
Suc de roșii făcut în casă – cu busuioc sau simplu – rețetă detaliată






Suc de roșii făcut în casă – bulion de roșii cu busuioc sau simplu – rețetă detaliată, explicată pas cu pas, pentru cea mai populară conservă artizanală de roșii. Ce fel de roșii sunt recomandate pentru rețeta de suc de roșii făcut în casă? Cât timp se fierbe un bulion de roșii?
Poate nu pun eu cine știe câte conserve, dar cele de roșii rareori îmi lipsesc niciodată din cămară iar un suc de roșii făcut în casă am întotdeauna. Asta se-ntâmplă pentru că familiei mele îi place gustul de roșii în tot felul de mâncăruri. De la supe la tocănițe, paste, sosuri etc, roșiile le dau o savoare faină tuturor.
Apoi, cu toate că nu suntem cine știe ce legumicultori talentați, avem mare noroc să primim cele mai frumoase și de soi bun răsaduri, de la mama (care este și talentată și pricepută). Atât de sănătoase și de puternice sunt plantele astea, încât cresc și rodesc ca prin minune, în fiecare an. În alți ani am avut roșii și de un kilogram bucata, anul ăsta sunt cam 2-3/kilogram, dar tot cărnoase și delicioase sunt.
În fiecare zi din sezonul ăsta, culeg 5-6 roșii coapte, uneori mai multe. Ar fi mai mare păcatul să nu fac ceva cu ele, așa că, aproape zilnic, ori pun roșii la borcan, în suc propriu, după rețeta de aici, ori fac câte o porție de bulion. De când am o cămară mai încăpătoare, îmi place să-l pun mai lichid, sub formă de suc de roșii. Când stăteam la apartament și aveam o debara mică-mititică, obișnuiam să scad sucul de roșii foarte mult, până rămânea ca o pastă. Acea rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de suc de roșii cu busuioc (sau simplu, dacă preferați), o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente suc de roșii făcut în casă – rețetă de bulion de roșii cu busuioc
- 3 kilograme de roșii dintr-un soi cărnos, cu semințe puține
- 1 linguriță – 6 grame – de sare neiodată (pentru murături)
- opțional: ramuri de busuioc proaspăt, câte 1 pentru fiecare recipient
- pentru îmbuteliat: sticle sterilizate cu dopuri/capace sterilizate
Mod de preparare bulion de roșii cu busuioc sau simplu
1. Pentru prepararea rețetei de suc de roșii, fie că-l fac simplu, fie că-l fac cu busuioc, aleg întotdeauna roșii proaspete, bine coapte și fără urme de stricăciune. Soiurile recomandate sunt cele cărnoase, care nu conțin mai multe semințe și apă decât pulpă. După ce le aleg, le spăl bine, le zvânt și le tai în bucăți potrivite.
Dacă roșiile au porțiuni lemnoase sau verzi – de obicei în locul în care e inserată condița – acestea se pot decupa cu cuțitul, eliminându-le.
2. Pentru că urmează să pasez roșiile printr-un dispozitiv special, am grijă să le tai în bucăți nu prea mari. E de preferat ca bucățile de roșii să încapă ușor în gura dispozitivului, să nu fiu nevoită să presez (să nu stropesc peste tot, în bucătărie).
Suc de roșii făcut în casă – pasarea roșiilor
3. Pe vremuri, era o adevărată provocare să faci suc de roșii în casă. Țin minte că bunică-mea a fost tare bucuroasă când și-a cumpărat prima mașină de pasat roșii. Era una clasică, acționată de o manetă. Până să fi avut mașina asta, fierbea roșiile cu tot cu pieliță și semințe. Le trecea, apoi, printr-o sită, presându-le cu dosul unui polonic, ore în șir. Pentru pasarea roșiilor, eu folosesc mașina de tocat carne Heinner MG-2100 BKSL, care, pe lângă alte accesorii, are și unul foarte eficient pentru prepararea oricărei cantități de bulion de roșii cu busuioc sau simplu.
4. Montez, așadar, accesoriul pentru pasare. Cred că nu trece nici măcar un minut până când transform în suc de roșii gros, parfumat, toate roșiile pregătite la pașii 1 și 2. Pe o parte curge sucul de roșii, iar prin capătul dispozitivului sunt eliminate reziduurile, adică pielițele și semințele.
5. După ce termin de procesat toate roșiile, mai trec încă o dată prin mașină reziduurile. În primă fază, acestea ies destul de umede. La a doua pasare, pielițele ies uscate ca hârtia! Tot sucul bun de roșii ajunge în același castron.
Bulion de roșii cu busuioc – fierberea
6. Imediat după pasare, am transferat toată cantitatea de suc de roșii din castronul în care s-a colectat într-o oală. Ținând cont că se va umfla la fierbere, va face spumă, am ales o oală de 5 litri. Am adăugat de la început 1 linguriță de sare și am pus oala pe foc mediu.
7. Deîndată ce sucul de roșii din oală începe să fiarbă, se va forma o spumă consistentă. Atenție, spuma formată, contrar modului în care suntem obișnuiți, de la alte rețete, NU se îndepărtează! Am amestecat ușor, cu o spatulă lungă și lată, de câteva ori, și atâta tot. Practic, în momentul în care nu se mai formează spuma, sucul de roșii este bun de îmbuteliat.
Cât timp se fierbe sucul de roșii?
8. Destul de dificil de răspuns întrebării de mai sus! În cazul meu, a durat exact 16 minute din momentul în care sucul de roșii a început să fiarbă în clocote, formând multă spumă, așa cum ați putut vedea în fotografia precedentă, și până a ajuns în starea în care îl puteți vedea mai jos. Spuma este aproape inexistentă, după ce am mai amestecat de două-trei ori și am mai dat într-ubn clocot, a fost bun de îmbuteliat.
Totuși, nu pot să vă recomand să fierbeți bulionul timp de 16 minute, că va fi sigur gata. Durata fierberii depinde de mulți factori: ce tip de roșii ați folosit și câtă apă au conținut, cât de puternic a fost focul, chiar și forma oalei influențează durata fierberii. De aceea, cel mai important indiciu rămâne spuma de la suprafață, așa cum am explicat mai sus.
Dacă, în momentul în care spuma a dispărut de pe suprafața sucului de roșii care fierbe, vi se pare că acesta încă nu e destul de consistent, puteți să îl fierbeți în continuare, să mai scadă. Doar voi alegeți cât de scăzut să fie sucul, să fie exact pe gustul vostru!
Îmbutelierea
9. Produsul se îmbuteliază fierbinte, în sticle sterilizate. Nu voi insista asupra procedeului sterilizării. Rețineți doar că este foarte ușor de făcut în casă și găsiți totul explicat aici.
Revin la al nostru suc de roșii! Pentru că este îmbuteliat fierbinte, cât timp acesta a fiert (pașii 7-8), am așezat sticlele pe o tavă metalică. Aceasta va prelua șocul termic, în momentul în care voi turna sucul de roșii fierbinte, preîntâmpinând plesnirea sticlei. Apoi, în fiecare sticlă am pus câte o ramură de busuioc, bine spălată și zvântată.
10. Imediat ce am luat oala cu suc de roșii de pe foc, am și umplut sticlele pregătite așa cum am explicat la pasul anterior. Ca să torn sucul în siguranță, m-am asigurat că sticlele sunt stabile și am folosit o pâlnie și un polonic metalic. Imediat ce am umplut sticlele, le-am astupat cu capacele.
Busuiocul se va infuza în sucul de roșii fierbinte și îl va aroma foarte plăcut. Totuși, subliniez încă o dată că folosirea busuiocului este opțională. Acesta poate fi înlocuit cu alte aromatice – o frunză de țelină, o rămurică de leuștean etc – sau cu un cățel de usturoi.
De asemenea, este perfect în regulă să se elimine complet busuiocul, fără a-l înlocui cu ceva. Astfel, vom obține un bulion de casă gustos, simplu, în loc de un bulion de roșii cu busuioc (tot gustos, dar poate nu pe gustul vostru).
11. Pentru a avea siguranța că acest suc de roșii pe care l-am preparat rezistă toată iarna, eu îi pregătesc un ”cuib” confortabil, așternut cu mai multe straturi de textile. Imediat după îmbuteliere, pun sticlele foarte fierbinți în acest ”cuibușor” – în dunst, așa zicea bunică-mea – și le învelesc bine.
Straturile de textile vor menține temperatura ridicată a sucului de roșii pentru o perioadă mai lungă. Astfel, o mulțime de germeni, care ar putea cauza fermentarea, vor fi distruși. Mai trebuie doar să ne asigurăm că sticlele cu bulion de roșii cu busuioc (sau simplu) sunt perfect etanșe și e sigur că se vor păstra perfect, de pe un an pe celălalt, fără niciun fel de conservanți chimici.
Suc de roșii făcut în casă – păstrarea
După ce se răcește complet, scot sticlele de bulion de roșii cu busuioc din dunst și le depozitez în cămară. E bine să fie depozitate într-un loc pe cât posibil mai răcoros, ferit de lumina directă a soarelui. O cămară obișnuită este numai bună.
Putem ști sigur că sucul de roșii e bun – nu e fermentat – dacă în partea superioară a acestuia observăm o parte de lichid limpede. Acesta se formează natural, în timpul depozitării, pentru că pulpa de roșii se lasă la fund. Dacă, din nefericire, bulionul fermentează, aceste două straturi se amestecă. Asta se întâmplă doar dacă sticlele nu sunt închise etanș, așa că e bine să folosim capace/dopuri noi și să verificăm din când în când cum stau sticlele.
Dacă ați început o sticlă și nu ați consumat tot sucul din ea, păstrați-o la frigider și consumați-o cu prioritate. Sucul de roșii cu busuioc e minunat în supe, sosuri, la paste sau diferite mâncăruri.
MAI MULTE REȚETE DE CONSERVE DE ROȘII GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns