Conopidă murată cu sfeclă roșie
Conopidă murată cu sfeclă roșie, rețeta simplă și arătoasă. Conopidă conservată pentru iarnă în saramură și colorată în contact cu sfecla, fără E-uri. Cum se prepară conopida murată cu sfeclă roșie.
N-o fi prima rețetă de conopidă murată de pe lauralaurentiu.ro dar categoric este cea mai colorată. Numai bună de împodobit mesele de sărbătoare ce vor urma în mai puțin de două luni.
Nu rezist să nu pregătesc anual niște borcane de conopidă colorată natural în contact cu sfecla roșie, pusă alături în borcanul de murături. Perioada cea mai bună pentru această operațiune este chiar acum, toamna, o dată cu răcirea mai accentuată a vremii.
Eu, anul acesta, am pus-o mai devreme, tocmai ca să o am la îndemână acum să vă pot povesti despre ea cu lux de amănunte. Este o murătură foarte aspectuoasă, cu o textură crocantă, aromată subtil. Și sfecla e gustoasă, chiar dacă e mai săracă în culoare decât suntem obișnuiți. Asta pentru că alba conopidă ”fură” cât poate din rubiniul intens al sfeclei.
Îmi amintesc cum, în fiecare an, bunica ne mai spunea încă o dată că murăturile se pun după Sfântul Dumitru, care în calendarul ortodox pică pe 26 octombrie. De altfel, de această dată de Sâmedru sunt legate multe tradiții, culinare și non culinare. Interesant este faptul că de multe ori, ”ghidul de bune practici” transmis de aceste tradiții se confirmă și științific și așa este în cazul murăturilor în saramură. Dacă, în timpul fermentării naturale, temperatura este mai scăzută, procesul de murare va dura mai mult, dar se vor dezvolta mulți compuși aromatici, care vor asigura un gust mult mai bun al acestora.
Ingrediente Conopidă murată cu sfeclă roșie
de pus în borcan
- 2 căpățâni de conopidă, (1- 1,5 kg/bucată),cât mai proaspete și mai lipsite de defecte
- 3 – 4 bucăți sfeclă roșie
- 10 tije de țelină
- 12 căței de usturoi
- 1 legătură mare de flori de mărar uscate
- 4 fire de hrean
- 6 linguri de oțet de 9° (90 ml, 1 lingură/borcan)
saramură
- 120 de grame de sare grunjoasă, pentru murături (neiodată)
- 4 litri de apă
- 1 lingură piper negru boabe
- 1 lingură semințe de muștar
Mod de preparare Conopidă murată cu sfeclă roșie
Sterilizarea borcanelor și capacelor
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Pregătirea legumelor pentru conopidă murată cu sfeclă roșie
- Căpățâna de conopidă se desface în buchețele.
- Este o operațiune care cere atenție din partea noastră, se va înlătura orice defect de pe conopidă, de la părți vătămate la pete maronii.
- Punându-le într-o sită, am spălat bine buchețelele de conopidă sub un jet de apă rece după care le-am lăsat la scurs într-o sită.
- Se spală foarte bine sfecla roșie, frecând coaja cu un burete aspru, pentru a elimina orice urmă de pământ. Se decojește apoi sfecla roșie bine spălată. Am folosit mănuși deoarece sfecla pătează pielea mâinilor destul de serios.
- Sfecla curățată de coajă se feliază și se taie după dorință. Eu am tăiat-o felii rotunde, groase de jumătate de centimetru și o parte din sfeclă am tăiat-o bastonașe. Am avut și ani în care, simțindu-mă pătrunsă de fior artistic am dat dovadă de mai mult simț estetic. Am feliat atunci sfecla și am decupat-o în forme de inimioară. Am constatat că nu merită efortul, sfecla se decolorează și adevărata vedetă, conopida, fură toată atenția cu aspectul ei colorat.
- Se rup tijele de mărar, se păstrează vîrfurile cu semințe, părțile superioare adică, care dau o aromă deosebită murăturilor.
- Se curăță cățeii de usturoi de coajă, eliminându-se și vârful lemnos.
- Hreanul se spală, se curăță și se taie fâșii subțiri, de o dimensiune potrivită pentru a fi strecurate ușor în borcan. Am folosit hreanul și pentru a fixa murăturile în borcan, să nu se ridice deasupra nivelului lichidului, pentru că e foarte important să fie bine acoperite.Hreanul este foarte important, nu doar că dă gust murăturilor, dar le și menține tari. La fel și în cazul boabelor de piper, de muștar etc, toate au proprietăți antibacteriene și vor viza exact bacteriile nedorite, cele care ar putea să compromită conopida murată cu sfeclă roșie!
Prepararea saramurii pentru conopidă murată cu sfeclă roșie
- Regula de bază la acest pas este o lingură de sare (circa 25 – 30 gr. sare) la 1 litru apă. E de preferat să pregătim mai multă apă cu sare și să ne rămână, decât să nu avem suficientă. Este foarte greu de nimerit aceeași concentrație de sare dacă avem de pregătit o cantitate mică de saramură, pentru completare.
- Sarea trebuie să fie neiodată, cu textură grunjoasă, mare. Sarea iodată din comerț nu este bună pentru murături deoarece le înmoaie.
- Am pregătit 4 litri de apă pentru 6 borcane de 700 ml, am adăugat în apă 120 gr. sare pentru murături, 1 lingură cu vârf boabe de piper și o lingură tot vîrf semințe de muștar.
- Se pune pe foc și se lasă să fiarbă circa 5 minute, trebuie să urmărim dacă sarea s-a topit.
- Se stinge focul și se lasă să se răcorească încă circa 10 minute.
Umplerea borcanelor pentru murături
- În fiecare borcan spălat și sterilizat după pașii relatați mai devreme, se pun straturi alternative de conopidă și sfeclă printre care am strecurat, în mod egal, frunze de țelină, mărar uscat, căței de usturoi și bețe de rădăcină de hrean.
- Deasupra fiecărui borcan plin, am mai pus marar uscat și am sigilat conținutul cu două bețe de hrean așezate în formă de cruce.
- Se așează borcanele pe o tavă metalică și se toarnă saramura în borcane, având grijă ca semințele de muștar și boabele de piper să fie repartizate cât mai egal.
- Se acoperă fiecare borcan cu o farfurioară și se lasă peste noapte să înceapă fermentația.
- A doua zi, se iau farfurioarele și se pune în fiecare borcan câte o lingură de oțet de 9°.
- Se sigilează cu un capac și se pun la murat într-un spațiu mai rece și întunecos. O pivniță răcoroasă ar fi perfectă. Eu, înainte de a pune capacul, am pus și celofan ușor umezit, e o precauție pe care am învățat-o de la soacră. Chiar dacă sterilizez capacele, dacă acestea sunt mai vechi, prefer să iau și această a doua măsură de asigurare. Trebuie să ne asigurăm că avem capace care etanșează corect borcanele, în caz contrar, murăturile nu rezistă.
- Murarea durează circa 6 săptămâni, mai mult chiar dacă vremea e rece.
- Mie mi-au ieșit șase borcane de 700 ml, poate aș fi avut mai mult dacă nu ne apuca pofta și nu am fi ronțăit niște conopidă crudă
Extrem de populare aceste murături la noi în familie, sper să încercați și voi această conopidă murată cu sfeclă roșie.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns