Sos de roșii pentru paste la borcan, pentru iarnă, rețetă video
Sos de roșii la borcan, rețetă pentru iarnă, pentru paste și alte preparate. Rețetă video de sos de roșii la borcan, pentru paste, conservat. Conservă de casă de sos de roșii pentru paste, video.
Dintre toate felurile de paste, în sufletul meu ocupă un loc special spaghetele cu sos de roșii aromat și mult parmezan. După părerea mea, nu e nevoie de multe ingrediente, nici să încărcăm pastele prea mult. Combinația asta simplă, inventată acolo de unde vin pastele, de fapt, merge întotdeauna la sigur! Roșii bine coapte și dulci, busuioc, o aromă subtilă de usturoi. Ei bine, sosul ăsta iese cel mai bine din roșiile de vară, aromate, sănătoase și cărnoase. De vreo doi ani, am ajuns extrem de prevăzătoare, și umplu neapărat câteva recipiente cu acest deliciu: sos de roșii la borcan, făcut din roșii proaspete de grădină.
Nu doar pastele se potrivesc cu rețeta de sos de roșii la borcan pe care o propun azi. L-am preparat identic și pentru alte preparate, veți descoperi sugestiile la finalul articolului.
Pentru a fi totul cum nu se poate mai clar, am pregătit pentru voi un video scurt, pe care-l veți găsi imediat sub lista de ingrediente, mai jos fiind descrierea pașilor rețetei în format text. Un singur lucru vă mai spun, înainte de a vă pofti la vizionare (și punere în practică a rețetei): nu uitați că orice amănunt e important, dar calitatea roșiilor e chiar esențială!
Ingrediente sos de roșii la borcan, pentru iarnă, pentru paste și alte preparate
pentru 4 borcane de câte 720 ml.
- 4 kg. de roșii coapte și cărnoase
- 400 de grame de ceapă (4 cepe mărișoare)
- 12 căței de usturoi
- 4 linguri de ulei de măsline
- 24 frunze de de busuioc proaspete
- sare, piper măcinat și eventual puțin zahăr, doar dacă sosul este prea acru
Preparare Sos de roșii la borcan, pentru iarnă, bun pentru paste și alte preparate – rețetă video
Mod de preparare Sos de roșii pentru paste la borcan, pentru iarnă – rețeta în format text (printabil)
Pentru rețeta de sos de roșii la borcan, e foarte important ce fel de roșii se folosesc. Alegeți-le bine coapte, să fie dulci, și neapărat să fie dintr-un soi cu pulpa cărnoasă. În caz contrar, vor scădea foarte mult la fiert și nu veți putea umple cele 4 borcane.
1. Se pune pe foc o cratiță mare cu apă și se aduce la fierbere. Separat, se pregătește un castron mare cu apă foarte rece. Se crestează roșiile în cruce (doar pielița). Pe rând, se opăresc roșiile în apa clocotită timp de 30 de secunde (maximum 1 minut)
2. Roșiile opărite se scot cu o spumieră în castronul cu apă rece. Se scurg de apă și pielița se va îndepărta foarte ușor.
3. Se toacă roșiile, curățate de pieliță și de eventualele porțiuni lemnoase, în cuburi.
4. Se toacă mărunt ceapa. Se taie lamele fine sau se zdrobește usturoiul. Se încinge într-o cratiță uleiul, se adaugă ceapa, usturoiul și un praf de sare. Se călesc pe foc mediu până se înmoaie. Se adaugă în cratiță roșiile cuburi și se gătesc pe foc mic, sub capac, timp de 30 de minute.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
În acest timp, verificăm de câteva ori, să nu scadă sosul prea mult. Dacă e nevoie, se adaugă câte puțină apă fierbinte. În final, roșiile trebuie să se fi transformat într-un sos cu bucățele încă evidente. Dacă se dorește, se poate pasa sosul. Eu prefer acest sos de roșii la borcan mai rustic, cu mici bucățele. Se adaugă busuiocul tocat, se asezonează cu sare și piper după gust și, doar dacă sosul e prea acru, se adaugă și puțin zahăr.
Îmbutelierea
3. Pentru ca acest sos de roșii la borcan să se păstreze bine peste iarnă, de fapt, pentru reușita oricărei conserve, esențială este igiena borcanelor în care se va conserva sosul, a ustensilelor folosite și a modului de lucru. De aceea, e foarte important să se facă o sterilizare corectă a borcanelor și a capacelor.
Pentru sterilizarea borcanelor, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
4. Sosul de roșii fierbinte se toarnă în borcanele sterilizate. Atenție, așezați borcanele pe o tavă metalică sau puneți lama unui cuțit sub borcan, ca să preia șocul termic în momentul în care veți turna produsul fierbinte! În caz contrar, borcanul poate plesni.
Se umplu borcanele cu sos de roșii. Se înfiletează (capsează) capacele. Se pun în tava cuptorului și se dau la cuptorul deja încălzit la 150 de grade Celsius. După 15 minute se oprește cuptorul și se lasă borcanele să se răcească bine de tot (câteva ore sau mai bine peste noapte) în cuptor. După aceea se pot depozita în cămară.
Alternativ, acest sos de roșii la borcan se poate steriliza în bain marie. Pentru asta, se urmează procedeul pe care l-am explicat – inclusiv video – la conserva de roșii în suc propriu, click pe poza de mai jos pentru rețetă.
Păstrarea și utilizarea sosului
Acest sos de roșii la borcan se va păstra perfect în cămară, timp de câteva luni bune, dacă borcanele sunt bine închise. Borcanele deschise, din care nu s-a consumat tot conținutul, se vor păstra la frigider și vom încerca să le consumăm cât mai repede.
Pentru o porție obișnuită de paste, eu folosesc cam 100-120 de grame de sos de roșii la borcan. Iată cum procedez:
1. Pun pastele la fiert în multă apă sărată. Concomitent, sosul îl încălzesc într-o tigaie încăpătoare.
2. Fierb pastele cu 2 minute mai puțin decât scrie pe ambalaj. Dacă e specificat timpul de gătire de 9 minute, eu le fierb 7, în apa sărată. Scot apoi pastele cu un clește (dacă sunt lungi) sau le scurg într-o strecurătoare. Păstrez 100 de ml. din apa în care au fiert.
3. Adaug pastele în tigaia cu sosul fierbinte, împreună cu cei 100 ml. de apă de la fiertul pastelor. Le gătesc în continuare timp de 2 minute, învârtindu-le bine în sos. Adaug parmezan ras și… iată cât de repede am preparat ceva bun!
Același sos de roșii, preparat identic, se folosește însă și la alte preparate: dovlecei cu brânză și sos de roșii la cuptor sau vinete parmigiana. E perfect și cu niște chifteluțe fragede în sos de roșii.
Să vă fie de folos, spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns