Cautare in site
x inchide
Budinca de dovlecei

Budinca de dovlecei

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 06.07.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Budinca de dovlecei pe care v-o propun azi are o poveste amuzantă. Eu nu eram una dintre persoanele care să consume cu mare plăcere dovleceii. Dacă ar fi fost să numesc un singur ingredient față de care să am o reținere, acela era dovlecelul. Am primit, însă, niște dovlecei „grăsuni”, proaspăt culeși din grădina finei mele. Se impunea să fac ceva cu ei.

Am văzut, așadar, o rețetă postată de Dora Luca pe forumul culinar.ro, sub numele „pastallopita”. Am aflat că e o plăcintă cu dovlecei tradițional – macedoneană. Rețeta m-a intrigat și mi-am spus că e mai degrabă o budincă, pe care m-am gândit să o adaptez, folosind dovleceii mei uriași și ingrediente simple de prin cămara. Pot spune, cu toată inapetența mea față de această legumă (sau fruct, dupa unii), că a rezultatul a fost delicios.

budinca-de-dovlecei-reteta-cu-poze-cum-se-face-budinca-de-dovlecei-dovlecei-la-cuptor-budinca-reteta
Rețeta asta m-a învățat că dovlecelul este extrem de ușor de interpretat, în diferite registre. Neavând un gust pregnant, el în sine, i se pot adăuga diferite arome și va avea acel gust pe care i-l dăm noi. De aceea, din dovlecel se pot face la fel de bine preparate sărate (click pentru galeria retetelor cu dovlecei) dar și dulci (aici o rețetă de gogosi din dovlecei de la colaboratorul nostru Robert Bădică). V-aș recomanda și minunații dovlecei umpluți cu carne, în sos de roșii, dar și acești dovlecei gratinați, simpli și gustoși.

VEZI ȘI O REȚETĂ DE CIORBĂ DE DOVLECEI  LEJERĂ ȘI GUSTOASĂ, CLICK PE POZA DE MAI JOS

ciorba de dovlecei reteta ciorba de dovlecei cu cartofi reteta laura laurentiu

Oricum, ce e de reținut este că această budincă de dovlecei s-a bucurat de un mare succes, la mine acasă. Familionul, încă și mai mofturos decât mine, când venea vorba de dovlecei, a mâncat-o cu mare încântare și a cerut și bis. E foarte gustoasă atât căldiță cât și complet rece și am reluat-o de multe ori, inclusiv în forma de muffins, când am pregatit-o pentru un bufet rece.

Ingrediente Budinca de dovlecei

  • 1,6 kg dovlecei, curățați de coajă
  • 500 de grame de brânzaă (eu am folosit jumatate telemea și jumătate brânză slabă de vaci, bine stoarsă de zer, merge perfect și doar cu feta)
  • 4 ouă
  • 10 linguri de orez (210 grame)
  • 120 de grame de mălai
  • 100 de ml de ulei de măsline extravirgin
  • opțional, 1 linguriță de boabe de coriandru zdrobite
  • 3 căței de usturoi
  • 1 legatură de pătrunjel verde tocat (sau mărar, dacă preferați)
  • sare, piper

pt. deasupra:

Advertising
  • 2 ouă
  • 200 ml iaurt
  • 3 linguri mălai
  • 1-2 linguri de ulei și puțin mălai sau pesmet, pt. uns și tapetat tava
  • Mod de preparare

    Modalitatea de preparare pentru rețeta de budincă de dovlecei este cum nu se poate mai simplă. Dovleceii se spală și se decojesc. Dacă se folosesc dovlecei tineri, cruzi, nu e nevoie să se îndepărteze coaja. Dacă, dimpotrivă, se folosesc dovlecei mai ”dolofani”, cum sunt și cei din poza de mai jos, se vor decoji. Și cei foarte tineri și cei mai mari se pot folosi cu tot cu semințele incomplet formate, nu trebuie neapărat eliminate. Doar semințele care au deja coaja tare trebuie scobite cu o lingură.

    dovlecei curatati

    Dovleceii se rad pe răzătoarea cu găuri mari, colectându-se într-un castron. Se adaugă ouăle, brânza, orezul (crud), mălaiul, verdeața, usturoiul tocat și coriandrul zdrobit, condimentele. Se toarnă uleiul și se amestecă totul omogen. Foarte simplu și rapid, am terminat compoziția pentru rețeta de budincă de dovlecei cu brânză.

    mod de preparare al budincii de dovlecei

    Orezul se pune crud, subliniez, și se va găti perfect. Rețeta e foarte echilibrată, lichidul abundent din dovlecei – care nu se stoarce – va fi complet absorbit de orez iar budinca se va lega perfect, fără să fie prea densă.

    Compoziția pentru budincă de dovlecei se toarnă în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină de porumb sau pesmet.

    Advertising

    budinca-de-dovlecei-reteta-cu-poze-turnarea-compozitiei-in-tava-pregatita-pentru-cuptor
    Tava în care am copt această budincă de dovlecei este destul de mare, 38×25 cm.

    Se nivelează bine compoziția de budincă de dovlecei în tavă, apoi se presară pe deasupra cu cele 3 linguri de mălai indicate pentru crustă (se poate folosi și pesmet).

    Se bat cele două ouă cu iaurtul și se repartizează deasupra de budinca de dovlecei.

    budinca-de-dovlecei-pregatita-de-cuptor-cu-amestecul-de-iaurt-si-ou-batut-pe-deasupra

    ALTE REȚETE DELICIOASE CU DOVLECEI – CLICK PE POZE!

    Preparare Budinca de dovlecei 6

    Ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori

    Preparare Budinca de dovlecei 7

    Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi

    Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră

    Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră

    Se coace budinca de dovlecei în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ o oră, până când se rumenește frumos pe deasupra. Se lasă să se răcorească în tavă și se porționează. Se servește călduță sau rece, nu fierbinte.

    bundica-de-dovlecei-reteta-pas-cu-pas-sectiune-budinca-de-dovlecei

    Budinca de dovecei se potrivește perfect servită pe post de garnitură, cu diferite preparate cu carne și sos (de exemplu, piept de pui cu sos de ciuperci, tocaniță de vită etc). La fel de bună este și simplă! Chiar m-am gândit că ar fi ideală pentru cină, doar cu puțin sos de roșii sau iaurt… cu toate că unii dintre mesenii mei au cerut și niste chiftele :P. Rece, e  minunată ca gustare și se poate lua și la pachet.

    Pe Dora Luca și creațiile ei magice o găsiți pe blogul ei personal Dora’s Sweet Treasures.

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 comentarii la Budinca de dovlecei

  1. Dorian spune:

    Reteta este absolut delicioasă. Multumesc pentru efortul de a o face cunoscută.
    Sant convins că va fi star-ul cinei următoare cu prietenii.
    Numai bine.

  2. Prodan Livia spune:

    Foarte bună rețeta de budinca cu dovlecei.Am făcut-o pentru prima dată si a iesit o bunătate de nota zece. Multumesc pentru rețetă!

  3. elena spune:

    In seara asta o fac pentru a treia oara.De fiecare data ne-a plăcut foarte mult tuturor.Excelenta! Mulțumim pentru rețetă. :)

  4. Dana spune:

    Dovleceii nu se scurg deloc de apa?

  5. Poppteo spune:

    Excelenta reteta. multumesc

  6. Lacri_00 spune:

    Salut Laura, am avut si eu 4 dovlecei de nu stiam ce sa fac cu ei…na ca a iesit in rima…si am executat reteta….a iesit un deliciu…Salutari din Toronto, Lacri Moraru

  7. Oana spune:

    am incercat reteta ta si toata lumea a fost incantata….urmeaza dovleceii crocanti.

  8. Ninia spune:

    imi ploua in gura :)) te asteapta niste premii la mine pe site, te astept.

  9. Lacrima spune:

    tare bine arata! e de incercat :)

  10. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    foarte frumos ti-a iesit si cum sintem de la tine onbisnuiti de deosebitä Calitate.
    Am väzuto si pe Blog la Maya si acuma cind am väzuto la Tine , primul gind a fost , douä Bucätärese solide auf fost pe acelasi Gind. Compliment..

    Multe salutäri din Nürnberg Jacob

  11. gaby_d spune:

    arata tare bine
    nici noi nu suntem fani dovlecel dar cred ca merita ca prea zici cu foc:)))
    pup si o zi grozava!
    o s-o incerc si eu

Advertising