Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – rețetă simplă
Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – rețetă simplă, ilustrată cu imagini pas cu pas. Încearcă o rețetă detaliată de dulceață de vișine, în urma preparării vei obține și un sirop natural și delicios.
În mintea mea, când spun „clătite” asocierea cu dulceața de vișine urmează în mod firesc. Nu cred că exista o alăturare mai fericită. La fel de bine se potrivesc clătitele și cu un sirop de vișine, stropit din abundență și la fel de bine merg ambele cu înghețata de vanilie, de exemplu. Dacă ar fi doar clătitele și înghețata motivele pentru care să pregătim dulceață și sirop de vișine, tot ar fi destule. Desigur, mai sunt zeci de alte motive, la fel de delicioase, de la felia de toast cu unt și dulceață de vișine până la siropul diluat cu apă minerală plată sau carbogazoasă. Cu un cub de gheață, e una dintre cele mai gustoase băuturi răcoritoare.
Ingrediente dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată
- 2,7 kg. de vișine curățate de sâmburi (cântărite după curățire)
- 2,7 kg. de zahăr
- 20 de grame (2 plicuri) de sare de lămâie sau zeama de la 2 lămâi mari
Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – mod de preparare – rețeta video
Vase și ustensile recomandate pentru dulceață
Preferabil este să pregătim dulcețurile într-o cratiță încăpătoare, largă și puțin înaltă. Cu cât mai largă va fi cratița, cu atât mai puțin va trebui să fierbem a noastră dulceață de vișine. O suprafață mare favorizează evaporarea mai rapidă a apei conținute de fructe. De aceea, eu folosesc pentru dulcețuri o cratiță cu diametrul de 38 de cm, adâncă de 12 cm. Nu pot face cantități mari, dar dulcețurile sunt gata atât de rapid încât nu mi-e deloc peste mână să pregătesc mai multe șarje. Evident, puteți face dulceața și în alte tipuri de vase, doar că fierberea se va prelungi și culoarea este posibil să nu mai fie la fel de frumoasă.
Un ajutor important în pregătirea dulceții este termometrul de patiserie/bombonerie. La fel ca în cazul vasului recomandat, se poate face dulceață și fără termometrul acesta, doar că va fi preparată cu mai puțină exactitate, aproximând momentul în care aceasta este gata. În plus, acest termometru are o scară largă de utilizare, de la creme la glazuri, șerbeturi, fondant etc și costă în jur de 50 de lei.
De această dată fără posibilitatea de a ne descurca și fără ele, vom avea nevoie de sticle și borcane curate, sterilizate așa cum am arătat aici.
Prima fază a preparării
1. Pregătirea pentru dulceața de vișine începe cu alegerea, spălarea atentă în apă rece și zvântarea fructelor. Apoi, curățăm vișinele de sâmburi și le cântărim. După cum deja ați observat din lista ingredientelor, pregătim zahăr în aceeași cantitate cu a vișinelor curățate. Și nu, a noastră dulceață de vișine nu va fi exagerat de dulce. O bună parte din zahăr va fi extras în siropul pe care îl vom pregăti în același timp.
2. Punem vișinele în cratița în care vom prepara a noastră dulceață de vișine. Avem grijă să fie suficient de încăpătoare ca să nu dea siropul pe afară. Adăugăm deasupra vișinelor zahărul și scuturăm cratița, fără să amestecăm. Acoperim cratița cu folie alimentară și o lăsăm în cămară timp de 24 de ore.
Fierberea dulceții
3. A doua zi, fructele plutesc efectiv în sirop așa că e momentul să fierbem a noastră dulceață de vișine. Adăugăm acum sarea de lămâie sau zeama și amestecăm ușor. Rolul sării de lămâie este de a preîntâmpina zaharisirea dulceții. Punem cratița pe foc iute și aducem dulceața la fierbere.
4. Din momentul în care dulceața de vișine începe să fiarbă, socotim 2 minute, apoi scoatem vișinele cu o spumieră. Le punem într-un castron curat și le păstrăm deoparte.
5. În cratiță, ne-a rămas sirop de vișine din abundență, pe care îl fierbem în continuare la foc iute. La începutul fierberii, se formează o spumă de culoare roz-cenușiu, care trebuie colectată cu atenție cu o lingură și îndepărtată. În această spumă se concentrează impuritățile din zahăr, care nu neapărat că ne dăunează nouă, cât aspectului final al dulceții. Nu ne va plăcea să vedem în a noastră dulceață de vișine urme de spumă coagulată, așa că scăpăm repede de ea.
6. Acest sirop de vișine din cratiță se fierbe la foc viu până la atingerea temperaturii de 106°C. Temperatura țintă este semnalizată pe termometru cu inscripția ”jam” (gem) și odată ce coloana termometrului ajunge acolo, știm sigur că siropul sau dulceața a atins temperatura ideală de preparare. Dacă nu avem acest termometru, siropul este gata atunci când, picurând câteva picături pe o farfurioară rece, ținută în congelator, acestea își păstrează forma ca niște mici perle, nu se împrăștie. Oprim imediat focul și tragem cratița deoparte, ca să nu se caramelizeze siropul și să îi fie afectată culoarea.
Doar orientativ, între momentul în care am scos fructele din sirop (punctul 4) și momentul în care acesta a fost gata, au trecut 8 minute. Aceasta durată de timp va fi mult mai lungă dacă folosiți o oală în locul cratiței descrise în introducere. Depinde și de câtă apă conțin vișinele și de cât de viu a fost focul.
Îmbutelierea siropului
7. Turnăm o parte din cantitatea de sirop de vișine, fierbinte, în sticle sterilizate, pe care le așezăm pe o suprafață metalică, să nu crape din cauza șocului termic. Eu am pus sticlele pe o paletă metalică, se pot pune într-o tavă etc.
Cât sirop scoatem și cât anume păstrăm? Din cantitatea de 2,7 kg de vișine și 2,7 kg de zahăr, am scos în sticle 0,66 litri de sirop, pe lângă dulceața de vișine. Aș fi putut scoate chiar 1 litru, în cratiță rămânând suficient pentru dulceață. Să zicem că scoatem aproximativ jumătate din siropul obținut în cratiță, asta depinde, desigur, de cât de densă doriți să fie dulceața. Astupăm repede sticlele de sirop cu dopuri/capace care închid etanș și trecem mai departe la prepararea dulceții. După ce se răcesc până la temperatura camerei, depozităm sticlele cu sirop de vișine în cămară. Siropul se consumă diluat cu apă în proporția 1:5.
Finalizarea dulceții
8. În siropul rămas în cratiță, adăugăm înapoi vișinele pe care le-am scos deoparte la punctul 4. Pornim focul la foc viu și readucem la fierbere. Evident, prin adăugarea fructelor și a siropului din castron, temperatura amestecului din cratiță a scăzut mult, așa că fierbem vișinele în sirop până când termometrul indică din nou 106°C. În timpul fierberii, ștergeți cu atenție marginea castronului cu un șervet înmuiat în apă rece de picăturile de sirop caramelizate, care pot strica aspectul și gustul dulceții. Când se atinge temperatura țintă, a noastră dulceață de vișine este gata, chiar dacă pare încă lichidă. În cazul meu, fierberea după re-adăugarea vișinelor în cratiță a mai durat 12 minute. După ce se răcește, siropul din jurul fructelor se va îngroșa. Continuând fierberea mai mult decât este necesar, dulceața va deveni maronie, închisă la culoare.
Ca să faceți proba dacă vă convine consistența dulceții, scoateți într-un castronel mic o cantitate mică de dulceață. Opriți focul și răciți proba rapid, la congelator. Dacă vă convine consistența după răcire, puteți îmbutelia dulceața în borcane sterilizate. Dacă vi se pare încă prea lichidă, mai fierbeți dulceața un pic. Astupați borcanele cu capace care închid etanș, astfel dulceața se va păstra perfect peste iarnă. Eu am în cămară două borcane de dulceață de vișine de anul trecut și sunt perfecte și acum.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns