Cautare in site
x inchide
Advertising
Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată - rețetă simplă

Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – rețetă simplă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 25.07.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – rețetă simplă, ilustrată cu imagini pas cu pas. Încearcă o rețetă detaliată de dulceață de vișine, în urma preparării vei obține și un sirop natural și delicios. 

În mintea mea, când spun „clătite” asocierea cu dulceața de vișine urmează în mod firesc. Nu cred că exista o alăturare mai fericită. La fel de bine se potrivesc clătitele și cu un sirop de vișine, stropit din abundență și la fel de bine merg ambele cu înghețata de vanilie, de exemplu.  Dacă ar fi doar clătitele și înghețata motivele pentru care să pregătim dulceață și sirop de vișine, tot ar fi destule. Desigur, mai sunt zeci de alte motive, la fel de delicioase, de la felia de toast cu unt și dulceață de vișine până la siropul diluat cu apă minerală plată sau carbogazoasă. Cu un cub de gheață, e una dintre cele mai gustoase băuturi răcoritoare.

Ingrediente dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată

  • 3 kg. de vișine curățate de sâmburi (cântărite după curățire)
  • 3 kg. de zahăr
  • 20 de grame (2 plicuri) de sare de lămâie sau zeama de la 2 lămâi mari

Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – mod de preparare

Vase și ustensile recomandate pentru dulceață

Preferabil este să pregătim dulcețurile într-o cratiță încăpătoare, largă și puțin înaltă. Cu cât mai largă va fi cratița, cu atât mai puțin va trebui să fierbem a noastră dulceață de vișine. O suprafață mare favorizează evaporarea mai rapidă a apei conținute de fructe. De aceea, eu folosesc pentru dulcețuri o cratiță cu diametrul de 38 de cm, adâncă de 12 cm. Nu pot face cantități mari, dar dulcețurile sunt gata atât de rapid încât nu mi-e deloc peste mână să pregătesc mai multe șarje.  Evident, puteți face dulceața și în alte tipuri de vase, doar că fierberea se va prelungi și culoarea este posibil să nu mai fie la fel de frumoasă.

Un ajutor important în pregătirea dulceții este termometrul de patiserie/bombonerie. La fel ca în cazul vasului recomandat, se poate face dulceață și fără termometrul acesta, doar că va fi preparată cu mai puțină exactitate, aproximând momentul în care aceasta este gata. În plus, acest termometru are o scară largă de utilizare, de la creme la glazuri, șerbeturi, fondant etc și costă în jur de 50 de lei.

De această dată fără posibilitatea de a ne descurca și fără ele, vom avea nevoie de sticle și borcane curate, sterilizate așa cum am arătat aici.

Prima fază a preparării

1. Pregătirea pentru dulceața de vișine începe cu alegerea, spălarea atentă în apă rece și zvântarea fructelor. Apoi, curățăm vișinele de sâmburi și le cântărim. După cum deja ați observat din lista ingredientelor, pregătim zahăr în aceeași cantitate cu a vișinelor curățate. Și nu, a noastră dulceață de vișine nu va fi exagerat de dulce. O bună parte din zahăr va fi extras în siropul pe care îl vom pregăti în același timp.

visinele curatate de samburi

Advertising

2. Punem vișinele în cratița în care vom prepara a noastră dulceață de vișine. Avem grijă să fie suficient de încăpătoare ca să nu dea siropul pe afară. Adăugăm deasupra vișinelor zahărul și scuturăm cratița, fără să amestecăm. Acoperim cratița cu folie alimentară și o lăsăm în cămară timp de 24 de ore.

visinele cu zahar

Fierberea dulceții

3. A doua zi, fructele plutesc efectiv în sirop așa că e momentul să fierbem a noastră dulceață de vișine. Adăugăm acum sarea de lămâie sau zeama și amestecăm ușor. Rolul sării de lămâie este de a preîntâmpina zaharisirea dulceții. Punem cratița pe foc iute și aducem dulceața la fierbere.

visinele cu siropul lor

4. Din momentul în care dulceața de vișine începe să fiarbă, socotim 2 minute, apoi scoatem vișinele cu o spumieră. Le punem într-un castron curat și le păstrăm deoparte.

prepararea dulcetii cu fructe intregi

Advertising

5. În cratiță, ne-a rămas sirop de vișine din abundență, pe care îl fierbem în continuare la foc iute. La începutul fierberii, se formează o spumă de culoare roz-cenușiu, care trebuie colectată cu atenție cu o lingură și îndepărtată. În această spumă se concentrează impuritățile din zahăr, care nu neapărat că ne dăunează nouă, cât aspectului final al dulceții. Nu ne va plăcea să vedem în a noastră dulceață de vișine urme de spumă colagulată, așa că scăpăm repede de ea.

spumarea dulcetii

6. Al nostru sirop de vișine din cratiță se fierbe la foc viu până la atingerea temperaturii de 106°C. Această temperatură este semnalizată pe termometru cu inscripția ”jam” (gem) și odată ce coloana termometrului ajunge acolo, știm sigur că siropul sau dulceața a atins temperatura ideală de preparare. Dacă nu avem acest termometru, siropul este gata atunci când, picurând câteva picături pe o farfurioară rece, ținută în congelator, acestea își păstrează forma ca niște mici perle, nu se împrăștie. Oprim imediat focul și tragem cratița deoparte, ca să nu se caramelizeze siropul și să îi fie afectată culoarea.

masurarea temperaturii sirop de visine

Doar orientativ, între momentul în care am scos fructele din al nostru sirop de vișine (punctul 4) și momentul în care acesta a fost gata, au trecut 8 minute. Aceasta durată de timp va fi mult mai lungă dacă folosiți o oală în locul cratiței descrise în introducere. Depinde și de câtă apă conțin vișinele și de cât de viu a fost focul.

Îmbutelierea siropului

7. Turnăm al nostru sirop de vișine, fierbinte, în sticle sterilizate, pe care le așezăm pe o suprafață metalică, să nu crape din cauza șocului termic. Eu am pus sticlele pe o paletă metalică, se pot pune într-o tavă etc. Din cantitatea de 3 kg de vișine și 3 kg de zahăr, am obținut 1,35 litri de sirop, pe lângă dulceața de vișine. Aș fi putut scoate chiar 1,5 litri. Astupăm repede sticlele cu dopuri/capace care închid etanș și trecem mai departe la prepararea dulceții. După ce se răcesc până la temperatura camerei, depozităm sticlele cu sirop în cămară. Siropul se consumă diluat cu apă în proporția 1:5.

Advertising

sirop de visine imbuteliere

Finalizarea dulceții

8. În siropul rămas în cratiță, adăugăm înapoi vișinele pe care le-am scos deoparte la punctul 4. Pornim focul la foc viu și readucem la fierbere. Evident, prin adăugarea fructelor și a siropului din castron, temperatura amestecului din cratiță a scăzut mult, așa că fierbem vișinele în sirop până când termometrul indică din nou 106°C. În timpul fierberii, ștergeți cu atenție marginea castronului cu un șervet înmuiat în apă rece de picăturile de sirop caramelizate, care pot strica aspectul și gustul dulceții. Când se atinge temperatura țintă, a noastră dulceață de vișine este gata, chiar dacă pare încă lichidă. În cazul meu, fierberea după re-adăugarea vișinelor în cratiță a mai durat 12 minute. După ce se răcește, siropul din jurul fructelor se va îngroșa. Continuând fierberea mai mult decât este necesar, dulceața va deveni maronie, închisă la culoare.

fierberea dulcetii

Ca să faceți proba dacă vă convine consistența dulceții, scoateți într-un castronel mic o cantitate mică de dulceață. Opriți focul și răciți proba rapid, la congelator. Dacă vă convine consistența după răcire, puteți îmbutelia dulceața în borcane sterilizate. Dacă vi se pare încă prea lichidă, mai fierbeți dulceața un pic. Astupați borcanele cu capace care închid etanș, astfel dulceața se va păstra perfect peste iarnă. Eu am în cămară două borcane de dulceață de vișine de anul trecut și sunt perfecte și acum.

dulceata de visine reteta pas cu pas dulceata de visine reteta simpla dulceata si sirop de visine pregatite in acelasi timp reteta detaliata

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 comentarii la Dulceață de vișine și sirop de vișine pregătite deodată – rețetă simplă

  1. Elena spune:

    Buna Laura,

    in primul rand iti multumesc ca ma inspiri de la atata departare. Sunt o argeseanca stabilita de putin peste 1 an in Canada si deja mi-e dor de mancarea buna de acasa. Am primit zilele trecute 4 kg de visine si le-am lasat de vreo 5 zile cu 2 kg de zahar la temp camerei cu gandul ca fac un lichior de visine. Numai ca astazi vazand cat e de scump 1 l de alcool 94%, m-am razgandit. As putea sa fac dulceata din stadiul acesta? Ce ma sfatuiesti? Iti multumesc tare mult, Elena.

    • Hm, ai putea proceda așa: adaugă sucul de la 1-2 lămâi (o să ajute la culoarea finală a dulceții) apoi pune totul la fiert. După ce dă în clocot și culegi spuma de la suprafață, scurge prin sită siropul. Pui la fiert doar siropul și îl fierbi până scade bine, îi faci proba cu picătura. Adaugi abia acum fructele și mai dai un clocot, apoi pui dulceața în borcane. E o modalitate prin care fructele nu se deshidratează complet și obții o culoare mai frumoasă a dulceții, nu așa de închisă.

  2. Nicolescu Aurica spune:

    Superba reteta! Multumesc foarte mult!

  3. oana spune:

    Foarte buna aceasta reteta ca de altfel toate retetele de de pe acest blog!De curand am incercat si ambele retete de dulceata de capsuni care au iesit dementiale!! Te felicit sincer pentru tot ceea ce faci! Absolut orice reteta am incercat de pe blogul-ul tau si nu au fost putine ,au iesit exceptionale!

  4. madalina spune:

    Buna Laura! Azi ma pregatesc de prima mea dulceata,una din cirese salbatice si am ceva emotii!! Imi este de maaare folos reteta ta,insa vreau sa te intreb daca intorsul borcanelor cu susul in jos este suficient pentru conservarea indelungata si fara probleme.
    Bunica sotului si mama soacra,tot ma indeamna sa dunstulesc borcanele,insa eu parca as adopta metoda asta a ta. Ce zici!? Poate patentez o noua metoda,in casa soacrei!!! Tineti-mi pumnii stransi si Doame Iisuse ajuta-ne!
    Spor la conserve,sezonul asta!

    • lauralaurentiu spune:

      Madalina draga, sincera sa fiu, nici eu nu m-am decis asupra acestei dileme: sa se pasteurizeze, sa nu se pasteurizeze dulceata? :) Daca raportul zahar/fructe e de 1/1, e suficient sa rastorni borcanele capacite cu susul in jos. Daca pui mai putin zahar, as recomanda sa le sterilizezi, totusi. Foarte important este sa fie borcanele si capacele sterilizate inainte de a le umple cu dulceata. Pentru sterilizare poti sa pui borcanele fierbinti intr-un cuib cu multe straturi textile (paturi etc.) sau poti sa le pui in cuptorul preincins la foc mic (maximum 150 grade) iar in momentul in care pui bocanele fierbinti reduci focul la 100 de grade si dupa o ora il stingi, lansadu-le sa se raceasca lent in cuptor.

      2013/6/19 Disqus

      • madalina spune:

        Woow,multumesc pentru raspunsul tau rapid!

        Da,am de gand sa la bag in cuptor,apoi sa pun dulceata si apoi sa le-ntorc. Ma gandeam ca o a patra operatie sa fie sterilizarea in paturi, dunstulitul. Uff….m-apuc,Doamne ajuta!

  5. adiangrig spune:

    La 00.30 am terminat-o de pus in borcane, dupa ce am scos la samburi de mi-au sarit capacele, bucataria arata ca si cum ar fi avut loc un macel, cald era, somn imi era, dar am satisfactia ca a iesit ceva super super bun.Multumesc pt retetele minunate.

    • lauralaurentiu spune:

      Adina, intr-adevar e migaloasa :)). Eu am un aparat de scos samburii din cirese si visine, nu e de cine stie ce calitate dar cum il folosesc de doua ori pe an inca rezista. E foarte gustoasa si merita sa o faci acasa, fara indoiala. :)

    • Lia spune:

      @adiangrig, nici eu nu stiam ca acum se gasesc aparate electrice de scos samburii la cirese/visine, etc.
      am salvat si eu linkul acesta de pe un alt site culinar, nu vreau sa fac reclama dar il arat de model, cica se pune cate o mana de cirese pe sus si lucreaza singur;
      eu am unul manual si am ametit curatand, de aceea fac cate 1 kg ca ma plictisesc :)

  6. ungureanu MARIA ELENA spune:

    dullceata de visine nu se compara cu apsolut nimic

  7. CAMI_CAMI_BV spune:

    BUNA SEARA..PRESUPUN CA FELIILE DE LAMAIE SE SCOT LA FINAL…NU SE PUN IN BORCAN,ASA-I?

    • lauralaurentiu spune:

      Cum doresti, se pot pune (imparti) in borcane, se vor confia si vor avea un gust placut, se pot si scoate si se poate face dulceata si fara felii de lamaie, doar cu niste zeama de lamaie pentru a impiedica zaharisirea.

      • Cami_cami_bv spune:

        Multumesc  dna Laura.Vreau sa zic ca imi place foarte mult site-ul dvs.Retetele sunt minunate si mereu imi iese ceea ce gatesc.Sunteti minunata.Dulceata IMI PLACE cum a iesit(din pacate am ales sa nu las lamaile in ea) insa mamaie zice ca e un pic cam groasa(poate am fiert-o prea mult)…:)Mult noroc in continuare si sanatate!

      • lauralaurentiu spune:

        Mult noroc si tie, spor la treaba si bucate reusite!

      • Campari_32 spune:

        Buna dimineata. eu fac dulceata de visine de multi ani. Am facut si cu lamaie, si fara. In nici un an nu mi s-a zaharisit. Chiar acum am pe foc o oala de 15 kg :)

  8. Roscafv spune:

    daca le lasi la racit , tot cu capacul in jos, intre carpe groase, cel putin pina a doua zi, ai siguranta ca se vor pastra mult mai bine.

  9. Girl2die4flory spune:

    numai ce am terminat dulceata si a iesit super!acum astept sa se raceasca pentru a le depozita in beci la racoare…:x
    mersi si felicitari pentru blog..
    p.s. am facut multe din retetele tale si au iesit extraordinare..!

  10. Adina spune:

    In noaptea asta fac si eu dulceata de visine si mi-a fost utila aceasta reteta !
    Multumesc !

  11. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, Cami draga :) .

  12. laura laurentiu spune:

    Jakob, iti multumesc mult de complimente si ma bucur ca ai gasit tentante clatitele mele! Sper sa reziste ceva-ceva dulceata asta, hai ca n-o mancam pe toata acuma, mai pastram ceva si pentru la iarna :P .

  13. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Cum poate arata la tine chiar si o simpla dulceata de visine…O duminica placuta ! Cami

  14. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    si eu asociez Dulceata de Visine imediat cu Clätite.Absolut professional ai presentat Combinatia.
    Respect.
    Acuma ai un pic de Reservä, da cind mä gindesc la Combinatia de sus , nu cred cä träieste Dulceata prea mult.

    Multe Salutäri din Nürnberg
    Jacob

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE