Cautare in site
x inchide
Advertising
O rețetă simplă de clătite

O rețetă simplă de clătite

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 30.03.2013
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Probabil unii vor râde, dar azi nu am să vă arăt nimic mai mult decât… o rețetă simplă de clătite. Sincer, nu aș fi avut idee câți oameni nu știu cum se fac clătitele, sau poate câți nu sunt multumiți de propria rețetă de clătite. Am primit, deci, multe, atât de multe mesaje care îmi cereau o rețetă de clătite încât nici nu mai știu câte au fost. Până la urmă am renunțat la ideea ca aș fi luată în derâdere dacă aș pune pe blog ceva atât de modest ca o rețetă de aluat de clătite.

Pentru clătite, rețete sunt, har domnului, destule: clătite dulci, clătite sărate, rețeta de clătite de post (care sunt la fel de bune ca cele de dulce, de altfel), clătite la cuptor, clătite cu gem, cu ciocolată, cu brânză… câte și mai câte feluri.

Rețeta de clătite pe care mă străduiesc sa v-o prezint azi se referă nu la aceste specialități, ci la o modalitate simplă de preparare a aluatului de clătite și la prăjirea propriuzisă a acestora. Nu am aroganța să susțin că rețeta mea de clătite e cea mai cea, dar cine le-a gustat, le-a cam lăudat. Chiar vă rog să lăsați în comentariile acestui articol propriile voastre variante. Și pentru că imediat mai jos am consemnat câteva lucruri care mi se par mie foarte interesante, despre originea clătitelor, care e posibil să nu vă intereseze chiar pe toți, cei extrem de grăbiți pot sări peste aceste informații trecând direct la rețetă, care începe cu lista de ingrediente.

reteta simpla de clatite cum se fac clatitele reteta clatite simple lauralaurentiu

Scurt istoric al clătitelor

Înainte de a purcede la trebușoara de azi, atât de simpla încât ar trebuie să le reușească inclusiv celor mici, vreau să vă spun câteva lucruri interesante despre originea modestelor, dar atât de agreatelor clătite.

Clătitele fac parte dintre puţinele feluri de mâncare de care gurmanzii-şefi ai Greciei Antice ar trebui să fie mândri, pentru că au trecut testul timpului (şi încă ce test!), ajungând să fie gătite chiar şi în bucătăria secolului XXI.

Dacă ar fi să traducem denumirea originală (adică grecească) a clătitei i-am spune „tigăiță”, pentru că şi atenienii îi spuneau „tagenites”, „teganites” sau „tagenias” (derivate ale cuvântului „tegano” care desemna tigaia de prăjit).

Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline.

După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.

Clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi ba compoziţia, ba aspectul.

În America, amestecul pentru clătite conţine şi praf de copt şi e prăjit într-o formă mai pufoasă şi mai groasă, în Asia grosimea diferă de la o zonă la alta, dar e umplută cam peste tot cu ingrediente sărate (brânză, carne, legume).

Advertising

În Africa, pe de altă parte, clătitele sunt suport pentru diferitele sosuri şi humus-uri, neamurile germanice le consumă deopotrivă ca desert şi ca blat moale peste care se pun diverse topping-uri sărate, în timp ce europenii de gintă latină păstrează destinaţia, reţeta şi aspectul clătitelor realizate de greci în Antichitate.” (sursa acestor informatii)

Ingrediente Clatite:

oua faina lapte unt

  • 3 oua
  • 300 de grame de faina
  • 300 de ml. de lapte
  • 250-300 de ml. de apa minerala
  • 3 linguri de unt topit (optional)
  • 1 praf de sare
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar
  • arome (numai daca faceti clatite cu umplutura dulce): 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (daca va place)
  • in plus: aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit

Despre compoziția clătitelor

Înainte de toate, vreau să subliniez faptul că aluatul de clătite e foarte adaptabil: nu aveți lapte? Nu-i nimic, faceți clătitele doar cu apă minerală. Vor ieși poate chiar mai fragede decât cele cu lapte, diferența de gust va fi minimă, doar că vor fi ceva mai poroase clătitele, cu o textura spongioasă. Nu aveți 3 ouă? Merge și cu 2 la fel de bine. Poate chiar și cu un singur ou mare sau 1 ou și 1 albuș, 1 ou și două gălbenușuri etc.

Dacă nu aveți apă minerală și aceea se poate substitui cu apă simplă sau lapte. Un lucru minunat este că clătitele de post sunt la fel de bune: renunțați la ou, renunțați la lapte, păstrați doar făină, apă minerală și un pic de ulei, vor ieși niște clătite bune-bunuțe care cu un gem bun vor fi un deliciu.

Diverse rețete de/cu clătite

În aluat se poate pune un pic de grăsime. La fel de bine, aceasta poate fi unt sau ulei. Eu am folosit 3 linguri de unt topit. Nu e, însă, niciun bai dacă nu se pune niciun fel de grăsime. În fine, clătitele se pot prăji într-un strop de ulei sau de unt topit, eu prefer un amestec de unt topit și ulei, dar țigăile moderne cu strat antiaderent de calitate permit coacerea clatitelor fără pic de grăsime.

Ca să fie totul cum nu se poate mai ușor, am pregătit pentru voi și varianta video de rețetă de clătite. Mai jos, găsiți rețeta pas cu pas, însoțită de fotografii ilustrative și multe explicații și ponturi utile.

Mod de preparare – rețeta video

Prepararea aluatului de clătite

1. Ouăle întregi se sparg într-un castron și se bat cu sarea (poza 1).

2. Se adaugă făina, alternativ cu laptele, amestecând bine cu țelul în formă de pară după fiecare nouă tranșă adăugată. De la început putem adăuga extractul de vanilie și zahărul, dacă se folosește. Atenție, nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veți obține clătite negricioase. Zahărul se caramelizează în tigaie și le închide la culoare.

Advertising

Se amestecă totul cu țelul, cu mixerul sau cu lingură de lemn (poză 2). Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine.

oua amestecate cu faina

Evident, dacă faceți compoziția cu mixerul, lucrurile vor fi mult mai simple și cocoloașele… mult mai puține. Pur și simplu puneți toate ingredientele într-un castron și le mixați bine până ce obțineți un aluat neted, curgător.

3. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidele și anume laptele, apa minerală și untul topit dar nu fierbinte. Amestecăm insistent și energic (poza 1). Apa minerală se adaugă treptat, pentru a adapta consistența aluatului de clătite.

4. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos, fără urmă de cocoloașe. Trebuie să aibă o consistență destul de lichidă dacă vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase. Eu prefer clătitele fine și subțiri. Pentru asta adaptez consistența aluatului până la una asemănătoare înghețatei topite (poza 2).

consistenta finala a aluatului Țineți cont că aluatul, pe măsură ce se odihnește, are tendința de a se îngroșa. Una dintre abordările posibile este să-l lăsați la frigider 1 oră, apoi să-l diluați cu apă minerală sau lapte până la consistența dorită. O altă abordare este să începeți sa prăjiți clătitele imediat, adăugând câte puțin lichid de fiecare dată când simțiți că și-a schimbat consistența.

De ce fel de tigaie avem nevoie pentru prajirea clătitelor?

O tigaie bună este importantă pentru pregătirea clătitelor. Tigaia de clătite trebuie să aibă o coadă lungă și pereții laterali puțin înalți. Mai ales, tigaia trebuie să nu aibă tendința să prindă. Țigăile moderne cu suprafața antiaderentă sunt ideale, dar și cele vechi, de tablă neagră, își fac treaba nemaipomenit de bine.

Diametrul tigăii va dicta dimensiunea clatitelor și evident, a cantității de aluat turnate în tigaie pentru fiecare clătită în parte. Dacă aveți o tigăiță mică și cantitatea de aluat va fi mai mică, dacă tigaia este mare, se va adapta și cantitatea de aluat. Eu prăjesc clătitele într-o tigaie cu 26 de centimentri diametru, a cărei parte utilă (fundul pe care se formează clătita) are diametrul de 22 cm.

Rețeta de clătite – cum le prăjim?

1. Încingeți bine tigaia, apoi ungeți suprafața tigăii cu grăsime (dacă folosiți, dacă nu, săriți peste acest pas). Eu ung tigaia cu o pensulă, pentru că nu îmi place să fie prea unsuroase clătitele (poza 1).

2. Ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă. Trebuie să sfârâie când aluatul atinge tigaia. În același timp, cu stânga rotiți tigaia, așa încât aluatul să alunece pe toată suprafață, formând un strat uniform (poza 2).

Advertising

3. Nu puneți mai mult aluat decât e nevoie să se acopere uniform suprafața tigăii (poza 3).

4. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit spre iute. Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opacă iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă (poza 4).

preparare clatite cum se prajesc clatitele

5. Clătitele se întorc de pe o parte pe cealaltă cu o spatulă de lemn. Ca alternativă, se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. Acest moment al întoarcerii clătitelor prin aruncare nu am reușit să-l imortalizez în fotografie. Puteți, însă, viziona procedeul în rețeta video încorporată mai sus.

Începătorilor nu le recomand, însă, niciun fel de acrobații cu clătitele. Acestea se pot solda cu accidente sau într-un caz mai puțin grav, cu clătite distruse și mizerie în bucătărie. Spatula de lemn rămâne sfântă și abordarea cea mai la îndemână (poza 5).

6. După ce se întoarce, clătita se mai coace puțin, până când are ușoare urme de rumenire pe partea expusă la foc (poza 6).

7. Clătitele se scot din tigaie pe măsură ce sunt coapte, lăsându-le să alunece unele peste celelalte pe o farfurie întinsă.

8. Se continuă la fel până ce aluatul se epuizează.

Cu ce umplem clătitele și cum le servim

Clătitele obținute se pot unge cu gem, cu cremă de ciocolată sau cu nucă și miere. La fel de bune sunt clătitele cu brânză și cu o mulțime de umpluturi dulci sau sărate. Ca formă de montare, clătitele se pot rula, împacheta sau aranja sub formă de tort. Asta e minunat la clătite, se pot adapta foarte ușor gusturilor fiecăruia. :)

clatite 2
Sper că v-am fost de folos cu această rețetă de clătite. Vă doresc spor la clătite și poftă bună!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

176 comentarii la O rețetă simplă de clătite

  1. Lara says:

    Sincer… Îmi plac foarte multe rețete postate de voi… Dar sincer, când caut o rețetă, nu ma interesează întreaga istorie a produsului sau amintirile din copilărie ale fiecăruia. Ar fi apreciat dacă nu v-ați mai lungi atât cu vorba.

    • Nu aveți scroll la mouse? Scrolați până acolo unde vă interesează.
      Păcat că nu vă interesează istoria produsului. Sigur, nu sunteți dumneavoastră singură dezinteresată, cei mai mulți vă împărtășesc ideile. Cu toate astea, eu și o grămadă de ciudați ca mine, ne încăpîțânăm să credem că la un moment dat chiar și poporul român își va forma o cultură culinară. Dacă un singur cititor citește și apreciază ceea ce am scris, pentru mine e suficient.

  2. Laura says:

    Reteta simpla si clatite foarte delicioase! Felicitari!

  3. margareta says:

    Doresti ca in casa ta sa miroasa a fum?
    Doresti sa murdaresti 10 ustensile de bucatarie doar ca sa mananci 100 gr de aluat?
    Doresti sa urmezi niste instructiuni hatorice spre o bucatarie mai mizera?

    Aici gaseti solutia!

    Esti de la 0 in jos!

    Daca crezi incontinuare ca ar avea vre-o sansa sa mearca ceea ce-ai descris, te astept in bucatarie iti ofer toate condiile.

    • Doamnă, înainte să încercați să fiți spirituală, că nu v-a prea ieșit, ar fi trebuit să citiți comentariile. Sunt câteva sute de oameni cărora le-au ieșit clătitele după rețeta asta. De rușine eu nu aș mai fi scris nimic, dar, evident, nu toți suntem la fel. Eu ofer rețeta, nu fac clătitele. Mâini drepte de cumpărat nu se găsesc la magazin, nu știu cine v-ar putea ajuta.

  4. Andra says:

    Super…am avut o idee nebuna..si am folosit compozitia pentru aparatul de gofre….au iesit niste pufosenii pentru juniorul meu. Mersi

  5. RheaL says:

    Hm… de mai multa vreme cautam un desert accesibil la traditionalul meniu al burlacului “cartofi prajiti cu muzica usoara”. Asa ca, vazand reteta de-aici, mi-am spus: “asta-i de mine!”. N-am respectat-o intocmai pt ca n-am avut apa carbogazoasa la indemana, dar m-a salvat o bere radler ratacita prin frigider. Nici unt n-am folosit, ulei ioc, m-am descurcat f bine fara, iar cantitatile n-au fost exact ca in reteta, insa mi-au iesit niste clatite foarte bune. Pe prima am mancat-o asa, goala, sa-i simt gustul. :D
    Concluzia: la fel cum filmele bune sunt inspirate din intamplari reale, si clatitele mele au iesit bune pentru ca m-am inspirat dupa o reteta perfecta :)

  6. Best_Food says:

    Mi-au fost de mare ajutor…….. am adaugat prea mult zahar vanilinat si nu s-a mai curatat tigaia…… dar totusi e foarte gustoasa daca o faci cum trebuie!! Mersi mult <3

  7. Ana says:

    Reteta urmeaza sa o incerc astazi, insa trebuie sa spun ca am citit articolul tau cap-coada, n-am omis nici macar un paragraf, pentru ca scrii foarte, foarte frumos, explicit si corect. Ador sa citesc un text lipsit de greseli si repetii!
    Gata, ma duc la tigaie:)
    Numai bine tuturor!

  8. Alexa says:

    Foarte buna reteta , imi ies perfect !
    Multumesc

  9. Mihaela says:

    Multumesc pentru reteta….e cea mai buna)))

  10. Veronica says:

    Super reteta, nu mai stiu de cate ori am facut-o si au iesit delicioase, perfecte. Cea mai buna reteta! Multumim

  11. Ramo says:

    Urmaresc acest site de ani de zile . Am incercat o gramada de retete ,este primul loc unde “fug” cand am nevoie de ceva bun sau spectaculos .
    Multi dintre voi nu inteleg, nu e o pagina unde intri,copiezi reteta si la revedere. Aici sunt transpuse trairi,emotii,amintiri . Adevarate povesti . Daca nu apreciati macar nu va aratati ignoranta aici. Tineti pentru voi. Deranjati .
    Doamna Laura , va multumesc pentru povestioarele ,retetele si bunavointa dumneavoastra . Va pup cu drag

  12. Andreea says:

    Foarte buna reteta, multumesc! Eu am adaptat-o putin, in sensul in care nu am cantarit nimic (fac de mult timp clatite), insa rezultatul a fost impecabil. Felicitari!

  13. Mihaela-Delia says:

    Multumesc Laura!
    Reteta ta este cea mai buna pe care am incercart-o vreodata. Am o reteta asemanatoare insa clatitele nu ies atat de pufoase. Tocmai am facut acum conform retetei tale si efectiv parca simti ca se topesc in gura cand mananci.
    Ma bucur si de descrierea pe care ai facut-o si pe care o gasesc utila.

  14. Cristi says:

    Proportiile pentru lapte si apa minerala sunt prea mari. Iese ciorba din 300 ml de lapte si apa minerala. Maximul ar trebuii sa fie de 150 ml din ambele.

    • Chiar așa, ciorbă? Sunt 155 de comentarii, dintre care 90% raportează o reușită perfectă a rețetei. Vreo 9,9 % zic că le-a ieșit aluatul prea gros și acum, iată, a apărut și un procent de 0,1% care susține că e prea subțire. Mulțumim pentru feedback. :D

    • Daniel says:

      Asa credeam si eu, dar le-am facut si au iesit perfecte

  15. clatite says:

    E o reteta foarte buna, eu le-am incercat cu branzica sarata si au fost delicioase!

  16. catalina says:

    cea mai buna reteta ever.

  17. catalina says:

    cele mai bune clatite ever.e reteta familie si e bataie pe clatite cand sunt gata.

  18. Alexandra says:

    Am incercat si cu doua linguri de bere blonda in toata compozitia si le face mai pufoase.

  19. petre says:

    Saru’ mana, au iesit bune si vreo 15 bucati.
    Cu 2 oua si doarlapte.

  20. Iuliana says:

    Aluatul se face pufos dacă adăugați unt topit!Cea mai buna reteta de clatite ??????

  21. Alyna says:

    Incredibil cum poate sa arate! Mmmm!

  22. […] Modul de preparare al rețetei de clătite îl găsești pe RETETECALAMAMA […]

  23. Razvan says:

    Multumim pentru articol/reteta. Sub nicio forma nu-ti ies 18 bucati la cantitatile specificate. :)

  24. Alex says:

    Primele clatite din viata mea cu reteta asta au iesit si deja fac a treia oara si deja invat din micile greseli (cocoloase, etc) ….

  25. Marian says:

    Este prima oara cand fac clatite :))), multumesc…. Singura schimbare efectuata a fost sa pun toate ingredientele intr-o sticla si sa amestec bine, se omogenizeaza foarte repede…

  26. Dana says:

    Pozele pe care le-ai postat spun totul! Felicitari! Si felul cum ai explicat, fara nici un secret ascuns, este de laudat. Intradevar este ceva simplu, dar lucrurile ( preparatele ) simple sunt cele mai delicioase.

  27. aida says:

    Aveam nevoie de o reteta rapida de clatite.Dureaza mai mult pina ajung sa citesc tot postul si sa gasesc reteta decit gatitul lor…Am renuntat..

  28. Iuliana says:

    Buna ziua ,va rog sa imi spuneti si mie in loc de apa minerala pot sa pun apa simpla?

  29. Bogdan says:

    Foarte bună rețeta. Au ieșit niște clătite super. Eu le-am făcut la mixer cu cantitățile de mai sus în loc de unt am pus două linguri de ulei.

  30. Mircea says:

    Tocmai am preparat reteta pentru clatite,foarte bune multumesc pentru reteta.

  31. Ovidiu says:

    Simple si bune. :D

  32. Victoria says:

    Insfirsi-te clatite reusite. Multumesc…..

  33. Isabela says:

    Datorita dumneavoastră am învățat să fac clătite !!! Mulțumesc! !!!

  34. Nicola says:

    Sper reteta! Chiar daca unii se plang ca e prea mult scris, mie mi-au fost folositoare toate informatiile si am facut cele mai buine clatite pentru prima data in viata mea, multumesc!

  35. Bianca says:

    Nu am facut clatite in viata mea. Asta seara am incercat reteta asta, mi-au iesit de nota 20. Sunt superbe. Impecabile! Multumesc.

  36. Cristian says:

    Poate unele femei sau chiar barbati cunoscatori ai bucatariei, ar spune ca “prea te-ai intins la vorba”…prea detailiat ai descris fiecare procedeu…etc…
    Eu…ca un barbat total “pe din’afara” gatitului….nu pot spune altceva , decat un sincer MULTUMESC!

  37. Adriana says:

    e o reteta super, mi-au iesit foarte buna, in sfarsit , multumesc mult!!

  38. Narcis says:

    Da , super !
    Sunt in Anglia si mi-a prin foarte bine !
    Multumim !

  39. Andreea says:

    Sooper reteta…simplu și ușor!?eu ung tigaia cu slănină pusă pe furculiță.așa nu ies unsuros și se unge bine toată tigaia.☺

  40. Flaviu says:

    Laura, sa ai sanatate, ca intr-adevar mi-a fost de MARE folos reteta ta. Eu le-am prajit pe o plita din’aia speciala de clatite (luata din Selgros cred ca, daca bine imi aduc aminte), dar e prima data cand am folosit reteta ta si au iesit PUFOASE, gustoase si frumoase. Am mai folosit si alte retete, dar au iesit tari de tot.Esti “The One” of the crepe.

  41. Bety says:

    Mi-a plăcut reteta, mi-au ieșit într-adevăr mai pufoase și mai aerate… Poate pentru că eu am pus făină la sfârșit și am amestecat puțin câte puțin până am incorporato pe toată… și în loc de 3 linguri de unt (niciodată nu am știut cât, în grame, reprezinta), am pus ulei. Ideea e ca ultima oara când am făcut-o fii-miu a mâncat 5!!!! Asta cred că spune tot.. ;-)

  42. Teodora says:

    Am facut prima data clatite singura dupa aceasta reteta. Au iesit minunate, iar mama a fost tare mandra de mine. Haha. Va multumesc tare mult! (azi vreau sa incerc papanasi, tot dupa reteta dumneavoastra :-) )

  43. Ana says:

    Multumesc mult! Au iesit excelente!!! Doar partea cu cocoloasele mi-a dat putina bataie de cap, insa doar pana am pornit mixerul! :)))

  44. petru says:

    Multumesc mia fost de folos

  45. Laura says:

    Mi.a fost de folos reteta !!
    Iti multumesc!!
    Au iesit grozav !!

  46. Flory says:

    Este grozava reteta !!
    O voi folosi mereu cand voi gati clatite !!
    Multumesc pentru aceasta reteta culinara !!

  47. dodo says:

    Reteta este de c……; nici dupa minute intregi de mixat in mixer cocoloasele nu s-au desprins de pe cupa mixerului

    • Laura Laurentiu says:

      Dodo, mixerul trebuie sa fie pornit. Regret ca am uitat sa mentionez asta.

    • vaimama says:

      vai mama cat de obosit esti!daca adaugi macar ceva dupa ce ai amestecat ouale cu faina poate reuseai sa mananci si tu cv clatite.plateste pe cineva sa ti le faca ca tu nu reusesti :))))
      perfect aluatu au iesit niste clatite gustoase si fara ,,mixer,,:))

  48. Adnana says:

    Sunt grozave :D
    Clatitele sunt mereu cele mai la indemana entru ca se fac rapid si cu putine ingrediente.
    Bunica mea avea o reteta si mai simpla: o lingura de zahar,apa,faina si 1-2 oua. Se amestecau apoi se prajeau si ies bune :D

  49. vali says:

    Multumesc mult pentru reteta! Imi este de folos!

  50. mocanu ioana says:

    acum le fac si eu cu siguranță o sa fie foarte bune

  51. Anca says:

    Multumesc pentru reteta! Au iesit foarte bune!

  52. Denisa says:

    Au iesit foarte bune!!! Multumesc frumos pentru reteta! Mi-a fost de mare ajutor :)

  53. Madalina says:

    Au ieșit foarte gustoase!Mamei ia plăcut mult!Mersi♥♥

  54. Isabela says:

    ies clatitele la fel de bune si fara lapte numai cu apa minerala ?

  55. Carmen says:

    Multumesc!!!! Au ieşit super!!!!

  56. paula says:

    Ce greseala sa consideri clatitele ceva banal! In sfarsit fac si eu clatite adevarate :). Multumesc mult Laura. Ma inspiri din ce in ce mai mult

  57. Delia says:

    Cate clatie imi va iesi dintr-o portie?

    • Laura Laurentiu says:

      Delia, dupa cum am specificat deasupra de lista ingredientelor, din aceasta cantitate mie mi-au rezultat 18 clatite mari, coapte intr-o tigaie de 28 cm. diametru. Intr-o tigaie mai mica iti vor iesi mai multe.

  58. Jon says:

    Vai, doamna Laura, Dumnezeu sa va dea sanatate! Toate retetele pe care le postati sunt superbe, nu au cum sa nu iti reuseasca. Sa ne mai puneti retete tot asa de bune. Clatitele mi-au reusit superb!

  59. Adriana says:

    Am urmat reteta si au iesit super! Multumesc frumos!

  60. Andreea Ioana says:

    ata prima amea a 10

  61. Ionutz says:

    Frate…ai scris toata istoria clatitelor

  62. Guest says:

    Frae…In loc de reteta ai scris toata istoria clatitelor…

  63. Andreea says:

    Acum incep sa le fac. Foarte interesanta reteta:) Sper sa iasa bine.

  64. Gheorghe Dobrota says:

    am facut exact dupa reteta au iesit clatite minunate

    • lauralaurentiu says:

      Domnule Gheorghe, felicitări pentru reusita si sa va fie de bine!
      Pe 23.11.2014 14:38, “Disqus” a scris:

  65. Anutzza says:

    idem George,ori scrieti reteta ori spuneti ce mai faceti voi in timp ce faceti retat si eu urasc …..,si ca atare caut alta reteta mai eficienta

    • lauralaurentiu says:

      Anutzza, cauta ce vrei si unde vrei. Iti reamintesc ca acesta e un blog, nu o carte de bucate. Pe un blog, oamenii mai cauta si altceva decat strict ingredientele si modul de preparare, unii dintre oameni sunt interesati sa afle cate ceva despre preparatele pe care le gatesc. Ca sa te parafrazez, si eu urasc sa intalnesc oameni carora nu le pasa ce baga-n gura. Oricum, eu iti multumesc pentru comentariu. :)

  66. Ioan says:

    Sunt rețete mult mai bune. Va povestesc imediat de ce!

  67. Nita Anghel says:

    marfa rau

  68. simonaelenaIon says:

    Bun, ma apuc sa fac si eu cateva!

  69. Ilinca Carpiuc says:

    Superbe eu și Fetițele mele ne-am distrat facand clătite după reteta Dvs . Va multumim au ieșit foarte bune si gustoase.

  70. Eliza says:

    ms e ziua mamei eu si tata am facut toate prajiturile dupa retetele de aici

  71. Palote Elena says:

    Mulţumesc mult de tot pentru reţetă.Am de făcut vreo 20 de clatite pentru mâaine să le duc la şcoala şi aveam nevoie de o reţeta bună să îmi impresionez colegii.Revin mâine cu parerile colegilor ;) :*

  72. Andrei says:

    Ce nu inteleg eu este cum se face ca 18 clatite sa prajesc in 30 de minute. Asta inseamna mai putin de 30 de secunde o clatita. Se poate la o singura tigaie si la foc potrivit? Le-am facut si eu, insa prajitul in nici un caz nu mi-a luat doar 30 de minute…. As spune poate o ora si 30 de minute :( . In orice caz – e o reteta super usor de retinut – de 4 ori 3! Adica 3 oua, 300g faina, 300ml lape, 300 apa…

    • lauralaurentiu says:

      30 minute x 60 secunde = 1800 secunde. 1800 secunde / 18 clatite = 100 secunde/clatita. Adica 1 minut si 40 de secunde fiecare clatita. 50 de secunde pe fiecare parte (adica aproape un minut), in conditiile in care tigaia e incinsa, desigur :). Mi-e teama ca ai gresit la calcul, dar nu-i bai, retin ca reteta ai apreciat-o, ceea ce e esential. :)

      2014-05-02 23:44 GMT+03:00 Disqus :

  73. AccrualWorld says:

    Multumesc mult! Inainte le faceam doar cu lapte si un ou, maxim doua, si iesea aluatul prea lipicios. Am urmarit reteta exact (mie mi-au placut detaliile in plus) si am facut 16. Daca le faceam mai subtiri la inceput, probabil ieseau mai multe, trebuie sa pun cam 1/2-3/4 de polonic. Doar ideea cu untul topit nu mi-a prea placut pt. ca stropea f violent in tigaia calda (probabil ca unul are si apa in el). Gustul si consistenta au fost bune!! Tu cum faci ca sa nu te arzi de la unt?
    Mersi <3

    • lauralaurentiu says:

      Poti folosi la fel de bine ulei in loc de unt. Untul, insa, le da clatitelor un gust mai placut. Eu folosesc unt cu 80% grasime. Si mai sigur e sa folosesti unt clarifiat.

      2014-04-26 14:39 GMT+03:00 Disqus :

  74. ionelv says:

    10 minute reteta …20 cititu blogului. Articol greu lizibil si mult prea multe amanunte. Enervanta lunga prezentare de la inceput. Fix la preparare dupa ce citesti pagini intregi….prep e f sumar prezentata.
    Eu zic sa inveti sa scrii intai.

    • lauralaurentiu says:

      Prepararea e prezentata sumar? Cu 4 pasi distincti ca sa te invete sa faci aluatul si inca 8 ca sa te invete sa intorci clatita in tigaie? :) Iar, ceea ce te enerveaza pe tine, poate le place altora. Asa cum singur ai afirmat, acesta este un blog, nu o carte de bucate online, asa ca il redactez conform stilului meu personal. Ma intreb cand ar fi trebuit, conform parerii tale, sa invat sa scriu? Probabil inainte ca blogul meu sa fi ajuns cel mai citit din Romania :), acuma nu cred ca mai are vreun sens. :)

    • lauralaurentiu says:

      Prepararea e prezentata sumar? Cu 4 pasi distincti ca sa te invete sa faci aluatul si inca 8 ca sa te invete sa intorci clatita in tigaie? :) Iar, ceea ce te enerveaza pe tine, poate le place altora. Asa cum singur ai afirmat, acesta este un blog, nu o carte de bucate online, asa ca il redactez conform stilului meu personal. Ma intreb cand ar fi trebuit, conform parerii tale, sa invat sa scriu? Probabil inainte ca blogul meu sa fi ajuns cel mai citit din Romania :), acuma nu cred ca mai are vreun sens. :)

  75. Simona says:

    Felicitari pentru site!
    Clatitele au iesit foarte bune. Iti multumesc pentru reteta, chiar nu mai facusem de mult timp clatite si cautam o reteta buna.
    Apreciez informatiile postate inainte de reteta. Imi place intotdeauna sa stiu cate ceva despre istoricul mancarurilor pe care le gatesc.

    • lauralaurentiu says:

      Ma bucur tare mult ca apreciezi reteta si informatiile care vin “la pachet” cu aceasta :). Si mai tare ma bucur ca ti-au reusit clatitele, sa va fie de bine :).

    • lauralaurentiu says:

      Ma bucur tare mult ca apreciezi reteta si informatiile care vin “la pachet” cu aceasta :). Si mai tare ma bucur ca ti-au reusit clatitele, sa va fie de bine :).

  76. Indira says:

    Sunt foarte bune cu biere in loc de apa minerala…

  77. lenarth says:

    Doamna LAURA…si in bucatarie,tot doamna
    sunt un banaten de pe clisura…

  78. Angela says:

    Hey sunt o fata de 11 ani si astzi am avut pofta de ceva dulce.Fiind singura acasa m-am gandit sa fac niste clatite. Am urmat reteta aceasta si am facut niste clatite foarte bune. Am chemat niste prieteni si am mancat impreuna. A fost delicios. Ms pt reteta!! :) :) :)

  79. nico says:

    super bune, eu le faceam altfel dar nu erau asa de bune….

    • lauralaurentiu says:

      Dupa cum am spus, circula in paralel sute de retete :). Va multumesc pentru apreciere, ma bucur ca va place reteta mea.

  80. Fanul #1 says:

    Multumesc frumos! Este o SUPER RETETA!!!

  81. gabita says:

    perfeta reteta pt clatite imi aduce aminte de copilarie si timpuri minunate cind le faceam la cuptor cu smintina yammmmm

  82. Hanouna Cespas says:

    Dieu Ihvdk de l’œil envieux

  83. Hanouna Cespas says:

    tres bien

  84. bia says:

    ai dreptate :)

  85. Gliga Diana says:

    Iti multumesc enorm pentru aceasta reteta ! Am 16 ani si imi place la nebunie sa gatesc , tot timpu vreau sa incerc ceva nou dar uite ca clatitele m-au rapus :)) stiu sa le prajesc dar nu stiam sa prepar aluatul , acum datorita tie stiu , mi-a cerut sora mea mai mica sa ii fac clatite si ….nu aveam nici un habar cum se fac , dar se pare ca e extrem de simplu , mai ales cu explicatiile tale de rigoare . Mi-au iesit niste clatite minunate ! Am reusit sa le intorc in aer ceea ce e o realizare imensa pt mine ! Iti multumesc inca o data si succes cu retele in continuare ! Astept noi retete interesante ! PS: Sunt noua aici . :D

  86. marian says:

    prima clatita nu me-a a esit dar in rest au
    fost foarte foarte bne!!

  87. Mary says:

    Sunt foarte bune delicioase

  88. cristi says:

    mie mi sau lipit si am si stricat o husa de masa :(((((((((

  89. Lidia says:

    Multumesc Laura Laurentiu pt minunata reteta de Clatite Banatene azi le-am facut si numele lor mi-au adus aminte de meleagurile Lipovei locusorul natal doar ca le-am pragatit departe de casa tocmai la Madrid,,,,reteta e minunata si de sarbatoare. Am imprumutat si reteta de cozonacii impletiti de la tine si sunt fidela ei, iti doresc multa sanatate si multumesc frumos ca imparti cu noi retetele tale iar muzica ta imi incanta sufletul de nenumarate ori. Sa auzim de bine :)

  90. Lidia says:

    Eu folosesc aceleasi ingrediente doar ca pun putin unt topit in aluat si asa numai ung tigaia iar ca lichid uneori folosesc apa minerala dar de obicei folosesc FANTA de portocale si asa ies super pufoase. Cred ca fiecare are o reteta proprie si sunt sigura ca toate ies atat de bune ca nu dureaza mult pe masa,,,,numai bine gospodinelor :)

  91. Guest says:

    F bune, niciodata nu am facut clatite fara sa nu arunc 2-3. Acestea au iesit perfecte toate.

  92. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  93. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  94. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  95. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  96. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  97. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  98. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  99. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  100. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  101. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  102. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  103. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  104. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  105. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  106. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  107. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  108. Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

  109. Flores says:

    Aproximativ le fac si eu la fel si mi-ati dat o idee super cu berea. Nu m-am gandit la asta dar data viitoare sigur o sa il surprind. :) Eu nu pun ulei in tigaie si imi ies putin mai uscate. Ca sa le fac moi si bune, imediat ce le iau din tigaie, le pun intre doua farfurii. Farfuria de sus e ca si un capac peste farfuria de jos. Astfel, raman si calde dar si moi pana cand le termin pe toate. Daca raman cocoloase, puteti baga rapid blenderul la final in aluat si devine atat de fin inacat nici nu iti dai seama ca inainte au fost cocoloase.

    • lauralaurentiu says:

      Perfect adevarat, daca “aburesti” clatitele, chiar daca sunt mai uscate, se vor inmuia frumos. :)

  110. irina says:

    Am o reteta de la mama care o avea de la soacra ei adica bunica mea .Clatite dospite fara ou si fara lapte moi si pufoase si a doua zi.

    • lauralaurentiu says:

      Foarte interesant suna, nu ne spui si noua ce si cum?

      • Irina says:

        Se face un piure din doi cartofi mijlocii.Dupa ce se raceste se adauga aproximativ 350 de grame de faina si maiaua (drojdie+apa calduta+putin zahar).Se toarna apa calduta +sare pana cand se obtine un aluat moale ca de clatite.Se lasa 20-30 de minute la dospit si se coc obisnuit in tigaie pe ambele parti.Acoperite cu un prosop raman moi si cand sunt reci.(Mama si bunica mea masurau faina cu pumnul,Dzeu sa le ierte ca nu mai sunt printre noi)

      • lauralaurentiu says:

        Irina, multumesc foarte mult pentru reteta, e super interesanta si o sa o incerc sigur.

  111. simona secosan says:

    Inspirata idee , eu sunt una din persoanele care stiu sa prepar o multime de mancaruri , dar clatite nu(toata lumea rade de mine). Voi incerca reteta ta si sper sa reusesc.

  112. vai ce pofta mi-ati facut!

  113. vai ce pofta mi-ati facut!

  114. vai ce pofta mi-ati facut!

  115. vai ce pofta mi-ati facut!

  116. vai ce pofta mi-ati facut!

  117. vai ce pofta mi-ati facut!

  118. vai ce pofta mi-ati facut!

  119. vai ce pofta mi-ati facut!

  120. vai ce pofta mi-ati facut!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE