Piftie de curcan
E iarna, frig de ingheata pietrele, vremea potrivita pentru piftie. Piftia e unul dintre cele mai apreciate aperitive la romani si nu demult, o cititoare mi-a sugerat sa postez o reteta de piftie de curcan, sugestie ce mie mi s-a parut foarte potrivita, dar fiind conditiile climatice, pentru ca raman la convingerea ca cea mai buna piftie e cea racita pe terasa, nu la frigider.
Nu as afirma ca ceea ce voi prezenta in continuare e neaparat o reteta de piftie ola gram, pentru ca nu voi da gramaje exacte si toate acele amanunte concrete cu care v-am obisnuit, ci mai degraba o serie de recomandari si experiente dezvaluite. Pentru ca vorbim despre piftie de curcan, care gelifica oricum mai greu decat cea de porc, tineti cont ca inca nu am descoperit nici eu ce anume face o pasare sa se transforme in piftie si o impiedica pe alta sa faca acelasi lucru. Am folosit intotdeauna curcani de la tara si uneori am obtinut o piftie bine inchegata fara niciun fel de adaos , alteori a fost nevoie de un pic de gelatina. Bine, deci sa purcedem!
Ingrediente piftie de curcan
- carne de curcan, bucati cu tot cu piele si os (eu am folosit aproximativ 2 kilograme de bucati diverse: 1 pulpa, spate, gat, osul pieptului)
- apa
- usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingura rasa cu boabe de piper
- sare
- optional, zarzavat de supa: 1 ceapa, 1-2 morcovi, 1 pic de telina
- la nevoie, gelatina alimentara proportional cu lichidul rezultat (circa 7-8 grame de gelatina la 500 de ml. de lichid)
Preparare piftie de curcan
Am transat bucatile de curcan, dupa cum se vede, e o pasare de la tara:
Se pun toate bucatile de curcan intr-o oala incapatoare (de 7 litri, in cazul meu) si se acopera cu apa rece. De la inceput se adauga 1 lingura rasa de sare care va ajuta la coagularea spumei ce rezulta in timpul fierberii.
Se pune oala pe foc potrivit si deindata ce se formeaza spuma se colecteaza cu grija, in cateva randuri, pana cand nu se va mai forma.
Dupa ce nu se mai formeaza spuma, se adauga foile de dafin si boabele de piper si zarzavatul. Am precizat ca zarzavatul e optional. Pentru cei care nu agreaza gustul dulceag pe care aceste legume il vor da piftiei si prefera sa se simta doar gustul de carne si usturoi, e mai bine sa nu-l puna.
Se fierbe piftia pana cand carnea cade pur si simplu de pe oase si cartilajele se inmoaie si ele (la pasarile de curte aceste cartilaje sunt destul de dure). In principiu, e nevoie de cel putin 4-5 ore de fierbere la foc mic.
Limpezire piftie de curcan si dezosarea carnii
În continuare, eu procedez asa: dupa ce piftia fierbe si rasfierbe, sting focul si o pun cu oala cu tot intr-un loc rece, sa se raceasca pana a doua zi.
1. Daca a doua zi lichidul s-a inchegat la consistenta dorita ma declar norocoasa. Trebuie sa obtinem un aspic, un lichid suficient de inchegat incat sa aiba o consistenta de jeleu. Deindata indepartez cu o lingura grasimea de la suprafata. Pun oala inapoi pe foc pana cand piftia redevine supa. Scot legumele, carnea si oasele cu o spumiera iar in supa adaug usturoi pisat dupa gust. Potrivesc gustul de sarat si filtrez zeama printr-o sita dublata cu tifon. Desfac cu grija carnea de pe oase (nu pastrez pielita). Pun carnea in forme (intr-o tava, in boluri etc.) si torn lichidul deasupra. Dau formele la rece si in scurt timp ne bucuram de o piftie gustoasa si bine inchegata.
2. A doua varianta este cand, dupa ce s-a racit peste noapte, constat cu parere de rau ca ceea ce e in oala are o consistenta intre ciorba si piftie. In aceste caz, indepartez cu grija grasimea de la suprafata. E bine sa fac asta acum, cand e coagulata. Pun la fiert din nou piftia, pana cand mai scade. Din ora in ora, probez cu 2-3 linguri de supa pe care le pun intr-un bol si le dau la congelator sa se raceasca. Daca gelifica in scurt timp, e bine, daca nu si nu, pana la urma va trebui sa recurg la ajutorul gelatinei, pe care o hidratez in apa rece si o adaug in supa calda (nu pe foc, nu in clocot, cam la 50-60 de grade) si amestec pana cand se topeste.
Asamblare piftie de curcan
De data asta am fost norocoasa si carnea de curcan pe care am folosit-o a fost foarte potrivita pentru piftie. Pentru ca piftia a fost destul de intarita, am dezosat si despielitat, impartit carnea in boluri, turnat deasupra supa condimentata cu usturoi dupa gust si strecurata (cum am explicat la punctul 1) , depozitat castronasele pe terasa si la frigul de afara, cam intr-o ora a fost inchegata piftia.
Pentru un aspect mai frumos, am pus pe fundul formelor cate o steluta din morcovul fiert si un fir de patrunjel, am turnat cate o lingura de supa si am lasat sa se intareasca la rece 5-10 minute.
Am impartit deasupra decorului carnea si am turnat cu grija supa.
Dupa ce s-a racit bine, am rasturnat piftiile si le-am servit fiecare cu ce i-a placut mai mult: eu cu lamaie, sotul meu cu hrean.
Sa va fie de folos si pofta mare!
Lasă un răspuns