impecabila si mi-ai facut o pofta camai de nu-mi vine sa ma deplasez pan’ la Cluj dupa o felie! Nu reusuesc, insa, sa postez comentarii la tine – oare de ce?

  9. Bianca spune:

    Foarte bun! Aseara am facut pentru cina si abia astept sa ajung azi acasa ca sa mai mananc o portie.

  10. laura laurentiu spune:

    Mai, mai, Danelutza, da’ tu mereu imi papi sectiunile :P , pofticioasa mica!

  11. Daniela spune:

    Cum cumpar conopida (care imi place foarte mult), cum iti fur reteta. Multumesc pentru feliuta din farfurie, am savurat-o deja…

  12. laura laurentiu spune:

    Ioana draga, asta e pentru cei carora le place , nu pentru cei carora nu le place! =)) Eu stiu cu ce ai putea inlocui? Poate dovlecel, ciuperci…

  13. Ioana spune:

    Buba-i ca noi nu mancam conopida ca nu ne place! Merge inlocuita cu ceva?

  14. laura laurentiu spune:

    Adina, multumesc si eu de apreciere, ma straduiesc sa fiu cat mai clara in exprimare. Succes la gatit!

  15. Adina spune:

    Conopida imi place, de aratat arata tare bine si nici nu pare greu de facut. Explicatiile sunt foarte clare, multumesc.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE