Budinca de dovlecei
Budinca de dovlecei pe care v-o propun azi are o poveste amuzantă. Eu nu eram una dintre persoanele care să consume cu mare plăcere dovleceii. Dacă ar fi fost să numesc un singur ingredient față de care să am o reținere, acela era dovlecelul. Am primit, însă, niște dovlecei „grăsuni”, proaspăt culeși din grădina finei mele. Se impunea să fac ceva cu ei.
Am văzut, așadar, o rețetă postată de Dora Luca pe forumul culinar.ro, sub numele „pastallopita”. Am aflat că e o plăcintă cu dovlecei tradițional – macedoneană. Rețeta m-a intrigat și mi-am spus că e mai degrabă o budincă, pe care m-am gândit să o adaptez, folosind dovleceii mei uriași și ingrediente simple de prin cămara. Pot spune, cu toată inapetența mea față de această legumă (sau fruct, dupa unii), că a rezultatul a fost delicios.
Rețeta asta m-a învățat că dovlecelul este extrem de ușor de interpretat, în diferite registre. Neavând un gust pregnant, el în sine, i se pot adăuga diferite arome și va avea acel gust pe care i-l dăm noi. De aceea, din dovlecel se pot face la fel de bine preparate sărate (click pentru galeria retetelor cu dovlecei) dar și dulci (aici o rețetă de gogosi din dovlecei de la colaboratorul nostru Robert Bădică). V-aș recomanda și minunații dovlecei umpluți cu carne, în sos de roșii, dar și acești dovlecei gratinați, simpli și gustoși.
VEZI ȘI O REȚETĂ DE CIORBĂ DE DOVLECEI LEJERĂ ȘI GUSTOASĂ, CLICK PE POZA DE MAI JOS
Oricum, ce e de reținut este că această budincă de dovlecei s-a bucurat de un mare succes, la mine acasă. Familionul, încă și mai mofturos decât mine, când venea vorba de dovlecei, a mâncat-o cu mare încântare și a cerut și bis. E foarte gustoasă atât căldiță cât și complet rece și am reluat-o de multe ori, inclusiv în forma de muffins, când am pregatit-o pentru un bufet rece.
Ingrediente Budinca de dovlecei
- 1,6 kg dovlecei, curățați de coajă
- 500 de grame de brânzaă (eu am folosit jumatate telemea și jumătate brânză slabă de vaci, bine stoarsă de zer, merge perfect și doar cu feta)
- 4 ouă
- 10 linguri de orez (210 grame)
- 120 de grame de mălai
- 100 de ml de ulei de măsline extravirgin
- opțional, 1 linguriță de boabe de coriandru zdrobite
- 3 căței de usturoi
- 1 legatură de pătrunjel verde tocat (sau mărar, dacă preferați)
- sare, piper
pt. deasupra:
- 2 ouă
- 200 ml iaurt
- 3 linguri mălai
- 1-2 linguri de ulei și puțin mălai sau pesmet, pt. uns și tapetat tava
Mod de preparare
Modalitatea de preparare pentru rețeta de budincă de dovlecei este cum nu se poate mai simplă. Dovleceii se spală și se decojesc. Dacă se folosesc dovlecei tineri, cruzi, nu e nevoie să se îndepărteze coaja. Dacă, dimpotrivă, se folosesc dovlecei mai ”dolofani”, cum sunt și cei din poza de mai jos, se vor decoji. Și cei foarte tineri și cei mai mari se pot folosi cu tot cu semințele incomplet formate, nu trebuie neapărat eliminate. Doar semințele care au deja coaja tare trebuie scobite cu o lingură.
Dovleceii se rad pe răzătoarea cu găuri mari, colectându-se într-un castron. Se adaugă ouăle, brânza, orezul (crud), mălaiul, verdeața, usturoiul tocat și coriandrul zdrobit, condimentele. Se toarnă uleiul și se amestecă totul omogen. Foarte simplu și rapid, am terminat compoziția pentru rețeta de budincă de dovlecei cu brânză.
Orezul se pune crud, subliniez, și se va găti perfect. Rețeta e foarte echilibrată, lichidul abundent din dovlecei – care nu se stoarce – va fi complet absorbit de orez iar budinca se va lega perfect, fără să fie prea densă.
Compoziția pentru budincă de dovlecei se toarnă în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină de porumb sau pesmet.
Tava în care am copt această budincă de dovlecei este destul de mare, 38×25 cm.
Se nivelează bine compoziția de budincă de dovlecei în tavă, apoi se presară pe deasupra cu cele 3 linguri de mălai indicate pentru crustă (se poate folosi și pesmet).
Se bat cele două ouă cu iaurtul și se repartizează deasupra de budinca de dovlecei.
ALTE REȚETE DELICIOASE CU DOVLECEI – CLICK PE POZE!
Se coace budinca de dovlecei în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ o oră, până când se rumenește frumos pe deasupra. Se lasă să se răcorească în tavă și se porționează. Se servește călduță sau rece, nu fierbinte.
Budinca de dovecei se potrivește perfect servită pe post de garnitură, cu diferite preparate cu carne și sos (de exemplu, piept de pui cu sos de ciuperci, tocaniță de vită etc). La fel de bună este și simplă! Chiar m-am gândit că ar fi ideală pentru cină, doar cu puțin sos de roșii sau iaurt… cu toate că unii dintre mesenii mei au cerut și niste chiftele :P. Rece, e minunată ca gustare și se poate lua și la pachet.
Pe Dora Luca și creațiile ei magice o găsiți pe blogul ei personal Dora’s Sweet Treasures.
Lasă un răspuns