Cautare in site
x inchide
muraturi asortate in saramura reteta muraturi la butoi in saramura reteta laura laurentiu

Muraturi asortate

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.10.2012
4.8
(176)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 176

Fii primul care acorda o nota!

Ne gasesti si pe

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 1 =

69 comentarii la Muraturi asortate

  1. Andreea spune:

    Buna ziua! In fiecare an, atunci cand pun asoratele, mi se intampla un lucru absolut ciudat:toate legumele se pastreaza perfect pana in primavara, doar castravetii si ardeii/gogosarii se inmoaie dupa 2 saptamani. Mentionez ca respect toate regulile de igiena, folosesc sare iodata, etc. Oare de ce se intampla asta?

  2. Bigan Carmen spune:

    Pepenele tăiat bucăți se conserva la fel de bine ca si legumele conservate intregi?

  3. Daniel spune:

    Așa fac și eu, dar că să iasă mai tari, in special pepenii tăiați bucăți (fantastici) pun și o linguriță/lingură de mustar, depinde de cantitate. Știu că se folosește la alte conserve, dar puțin este de folos.

  4. Diana spune:

    Buna ziua,
    Daca nu am frunze de visin….cu ce se poate inlocui?
    Multumesc pentru retete.

  5. Cristina spune:

    Felicitari pentru retete si munca depusa!
    Eu le fac in fiecare an dar nu le-am pritocit niciodata. Si sunt foarte bune.

  6. Diana spune:

    Înainte de a le așeza in butoi se mai opăresc castravetii si gogonelele cu apă, sau apă și sare? Si cat timp le lasați? Mulțumesc!

    • NU, nu se opăresc. Dacă le-aș fi opărit, aș fi precizat asta. Le las până îmi place gustul, că oricum trebuie să umbli la butoi pentru pritocit, e ușor să verifici gradul de murare. De regulă, cam după trei-patru săptămâni sunt bune de consumat.

  7. tanasoiu floriana spune:

    tot n-am inteles: se vantura(pitroceste) sau nu?

  8. Carmen H spune:

    Am facut reteta acum 3 ani, au fost extraordinare. Anul asta speram sa punem din nou. Multumim mult si succes!

  9. Dan spune:

    Buna seara, as dori sa va intreb daca se pot adauga a doua zi, alte legume. Adica, niste pepeni, peste gogonele. Si daca se poate pune si saramura nefiarta. Multumesc

  10. Monica spune:

    Buna. Mi-a placut reteta ta mai ales ca nu contine CONSERVANT. Vroiam sa te intreb daca se poate adauga putin zahar. Noi mancam muraturile putin mai dulci

  11. Flo spune:

    Draga doamna, sunt foarte incantat de retetele dvs si de felul dvs, cu totul special, de a va prezenta formulele culinare. Felicitari pentru tot ceea ce faceti !
    Am urmat reteta aceasta de muraturi.
    Am pus un butoias de 60 de l care are capac cu cerc metalic si cateva butoiase cu capace prin infiletare. Toate din material plastic. In fiecare am introdus cate un furtun subtire.
    Am o nedumerire : trebuiesc inchise ermetic si lasate in pace sa fermenteze sau capacele trebuie doar puse peste butoaie ptr a le permite sa ia aer ? Trebuie sa le pritocesc inca de a doua zi dupa ce le-am pus ? (Nu m-ar deranja acest efort in conditiile in care muraturile rezultate ar fi mai calitative. )Si daca da, cum recomandati sa o fac ? Se sufla pur si simplu sau se extrage saramura prin furtune in alte vase, oxigenand-o prin amestecare energica ? Aveti vreun secret ptr ca muraturile sa nu mai prinda acea pelicula de mucegai la suprafata ? Va rog sa ma ajutati cu aceste nedumeriri. Sincere si anticipate multumiri !

    • Dacă ați băgat furtun, poate e mai bine să scoateți zeama și s-o vânturați, pentru că e o cantitate mare (60 de litri) ca să o puteți pune în mișcare doar suflând.

      • Flo spune:

        Multumesc ptr raspuns ! Asa am si facut ! Timp de 10 zile am scos zilnic saramura.
        Am aerat-o si am turnat-o inapoi. Observ insa ca aceasta s-a tulburat, este galbuie si usor ingrosata. S-a stricat sau sunt niste semne specifice procesului de fermentare ? Precizez ca nu am inchis capacele ermetic, butoiasele fiind depozitate intr-o anexa neincalzita. Cand sa ma opresc din vanturat saramura si sa le inchid ermetic ? Si inca o nelamurire : ce trebuie facut ptr ca muraturile sa nu faca acea pelicula de mucegai in saramura de suprafata ?

      • Categoric, ați vânturat zeama, nu glumă! Eu niciodată nu am vânturat-o zilnic, mai ales pe o perioadă atât de lungă. :) Eu zic că trebuie să vă opriți, cu atât mai mult că zeama deja s-a tulburat, semn clar că a început procesul de fermentație, pentru că murarea, de fapt, asta este. Nu știu de ce s-a îngroșat zeama, sunteți sigur că ați folosit sarea indicată de rețetă? E important să se folosească sare neiodată sau măcar din cea produsă special pentru murături și, neapărat, hrean în cantitate suficientă. Pelicula de mucegai se formează dacă:
        -nu ați opărit recipientele în care murați legumele
        -nu s-au respectat prevederile de igienă ale modului de lucru (spălarea perfectă a legumelor, vase perfect curate în care ați scos saramura pentru vânturat etc)
        -legumele murate nu stau perfect acoperite de zeamă, deasupra lor așezându-se o greutate care se va spăla bine oridecâte ori observăm cea mică aderență pe suprafață

    • ionel spune:

      Stimata Flo
      La un vas de 60l ar trebui montata o canea de plastic, usor de facut, eu asa am si vintur foarte usor.
      Mucegaiu de la suprafata ca o pinza de paianjen se formeaza doar atunci cind nu este vinturata varza. La sfirsitul perioadei de vinturare complectati cu saramura pina sus, plin ochi, capaciti si aceasta problema nu va mai aparea. Dupa ce murarea a avut loc si a/ti inceput consumul este bine sa mutati pe cit posibil varza murata in vase mai mici tot asa pline ochi si capacite fara aer altfel mucegaiul de la suprafata va aparea iar.
      Ingrosarea moarei si prinderea de gust si miros rau, balosirea verzei, apare cind sint indeplinite simultan doua conditii caldura si concentratie slaba de saramura Personal fac o saramura cu jumatate kg. sare la 10l de apa. Pun la fundul butoiului un buchet de busuioc.

  12. Gabi spune:

    Cata diaree verbala pentru o amarata de reteta. Te lipsesti.

    • Așa cum mă pot și eu lipsi, cu multă ușurință, de cititori ca matale. Încă ceva: dacă ”amărâta de rețetă” ar fi fost înregistrată prin vreun locșor din creierașul mititel și neted pe care-l porți sub țeastă, nu mai căutai pe internet după ea. Dar ai căutat, adică habar n-ai, și îți permiți să judeci ceea ce nu știi. Drum bun și cale bătută!

      • O cititoare fidela . spune:

        Felicitari d na Laura pentru acest raspuns . Pentru reteta …multumim frumos. Si la cat mai multe retete. Omul cat traieste tot invata . Nu strica , chiar daca stii bine ceva , sa te mai inspiri si de la altii . Va urmaresc cu mare placere .

  13. john spune:

    la cit ai scris mi-ai facut capu calendar . reteta de doi lei mai trebuia sa scrii de moaste si era totul gata

  14. Iulian spune:

    Gata, ma pun pe treabă! Multumesc de reteta!

  15. Andreia spune:

    Buna Laura!
    Am urmat reteta ta si mi-au iesit niste muraturi excelente. Ce-i drept putin cam sarate dar in rest ok. Eu nu am gasit sare neiodata ci din cea gronjuroasa si iodata de la salrom cumparata dintr-un supermarket mare. Cu toate acestea dupa o luna de cand le-am pus sunt tot ok. Vroiam sa te intreb daca pot adauga alte legume peste cele deja fermentate (am golit deja jumate bidonul de 40l?). Multumesc!

  16. Eliza spune:

    Dar nu se pitrocesc???

  17. Narcis spune:

    Sare neiodata? Unde găsim asa ceva? Puneți o poza cu o cutie.

    • Sarea neiodată se găsește de obicei la saci de minimum 5 kg, nu la cutie. E un produs care apare în magazine mai ales în sezonul de toamnă. Întrebați o vânzătoare de sare neiodată sau sare pentru murături, trebuie să aibă.

  18. alex spune:

    Otet cat se pune?

  19. george spune:

    Conservantul se adauga dupa o luna,doua,trei cand simtim ca devin prea acre sau cand incep sa se inmoaie(cand se molosesc desi nu sant prea acre ca nu au mai fost pitrocite).

  20. george spune:

    Conservantul se adauga dupa o luna,doua,trei cand simtim ca devin prea acre sau cand incep sa se inmoaie(cand se molosesc desi nu sant prea acre ca nu au mai fost pitrocite).

  21. george spune:

    Deci cand zeama devine cleioasa e semn ca s-a intirziat cu pitrocitul.

  22. george spune:

    Deci cand zeama devine cleioasa e semn ca s-a intirziat cu pitrocitul.

  23. george spune:

    Muraturile se pitrocesc ca si vinul.Trebuie sa vina in contact cu aerul pentru o fermentatie anaeroba.(o data sau de doua ori pana in sarbatori)

  24. george spune:

    Muraturile se pitrocesc ca si vinul.Trebuie sa vina in contact cu aerul pentru o fermentatie anaeroba.(o data sau de doua ori pana in sarbatori)

  25. maria mitea spune:

    Sa nu uitam sa mentionam cel mai important lucru despre muraturi beneficiile: imbunatatirea florii intestinale cu bacterrii care pot fi gasite doar in muratura, si spalarea nitratilor,chimicatelor din organizm. cel mai bun curatator de chimicate in organism.

  26. mariciu spune:

    Bunica mea nu pune sare in muraturi .ci foloseste saramura unui izvor care trece pe langa gradina (o fac toti satenii de sute de ani) si sunt tari si gustoase. Deci sarea iodata sau cea neiodata fac muraturile mai bune?

    • lauralaurentiu spune:

      Sarea iodata nu este buna pentru muraturi, daca pui sare iodata se vor face muraturile terci. Din pacate, eu nu am la dispozitie izvorul sarat :).

  27. slavek spune:

    Hreanul si ardeiul iute nu se poate inlocuii.?aici nu gasim hrean iar ardei iute nu-l pot manca toti din fam.

  28. Muraturi spune:

    Interesanta reteta. Pentru doamnele care nu au timp sa puna muraturi le recomand site-ul http://www.delamama.ro de unde pot comanda muraturi traditionale romanesti.
    Spor la muraturi, doamnelor!

  29. ayoubik spune:

    in grame cate grame de sare la 1 litru de apa

  30. adinagrig spune:

    excelente, aseara am desfacut borcanul dupa mai bine de 3 sapt si sunt fffff bune, cred ca sunt cele mai bune muraturi de pana acum pe care le-am pus eu.sotul si fratele m-au felicitat.ma bucur mult ca am gasit o reteta ok care sa iasa super.multumesc inca odata Laura.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Adina, sa va fie de bine! Inchipuie-ti, chiar azi am mai pus la murat 10 kilograme de conopida si vreo 5 de gogonele :)).

  31. Marcela spune:

    Excelente muraturile, nu se poate fara ele! Ca o completare, eu pun si dovlecei, sunt deliciosi, o sfecla rosie pentru culoare, in schimb nu pun ceapa si pepeni. Dar asta este doar o chestiune de gust.

    Felicitari pentru tot ce faci aici!

  32. adinagrig spune:

    cam cat hrean ar trebui? asa cu aproximatie, iar pepenii rosii se pot taia, ca asa am observat in poze? am toate ingredientele, m-as apuca acum, ca sotul culca copilul, dar nu am decat 3 radacini groase de hrean, si mai mult ca sigur ca nu e suficientm caci intentionez sa pun ori intr-o cutie de 10 l , ori intr-un borcan de 15 cred.

    • lauralaurentiu spune:

      Ba, cred c-ar fi destul, pentru ca fiecare radacina de hrean se curata de coaja si apoi pe lungime se taie in bastonase cu grosimea cam de 1 cm. Ideea e sa pui la fiecare rand de legume si 2-3 bastonase de hrean. Eu am pus 4 radacini la 35 de litri, asa ca e suficient cu siguranta. Spor si mult succes!

      • adinagrig spune:

        da, se pare ca a fost suficient, cred ca oricum le-am yaiat cam groase.
        gata, acum dupa amiaza le-am facut, le-am pozat si pt concurs si o sa le postez imediat ce imi descarc aparatul unde mai am si alte poze la concurs.Au iesit asa de frumoase, sper sa pot concura cu poza si la cea mai frumoasa fotografie, caci tare mult imi place cum au iesit.

  33. ionela spune:

    Multumesc pentru raspuns Laura, am emoţii cu muraturile, căci am muncit două zile la ele, sper sa iasă bune. Ionela

  34. Ionela spune:

    Buna Laura,
    Am pus si eu un bidonas cu muraturi asortate, asa cum foarte bine ai explicat, dar acum au inceput sa se ridice bule din el (are 4 zile), e semn bun ori nu ?
    Ionela

  35. disqus_XiTpmmlyc6 spune:

    Multumesc; draga Laura–O SA INCERC SA FAC ROST DE SARE BUNA ;SI SPER SA NU MAI AM SURPRIZE DE GENUL –ARUNCAM TOT –NU SUNT BUNE SUNT MOI

  36. ionela spune:

    Eu nu stiam ca se pune si ceapa, care e rostul ei?

  37. Ada Gavris spune:

    O rețetă simplă și cu așa rezultat delicios ! Mulțumiri pentru postarea ei ,
    ca de altfel pentru toate rețetele :) ,
    urări de bine ,
    Ada.

    • lauralaurentiu spune:

      Ada, iti multumesc mult pentru aprecieri. Reteta asta e simpla, intr-adevar, dar e tare usor sa gresesti si sa nu iti iasa. E esential sa folosesti sare neiodata si hrean sau/si boabe de mustar ca sa ramana legumele tari, iar daca il agreezi, si ardeiul iute e de ajutor. :)

      • sorinella spune:

        Am pus dupa reteta dar in borcan de 5l si azi, dupa 3 zile au inceput sa se tulbure si sa fermenteze.Nu cred ca e semn bun……..sau se opresc in cateva zile si se limpezesc ramanand o albeata pe fundul borcanului?

      • Ana spune:

        Acelasi lucru m patit si eu dupa cateva zile sa tulburat apa .ce se intampla?ce trebe sa fac?

      • lauralaurentiu spune:

        Sunt muraturi fermentate, nu macerate (ca cele in otet). Nu are importanta ca se tulbura apa, la un moment dat se va limpezi, ceea ce e important este ca legumele sa aiba gust bun si sa fie tari. Puteti muta recipientul intr-un loc mai racoros.

  38. VIKY spune:

    DE DOI ANI –MI SE INMOAIE VARZA –INCEPIND DE LA COTOR;SAREA ESTE MARE GRUNJOASA DIN ROMANIA –CINEVA SPUNEA CA SAREA NU ESTE BUNA –CE FEL DE SARE SA CUMPAR SI DE UNDE ? MULTUMESC

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Victoria, este foarte important ca sarea sa nu contina iod. Chiar daca e mare si grunjoasa, asta nu inseamna neaparat ca e sare buna pentru muraturi. Insista sa scrie pe pachet sare neiodata.

PUBLICITATE
PUBLICITATE