
Orez prăjit cu legume și ou – rețetă detaliată






Orez prăjit cu legume și ou – rețetă detaliată pentru una dintre cele mai gustoase rețete cu orez din câte s-au inventat vreodată. Ingrediente la gram și mod de preparare pas cu pas pentru rețeta fried rice. Este orezul prăjit o garnitură sau un fel principal?
Rețeta de orez prăjit – fried rice – pe care v-o propun azi, are recomandarea de a folosi, ca ingredient principal, orezul gătit în avans și răcit. Așadar, pe lângă faptul că e una dintre cele mai gustoase maniere de gătire a orezului, rețeta este și o bună modalitate de a da un sens unei cantități de orez fiartă în avans și rămasă neconsumată.
Preparatul obținut urmând această rețetă este un fel principal sau o garnitură?
Pentru mine, personal, este categoric un fel principal! Conține orez, legume, unt și ouă, nu prea văd cum să mai meargă și carnea, aici! Sigur, cei care au o nevoie mai mare de proteine, poate fac mai multă mișcare sau au alte nevoi, pot adăuga lângă acest orez prăjit și o bucată de carne, la alegere. Sau poate niște pește, niște creveți la tigaie? Vă las pe voi să decideți, eu voi continua să-l savurez simplu și să mă mir de fiecare dată cât e de gustos și de sățios.
Care sunt tipurile de orez recomandate pentru rețeta de fried rice?
Eu fac de ani de zile aceeași rețetă, pe care am aflat-o de pe gimmesomeoven.com. Deși acolo este menționat faptul că se poate folosi orice fel de orez alb sau brun, totuși, pentru rețeta de orez prăjit, eu prefer un orez basmati sau jasmine, care sunt mai parfumate. În afară de asta, mi se pare că aceste tipuri de orez se și pretează mai bine pentru această rețetă cu origine asiatică. Cum să gătiți la perfecție orezul pe care urmează să îl folosiți pentru rețeta de orez prăjit, aflați cu un click pe poza de mai jos.
Cum procedăm cu orezul fiert în avans?
Orezul pentru fried rice este ideal să fie fiert cu o zi în urmă și răcit peste noapte, la frigider. După fierbere, orezul se întinde în strat uniform într-o tăviță și se lasă să se răcească bine.
După răcire, orezul se acoperă cu folie și se dă la frigider peste noapte (minimum 8 ore). Pe de altă parte, e bine să rețineți că puteți păstra la frigider orezul fiert, bine înfoliat, până la 48 ore.
Veți vedea, gramajul din lista de ingrediente de mai jos se referă la orezul gata fiert. Cantitatea de orez fiert necesară în această rețetă ar trebui să rezulte din fierberea a 200 de grame de orez.
Ingrediente Orez Prăjit
- 580-600 gr de orez basmati (sau jasmine), fiert (al dente)
- 40 de grame de unt
- 2 ouă mari, bătute cu furculița, într-un castronel
- 2 morcovi de mărime medie (120 gr în total), curățați de coajă și tăiați cubulețe
- 1 ceapă mică (40 de grame), tocată fin
- 70-80 de grame de mazăre boabe, congelată
- 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
- sare și piper negru măcinat după gust
- 3 cepe verzi, tocate fin (atât partea albă cât și cea verde)
- 4-5 linguri de sos de soia light, sau mai mult, după gust
- 2 linguri de sos de stridii (opțional, totuși recomandat cu căldură)
- 1-2 lingurițe de ulei de susan
Mod de preparare orez prăjit cu ou și legume
1. Am pus pe foc mediu o tigaie mare (wok). În aceasta, am adăugat aproximativ o treime din unt. Când untul s-a topit și s-a încins pe foc mediu, am adăugat ouăle bătute și am redus focul la mic.
2. Am lăsat ouăle cam 1 minut, să înceapă să se coaguleze pe margini, apoi am amestecat din când în când, până ouăle s-au gătit complet (jumări), fără să se rumenească.
3. Imediat după ce în wok am avut un amestec de bucățele de ou bine coagulate, fără să fie rumene, am transferat ouăle pe o farfurie și le-am păstrat la cald.
Sotarea legumelor
4. În aceeași tigaie, am adăugat încă o treime din unt și l-am lăsat să se topească pe foc mediu. Am adăugat ceapa fin tocată și am presărat sare. Am sotat ceapa 1-2 minute, până a început să se înmoaie.
5. De îndată ce ceapa s-a înmuiat, am usturoiul zdrobit și l-am amestect cu ceapa mai puțin de un minut, doar cât să înceapă să-și dezvolte aroma. Imediat, am adăugat morcovii și mazărea congelată.
Am sotat legumele 5-6 minute, până când morcovii s-au frăgezit și ceapa s-a înmuiat bine. Am asezonat bine legumele cu sare și piper.
6. Am adăugat peste legume untul rămas (ultima treime) și am ridicat focul la iute.
7. Imediat ce untul adăugat s-a topit, am adăugat în tigaie ceapa verde, păstrând deoparte câteva cozi de ceapă, pentru final.
Prăjirea și asezonarea orezului
8. Am amestecat puțin în legumele din wok și imediat am adăugat și orezul, sosul de soia și cel de stridii. Atenție, orezul răcit la frigider e posibil să formeze un strat compact, e nevoie să fie afânat înainte de a-l adăuga în tigaie. Dacă a fost gătit corect, se va desprinde frumos, bob cu bob.
9. Am sotat totul la foc iute, timp de 2-3 minute, lăsând orezul să se prăjească puțin, în contact cu wok-ul fierbinte. Culoarea mai închisă pe care o prinde în timpul prăjirii este de la sosul de soia dar focul iute e esențial, ajută toate ingredientele să aibă un gust mai bun. Totuși, e important să fie mișcate frecvent în wok, nu cumva să se lipească de acesta.
10. După 2-3 minute de prăjire a orezului, am luat tigaia de pe foc. Am adăugat jumările de ou.
11. Am amestecat totul rapid, cât să se combine și să se omogenizeze orezul cu legume și ouăle.
12. Imediat am gustat orezul prăjit, apoi am asezonat cu ulei de susan, piper negru măcinat și sos de soia suplimentar, cât să aibă un gust bine echilibrat. Nivelul de asezonare îl decide, firește, fiecare pentru sine. Mie-mi place un gust mai intens, așa adaug piper mai multișor.
Servirea
Am servit orezul prăjit imediat, cald, presărat cu ceapa verde (cozile de ceapă) păstrate. După gustul meu, a fost suficient, mai ales că o porție are 650 de calorii! Nu cred, însă, că nu s-ar potrivi perfect cu niște aripioare lipicioase sau altă proteină, după gustul fiecăruia.
Sper să vă placă rețeta și să o testați, pentru noi a intrat demult în topul preferințelor familiei.
MAI MULTE REȚETE CU OREZ GĂSIȚI CU UN CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns