Sărmăluțe în foi de viță cu carne de porc și/sau de vită
Sărmăluțe în foi de viță cu carne de porc și/sau de vită, cu sos de mărar, cu smântână sau cu iaurt. Sarmale in foi de vita reteta culinara.
Sărmăluțe în foi de viță… hm, mărturisesc că până ieri nu am mai făcut. Această primă dată, însă, mi-a oferit un preparat foarte gustos, care a fost acceptat și îndrăgit pe loc de toți membrii familiei, așa că e sigur că voi mai face.
Bună-mea și mama făceau în fiecare vară sarmale în foi de viță atât cu carne cât și cu umplutură de post (cu orez și ciuperci). Îmi amintesc că mie îmi plăceau ambele variante foarte mult. Așa că poate părea ciudat că nu m-am învrednicit să le fac și eu. Motivul pentru care nu m-am apucat să gătesc eu, acasă la mine, aceste delicioase sărmăluțe în foi de viță, a fost că fata mea, copilă fiind, le-a respins cu atâta vehemență, încât le-am exclus pe dată din rețetarul familiei. Lucru ciudat, acum când mi-a venit ideea să le fac, i-au plăcut și ei la nebunie. A cerut și supliment! E foarte sigur că în bucătăria mea vor exista multe reluări ale experienței de ieri.
În mod obișnuit nu accept prea multe sugestii din partea cititorilor, când e vorba să aleg ce rețete să fac pentru blog. Nu mi se pare normal să fac ”rețete la comandă” și dacă aș accepta… Brrr, mi-e groază să mă gândesc unde s-ar putea ajunge! M-am trezit zâmbind, însă, acum două-trei zile când am citit comentariul unei cititoare care mă întreba de o rețetă de sarmale în foi de viță cu sos de mărar, așa cum se fac prin Banat. Nu mâncasem așa ceva de vreo douăzeci de ani eu însămi. Mi s-a făcut instantaneu poftă și mi-am spus hei, de ce nu? Hai să fac!
Iată care a fost de fapt sensul postării de ieri, cea despre sos de mărar :). Combinația de sos de mărar cu sarmale în foi de viță e un deliciu!
Faptul că nu am niciun fel de experiență în materie de sarmale în foi de viță nu trebuie să vă descurajeze să încercați rețeta exact așa cum am scris-o. M-am documentat serios, din surse cu autoritate. Zic de surse cum ar fi: mama (prin telefon). Soacra și cumnata (în cadrul unei lungi întrevederi, am dezbătut subiectul o oră bună). Bineînțeles, să nu o uităm nici pe doamna Silvia Jurcovan. Ceea ce e de reținut e că sărmăluțele în foi de viță se pot umple cu umpluturi de carne (de porc, de vită, de ce chiar de pui) sau de post, că se rulează ca sarmalele obișnuite din foi de varză și se gătesc cam la fel.
Iar argumentul principal pentru care merită să încercați rețeta e că dacă mie mi-au reușit așa de bune de prima dată, de ce nu v-ar reuși și vouă?
Ingrediente Sărmăluțe în foi de viță cu carne de porc
- 42-50 de frunze de viță de vie proaspete, cu mărimea aproximativă de 12-15 cm. diametru
- 1 kg. carne de porc (eu am tocat spată de porc) sau de vită sau în amestec
- 80 de grame de orez cu bobul rotund, spălat în apă rece și zvântat
- 150 de grame de ceapă tocată mărunt
- 1 legătură de mărar verde, tocat fin
- 1 lingură de frunze proaspete de cimbru, tocate
- opțional: 1 linguriță de paprika dulce, cât mai parfumată
- 2-3 roșii proaspete, mari, opărite și decojite sau 150 ml. de bulion gros
- sare și piper după gust
- opțional: crenguțe de cimbru + frunze de dafin de adăugat la fiert
- opțional: 1 pahar de borș, dacă vreți un gust accentuat acru al sarmalelor (frunzele de viță de vie sunt deja acrișoare ele însele)
Prepararea sărmăluțelor
Pregătirea frunzelor de viță
1. Frunzele de viță de vie se spală bine, în mai multe ape reci, se zvântă cu hârtie absorbantă de bucătărie (sau între două șervete de pânză curate) și se pun într-un castron. Se presară 1 linguriță de sare grunjoasă și se adaugă apă clocotită, atât cât să le acopere. Se acoperă castronul cu un capac sau o farfurie și se lasă cam 10 minute (cât de ocupăm de ingredientele pentru umplutură).
Umplutura
2. Pentru umplutura acestor sărmăluțe în foi de viță, am preferat varianta ”crudă”. Adică nu am mai călit ceapa și orezul în ulei. Așa am procedat și la rețeta de sarmale cu varză dulce. M-am gândit că e vară, am folosit și porc, care conține grăsime și chiar nu are sens să încarc preparatul și cu ulei. Dacă voi doriți, puteți căli ceapa cât să se înmoaie în 2-3 linguri de ulei. Eventual, adăugați și orezul, lăsați totul să se răcorească și adăugați apoi această compoziție peste carnea tocată.
De această dată, eu m-am mulțumit să amestec toate ingredientele într-un castron, frământându-le bine cu mâinile perfect curate și asezonând cu sare și piper după gust (merge mai mult piper).
Umplerea sărmăluțelor
3. Rând pe rând, se ia câte o foaie de viță de vie opărită. Se așează în palmă mâinii stângi (sau drepte, dacă sunteți stângaci) cu partea cu nervurile mai proeminente în sus. Se ia din umplutură o cantitate cam cât o nucă mărișoară. Se ovalizează și se pune peste frunză. Urmând această porționare mi-au rezultat 43 de sărmăluțe în foi de viță, de 6-7 cm. lungime și 3 cm. diametru.
4. Se acoperă unul din capetele ”cârnăciorului” de umplutură, pliind deasupra lui frunza de viță de vie.
5. De la baza frunzei (locul unde era codița) se rulează frunza de viță cu umplutura la mijloc. Rulăm sărmăluțele în foi de viță mediu de strâns, așa încât orezul să aibă loc să se umfle puțin la fierbere. Unul din capete, cel pe care l-am pliat deja, va fixa sărmăluța să nu se desfacă. La celălalt capăt, marginile rămase libere ale frunzei de viță se îndeasă delicat înspre interior.
6. Vom obține astfel sărmăluțe în foi de viță bine închise, care își păstrează foarte bine forma. În niciun caz nu se vor desface în timpul fierberii. Ideal ar fi să le formați cât mai egale. Astfel, se vor și găti în același timp și vor fi și mult mai aspectuoase.
Observație: aceste sărmăluțe în foi de viță de vie se împachetează exact la fel ca cele în foi de varză murată. Tehnica e identică iar dacă nu ați mai făcut sarmale niciodată, poate vă va fi de ajutor să urmăriți video-ul de mai jos. Sunt ani de zile de când l-am realizat, calitatea filmării nu e grozavă dar ce e sigur e că tehnica împăturirii sarmalelor sigur nu s-a schimbat.
Gătirea sărmăluțelor
7. Frunzele opărite de viță de vie rămase (5 la număr) le-am aranjat la baza unei oale potrivite ca mărime. O oală de lut în cazul meu, vă recomand să folosiți și voi o oală cu pereți mai groși. Deasupra lor am aranjat cele 43 de sărmăluțe.
Am adăugat printre sărmăluțele în foi de viță bucăți de roșii opărite și decojite, pe care le puteți înlocui cu bulion. Am specificat deja asta în lista ingredientelor. Dacă, pe lângă acreala naturală a frunzelor și cea dată de roșii, doriți niște sarmale și mai acre, puteți adăuga la fierbere și 1 pahar de borș. Eu nu am adăugat nimic altceva decât un plus de aromă, adică niște crenguțe de cimbru și 2 frunze proaspete de dafin.
Am acoperit totul cu apă fierbinte. Să fie cam de 2-3 degete bune deasupra sarmalelor. Am fixat sărmăluțele în foi de viță la locul lor, punând deasupra o farfurioară plată cu partea concavă în jos. Le-am pus la fiert la foc mic, sub capac. Le-am fiert timp de 2 ore, adică până când frunzele de viță și-au pierdut asprimea specifică.
După ce sunt bine fierte, aceste sărmăluțe în foi de viță se pot consuma imediat. Sunt bune fierbinți sau călduțe (soțul meu le adoră și reci). Merg cu smântână, iaurt, cu sos de mărar, a cărui rețetă o găsiți aici sau… pur și simplu. În oricare variantă sunt delicioase, așa că vă doresc spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns