Cautare in site
x inchide
Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 25.07.2017
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Dovlecei cu brânză și roșii la cuptor, rețetă cu poze. Gratin de dovlecei cu brânză și roșii, rețetă. Rețetă cu dovlecei gătiți la cuptor cu brânză și roșii. Dovlecei ”parmigiana”.

Săptămâna trecută ne-am delectat cu niște delicioase vinete ”alla parmigiana”. A ieșit o mâncare atât de bună, încât pur și simplu ai impresia că ai ajuns în rai, atunci când o guști. Ei bine, m-am gândit să încerc același lucru și cu dovlecei. I-am gătit la cuptor, în straturi, cu brânză și roșii, după modelul vinetelor care ne-au plăcut atât de mult. Rețeta este, fără îndoială, un deliciu! În același timp, trebuie să recunosc că e cam migăloasă și are și destule calorii. Pentru o variantă mai simplă și mai dietetică, click aici. Totuși, dacă pentru tine caloriile nu reprezintă o problemă, recomand să rămâi la minunata parmigiana di zucchine de mai jos.

reteta-pas-cu-pas-dovlecei-gratin-cu-branza-dovlecei-la-cuptor-reteta-parmigiana-di-zucchine

Bineînțeles, nu a fost nevoie de mai mult de 2 minute de cercetare ca să realizez că italienii fac dintotdeauna (sau cel puțin de ani buni) ambele variante, atât ”parmigiana di melanzane” (cu vinete) cât și ”parmigiana di zucchine” (cu dovlecei).

Eu am tratat dovleceii în exact aceeași manieră cum am făcut cu vinetele și mi-a reușit o nebunie de mâncare, pot spune că în viața mea nu mi-au plăcut mai mult dovleceii! Straturi dulci de dovlecel, alternativ cu cele de brânză onctuoasă, topită la cuptor, care se întinde în apetisante și lungi firicele, parmezanul robust, aciditatea plăcută a roșiilor, care echilibrează și fac să se armonizeze perfect toate aromele mâncării, chiar n-ai ce să-ți dorești mai mult!

V-am făcut curioși? Hai să continui povestea, atunci!

Ingrediente Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

  • 1 – 1,2 kilograme de dovlecei de mărime mică-medie, cât mai tineri
  • 120 de grame de parmezan maturat, ras prin răzătoarea mică
  • 450 de grame de mozzarella (merge și fontina, caciotta sau, de ce nu, cașcavalul nostru)
  • 1,2 kilograme de roșii bine coapte, cărnoase
  • 1 ceapă de mărime medie (cam 60-70 de grame)
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 12 frunze mari de busuioc
  • făină pentru tăvălit dovleceii (cam 4 linguri cu vârf)
  • ulei vegetal pentru prăjit dovleceii (cam 300 ml)
  • sare și piper după gust

Preparare Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

1. Dovleceii se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se decojesc doar dacă au porțiuni uscate sau pătate pe coajă. Se taie longitudinal dovleceii în felii de o grosime aproximativă de 3-4 mm. Se presară feliile de dovlecel cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute (ideal o oră) să elimine din apă.

dovlecei-cu-branza-in-straturi-la-cuptor-reteta-pas-cu-pas-preparare-sararea-dovleceilor

2. Roșiile spălate se crestează ușor, apoi le plonjăm într-o cratiță cu apă clocotită, nu mai mult de 30 de secunde -1 minut.

reteta-dovlecei-la-cuptor-cu-branza-oparirea-rosiilor-pentru-sos

3. Imediat, scoatem roșiile cu o spumieră și le punem într-un castron cu apă foarte rece, apoi pielița se va decoji ușor. Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă.

dovlecei-la-cuptor-cu-branza-si-rosii-decojirea-rosiilor

Advertising

4. Se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Încingem o tigaie largă și încăpătoare pe foc mediu, adaugăm cele 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm de la început un praf de sare și se călim ceapa, amestecând frecvent, până începe să devină translucidă, apoi adăugăm cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron.

reteta-dovlecei-cu-branza-si-rosii-la-cuptor-prepararea-sosului-de-rosii

5. Se reduce focul, se acoperă tigaia cu un capac și se fierbe cam 30 de minute, verificând din când în când să nu rămână sosul pe uscat și (eventual) completând cu 2-3 linguri de apă fierbinte. În final, adăugăm frunzele de busuioc rupte în bucăți, sărăm și piperăm sosul după gust.

sos-de-rosii-cu-busuioc-pentru-reteta-de-vinete-cu-parmezan-parmigiana-alla-melanzane

6. Între timp, dovleceii noștri trebuie să fi lăsat destul de multă apă, așa că îi presăm ușor, în sită, să îi mai stoarcem, apoi îi zvântăm între șervete de bucătărie absorbante.
reteta-dovlecei-cu-rosii-si-branza-la-cuptor-zvantarea-dovleceilor

Alte rețete delicioase cu dovlecei:

Preparare Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor 7

Ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori

Preparare Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor 8

Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi

Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră

Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră

7. Se pregătește o farfurie cu făină și o tavă în care vom scoate dovleceii de la prăjit, așternându-se cu hârtie absorbantă. Se trec feliile de dovlecei prin făină pe ambele părți.

reteta-de-dovlecei-cu-branza-la-cuptor-cu-poze-pas-cu-pas-infainarea-dovleceilor

Advertising

8. Se pune pe foc iute o tigaie și se încinge bine, apoi se adaugă uleiul vegetal. Când uleiul e bine încins, adăugăm rând pe rând felii de dovlecel, bine scuturate de surplusul de făină, fără a înghesui prea multe în același timp. Prăjim feliile de dovlecel până de vin aurii, pe ambele părți.

reteta-dovlecei-la-cuptor-cu-branza-prajirea-dovleceilor

9. Dovleceii prăjiți se scot pe tava pregătită cu hârtie absorbantă, să se dreneze de uleiul în exces.

reteta-dovlecei-la-cuptor-cu-branza-si-rosii-dovlecei-prajiti

8. Avem acum și dovleceii și sosul de roșii gata, așa că pornim cuptorul și îl fixăm la 200 de grade Celsius, apoi putem trece la asamblarea preparatului:

Asamblare Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

1. Pregătim o formă potrivită pentru cuptor – de ceramică, jena, de metal emailat etc – cu dimensiunile de aproximativ 28×18 cm, în care vom pune 2-3 linguri bune din sosul de roșii și îl vom întinde cu dosul lingurii pe fundul tăvii.

dovlecei-cu-branza-si-sos-de-rosii-la-cuptor-asamblare-pasul-1

2. Așezăm longitudinal un prim strat de dovlecei prăjiți, unii lângă ceilalți, apoi presăm ușor cu palmele deasupra acestora.

dovlecei-cu-branza-si-rosii-gratin-la-cuptor-asamblare-primul-strat-de-dovlecei

3. Ungem într-un strat subțire feliile de dovlecei cu sos de roșii apoi presărăm parmezan ras.

dovlecei-cu-branza-si-sos-de-rosii-in-gratin-la-cuptor-reteta-pas-cu-pas-asamblare

Advertising

4. Deasupra de parmezan se pune un strat din brânza care se topește, în cazul meu mozzarella – mai uscată, nu din cea proaspătă – tăiată felii subțiri.

reteta-dovlecei-cu-branza-si-sos-de-rosii-la-cuptor-mozzarella

5. Se continuă la fel: un strat de dovlecei, sos de roșii, parmezan și mozzarella iar în final, deasupra ultimului strat de dovlecei, se toarnă tot sosul de roșii rămas, se continuă cu un ultim strat de mozzarella și vom încheia presărând cu parmezanul ras (deci vom inversa la acest ultim strat ordinea brânzeturilor). Mie mi-au rezultat 4 straturi de dovlecei și tot atâtea de brânză.

reteta-dovlecei-cu-branza-si-sos-de-rosii-la-cuptor-gratin-pregatit-pentru-cuptor

Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor – gătire la cuptor

Se coace tava, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute. În acest răstimp, brânza se va topi superb iar stratul superior se va rumeni frumos. Recomandarea mea este să așteptăm timp de 15 minute pentru ca mâncarea să se odihnească și să se răcească puțin, așa îi vom simți mai intens gustul și o vom putea porționa mai ușor.

reteta-gratin-de-dovlecei-cu-branza-si-sos-de-rosii-la-cuptor-pas-cu-pas

Se porționează frumos, după cele 15 minute de așteptare, care evident c-au părut mult prea lungi pentru pofticioșii ispitiți de arome care mai de care mai delicioase.

dovlecei-cu-branza-la-cuptor-gratin-de-dovlecei-cu-branza-si-sos-de-rosii-reteta-dovlecei

Poftă mare!

O rețetă similară, dar cu vinete, găsiți și pe blogul Savori Urbane.

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 comentarii la Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

  1. Ioana spune:

    F.multa munca,nu stiu daca merita.Dureaza f.mult,mai ales cu dovleceii,cred ca si fara sa pui sare pe ei,sa ii lasi la scurs etc.,etc este buna,multă migaleala!

  2. Oana spune:

    Buna Laura,
    ai incercat vreodata sa congelezi preparatul acesta gata pregatit de pus in cuptor? Am multi dovlecei si putin timp restul anului…m-ar ajuta sa am cateva semi-preparate in congelator pentru o cina rapida.
    Multumesc!

  3. Luminița spune:

    Astăzi am pregătit rețeta de dovlecei cu roșii și brânză la cuptor…un adevărat deliciu!!!! Mulțumesc Laura Laurențiu!

  4. Lucian spune:

    Buna ziua! O intrebare: in loc de prajit dovleceii/vinetele in ulei cu faina, credeti ca daca ii pun pe gratarul de aragaz schimba din gust? Am o problema cu prajelile..:-) De asemenea inspirat din retetele dvs am facut o chestie ( left overs) destul de interesanta…am pus dovlecei, vinete, ceapa rosie si telina pe gratar ( taiate mai generos) , dupa care le-am amestecat cu iaurt si kefir impreuna cu curry…Sare , piper si garam masala. Le-am dat la cuptor vreo 10 min /200 grade, dupa care le-am „fardat” cu branzeturi ramase si rase( ceva ceddar, parmezan, cascaval afumat si un deget de mozarella…si inca 10 min la cuptor…E un gust interesat pt ca branzeturile ramase au aroma puternica iar curry-ul si garam masala le inteteste…

  5. Liliana spune:

    Buna ziua,
    la cum arata merita incercata !
    Dar sunt nedumerita….in descrierea ingredientelor spuneti de vinete…”ulei vegetal pentru prăjit vinetele (cam 300 ml)”, pe care nu le regasesc pe parcursul retetei…este doar o greseala de redactare?
    Mozzarella uscata, o pot inlocui cu cascaval sau cu mozzarella proaspata?
    Multumesc anticipat!

    • Păi în ce s-au prăjit dovleceii, nu în ulei? :) E vorba despre uleiul pentru prăjit. Puteți înlocui brânza cu ce doriți, mozzarella proaspătă va fi mai apătoasă, cașcavalul poate se pretează mai bine!

  6. Irina spune:

    Buna ziua,
    Am doua intrebari va rog. Se poate folosi telemea in loc de mozzarella sau cascaval si doar pe deasupra presarat parmezan? Credeti ca o sa ii schimbe substantial gustul?
    De ce trebuie prajiti sau facuti pe gratar dovleceii? Ii schimba gustul (in rau) daca ar fi simpli?
    Multumesc !

    • Telemeaua nu se topește la cuptor, are un cu totul gust ca mozzarella sau cașcavalul, eu nu aș folosi-o la acest preparat. Faptul că dovleceii sunt prăjiți înainte de gătirea la cuptor dă și gust mai bun dar și o textură îmbunătățită, altfel dovleceii sunt plini de apă.

  7. Dorina Oprea spune:

    Am facut aceasta reteta si are un gust minunat ,i-a placut foarte mult si sotului meu .Excelenta ,multumesc frumos .O sa incerc si cu vinete ,pentru ca ne plac mult si acelea.

  8. Irina spune:

    Absolut delicios! Multumesc frumos pt reteta.

  9. […] Dovlecei cu branză şi roşii la cuptor. […]

  10. Luiza spune:

    E o nebunie de reteta, pur și simplu delicioasă!

  11. sanda spune:

    Pct.7 este cumva din alta reteta?

  12. Roxana spune:

    Delicios, mulțumim!!!!!

  13. Soso spune:

    Minunat, insa ma gandeec ca poate pt o varianta low fat sa i punem pe grill ce ziceti?

Advertising