Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor
Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor – trebuie să recunoașteți că sună bine. Vă asigur că gustul acestor ardei umpluți depăștește ceea ce ne-am putea imagina. Am născocit rețeta din dorința de a mai încerca și alte feluri de a pregăti aceste legume, diferite de atât de cunoscuta rețetă clasică de ardei umpluți, pe care cred că o cunoașteți cu toții și dacă cineva nu o cunoaște, să dea click pe textul cu roșu, că va fi imediat direcționat la rețetă. Deasemenea, puteți descoperi și o variantă de ardei umpluți de post, delicioși și aceia.
Așadar, cam ce-ar fi de spus? Poate că alăturarea aromelor e cam îndrăzneață, pentru că în același preparat am pus și busuioc în sosul de roșii și șofran în orezul pentru umplutură, dar cei care nu sunt mari prieteni cu mirodeniile pot renunța la una dintre ele (sau chiar la amândouă) sau, de ce nu, pot adăuga alte condimente și ierburi aromatice, personalizând această rețetă de ardei umpluți, abia descoperită.
Vă asigur că gustul final, felul în care se întinde brânza topită în lungi firicele apetisante și mai ales, parfumul și sentimentul de acasă și de bine pe care ți-l oferă caserola cu mâncare rumenă, așezată în mijlocul mesei, fac să merite fiecare minut petrecut pentru prepararea rețetei. E genul de mâncare de împărțit cu familia și, cel puțin la mine acasă, toți au fost fericiți, chiar dacă din ardeii umpluți a lipsit carnea.
Pentru ca modul de preparare să fie cât mai clar, am pregătit pentru voi rețeta în format video, o găsiți imediat sub lista ingredientelor, iar la final veți găsi și pașii rețetei descriși în format text. Să vă fie de folos!
Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor, ingrediente
- 6 ardei grași de mărime potrivită, sănătoși
- 150 de grame de ceapă
- 3 căței de usturoi
- 4 linguri de ulei
- 1 kg. tomate cărnoase, bine coapte
- 150 de grame de orez cu bobul lung
- 150 de grame de brânză care se topește frumos (cașcaval, mozzarella etc)
- opțional: câteva fire de șofran, 2-3 rămurele de busuioc, 1 foaie de dafin
- pătrunjel verde pentru presărat
- sare și piper
Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor, rețeta video
Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor, mod de preparare – sosul de roșii
1. Pentru sosul de roșii, vom avea nevoie de 2/3 din ceapă și usturoi și firește, de roșii, care se vor opări scurt în apă fierbinte, se vor scoate într-un castron mare cu apă rece, se vor decoji de pieliță și se vor tăia în cuburi. Tocăm ceapa și usturoiul (păstrăm deoparte 1/2) și le călim într-o cratiță largă, adăugând de la început 1 praf de sare. După ce ceapa se înmoaie, se adaugă cuburile de roșii și se gătește sub capac 15 minute, la foc potolit. La final, se asezonează cu sare și piper și, opțional, se adaugă busuiocul tocat. Sosul nu trebuie să fie foarte scăzut pentru acest preparat, dacă e nevoie se mai adaugă apă fierbinte. Pentru a vedea prepararea sosului în detaliu, accesați rețeta de sos de roșii la borcan.
Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor, mod de preparare – pregătire ardei
2. Cât timp sosul clocotește sub capac, se încinge într-o tigaie 1 lingură de ulei și se prăjesc ardeii întregi pe toate părțile, până se rumenesc ușor și încep să se înmoaie. Se lasă să se răcească, se taie pe lung cu un cuțit și se scobesc în interior de conținut, golindu-se de semințe și cotor.
Ardei umpluți cu orez și brânză, în sos de roșii, la cuptor, mod de preparare – umplere și gătire la cuptor
3. Restul de ceapă și usturoi (1/3) se călește într-o crăticioară, în lingura de ulei rămasă. Când ceapa se înmoaie, se adaugă orezul spălat și zvântat. Se călește totul amestecând constant, după 2 minute se adaugă 300 de ml. de apă și, opțional, 1 frunză de dafin. Orezul se fierbe la foc mic, timp de 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Dacă dorim să adaugăm și un strop de șofran (cât prindem cu 2 degete), îl dizolvăm în 2-3 linguri de apă clocotită și îl adaugăm peste orezul care fierbe la finalul celor 10 minute. Asezonăm cu sare și piper, acoperim cu capacul, oprim focul și lăsăm să se răcească.
4. 100 de grame de brânză se taie cubulețe, din restul de 50 de grame de brânză vom face 12 felii subțiri.
5. Pornim cuptorul și îl fixăm la 180 de grade Celsius.
6. Amestecăm orezul cu cele 100 de grame de brânză cubulețe și umplem jumătățile de ardei golite de cotor și semințe. Deasupra fiecărei jumătăți punem o felie de brânză și aranjăm ardeii în cratița cu sosul de roșii, care trebuie să ajungă aproape până la marginea ardeilor, fără să atingă orezul (dacă mai e nevoie mai completăm cu apă fierbinte).
7. Se dă mâncarea la cuptor pentru 30 de minute, la o înălțime medie. Ca să nu se usuce excesiv, putem stropi cu câte 1 lingură de apă fierbinte deasupra ardeilor, la jumătatea timpului de gătire, dar numai dacă e necesar. În final, mâncarea trebuie să fie frumos rumenită.
8. Se presară cu pătrunjelul verde tocat și se servesc ardeii calzi, alături de sosul din cratiță. Poftă mare!
Lasă un răspuns