Tofu cu legume de vara la tigaie
Tofu cu legume de vara la tigaie – vegan, rapid, foarte aromat!
Marturisesc, tofu a intrat in repertoriul meu culinar de relativ putina vreme. Pentru ca am o retinere asupra oricaror lucruri ce incearca sa imite altceva si cum stiam despre tofu ca ar incerca sa imite branza, multa vreme mi-am mentinut o anumita stare de circumspectie fata de acesta. Totul pana intr-o zi, cand, invitata fiind de catre cineva la un restaurant vegan (din strainatate) nu am prea avut de ales si am comandat un tofu si am fost uimita cat de gresita fusese ideea mea despre acesta. Tofu are o textura asemanatoare cu branza, e adevarat. Spre deosebire de aceasta, insa, nu are o aroma proprie pronuntata, in schimb are calitatea magica de a absorbi mai ceva ca un burete nesatios toate aromele cu care vine in contact.
Acest prim contact al meu cu tofu se intampla cu ani in urma si revenind eu acasa, am fost tare placut surprinsa sa descopar dupa un timp pe rafturile magazinelor specialitatile cu tofu de la Inedit. Va spun drept, preferatul meu a ramas tofu simplu, pentru ca prefer sa il „infuzez” cu aromele pe care le aleg eu. E un tofu potrivit de tare, se comporta foarte bine cand e prajit la tigaie si are o textura placuta.
In ce priveste reteta de tofu cu legume de vara la tigaie, este foarte rapida, are texturi placute si arome proaspete si curajoase (asa cum imi plac mie). Evident, in afara de legumele pe care le-am folosit eu, in aceasta combinatie pot intra cu succes si altele, de exemplu mazarea mangetout (pastaile fragede care se consuma cu totul) si/sau ciupercile de tot felul. Hai sa vedem ce-i cu reteta!
Ingrediente Tofu Cu Legume vara la tigaie:
- 1 cutie tofu simplu Inedit (300 de grame)
- 70 de grame de ceapa (evident, se pot pune si 50 de grame, dar si 100)
- 90 de grame de ardei rosu (la fel, aproximarile cu cateva zeci de grame in sus sau in jos sunt permise)
- 450 grame dovlecel zucchini (2 bucati mai micuti)
- 50 de grame de spanac proaspat
- 4 cm. radacina de ghimbir proaspat
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei chili
- 4 linguri de ulei vegetal
- 40 de ml. sos de soia
- 1 lingurita de zahar
- 1 limeta
- 1 legatura coriandru verde
- sare si piper
Preparare Tofu Cu Legume vara la tigaie:
Dupa cum se poate vedea si din imaginea de mai jos, ingredientele sunt foarte accesibile, nu cred ca ar reprezenta o problema pentru cineva sa le procure.
1. Pentru inceput, tofu Inedit. Dupa cum vedeti, seamana cu o bucata de branza. Eu l-am scurs bine de saramura si l-am clatit in cateva ape reci, pentru a-l mai desara pe cat posibil.
2. Intr-o tigaie am incins 2 linguri de ulei, apoi am adaugat 1 catel de usturoi aplatizat cu lama cutitului, 4 felii subtiri de ghimbir si putin ardei chili. Imediat, am adaugat si tofu Inedit, pe care eu l-am portionat in 4 bastonase dreptunghiulare, dar la fel de bine se poate taia cubulete, felii etc. Tofu se rumeneste rapid pe toate partile si se scoate pe hartie absorbanta. Uleiul, usturoiul, chili si ghimbirul din tigaie se arunca.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
3. Ca sa mearga lucrurile cu adevarat rapid, e esential sa pregatim toate legumele dinainte. Incepem cu dovlecelul zucchini, care se taie in felii subtiri dupa preferinta (felii rotunde sau pe lungime) si se presara cu putina sare (subliniez, putina sare, pentru ca avem tofu sarat si sosul de soia). Se lasa dovlecelul deoparte sa elimine din lichid sub actiunea sarii si se taie ceapa julienne, usturoiul si ghimbirul ramas se toaca fin, la fel si chili. Ardeiul rosu se curata de seminte si cotor si se taie in patrate cu latura cam de 2-3 cm. Spanacul se alege, se spala si se zvanta.
Intr-o tigaie se incinge uleiul ramas si se adauga ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul chili si ardeiul gras. Se soteaza rapid 1-2 minute, pana cand incep sa se inmoaie.
4. Se adauga in tigaie sosul de soia, zaharul, zeama stoarsa de limeta si 3-4 linguri de apa rece. Se amesteca scurt si se adauga tofu Inedit deja prajit. Se intoarce tofu in tigaie de cateva ori, sa absoarba bine sosul, apoi se adauga feliile de zucchini tamponate bine cu servete de hartie absorbanta, ca sa elimine sarea si lichidul de la suprafata. Zucchini se caleste impreuna cu toate legumele 2-3 minute, pana cand se inmoaie cat sa devina flexibil, dar in niciun caz sa nu fie terciuit.
5. In ultimul moment, se adauga spanacul si se amesteca totul, apoi se trage de pe foc, se adauga piper proaspat macinat dupa gust si 1/2 de legatura de coriandru verde tocat.
Se potriveste gustul de sarat (eu nu am adaugat alta sare decat cea presarata pe dovlecei) si se serveste mancare calda, presarand restul de coriandru verde pe deasupra. Legumele sunt picante si cu o textura placuta, usor crocanta, tofu este aromat cu tot ce am pus in tigaie.
Sper sa incercati reteta si de ce nu, sa o adaptati preferintelor voastre. Pofta buna!
Lasă un răspuns