Înghețată de casă cu vanilie, rețetă video
Înghețată de casă cu vanilie, rețetă video. Cum se face înghețata de casă, video. Rețetă video pas cu pas pentru înghețată de vanilie cremoasă, făcută în casă.
La vremuri fierbinți se cer deserturi răcoritoare, nu-i așa? Iată un bun motiv să fi pregătit această înghețată de casă fină și cremoasă. Vă garantez, e la fel de fină ca cele mai bune sortimente de înghețată care se pot cumpăra de la gelaterii.
Înghețată de casă îmi făcea și Buna. Ea amesteca o cremă de gălbenușuri cu smântână bătută. Mai adăuga ceva arome și turna compoziția asta în tăvița pentru cuburi de gheață a frigiderului, care avea și-un congelator minuscul. Eram vrăjită când primeam acele cubulețe înghețate. Potrivit exigențelor mele de pe-atunci, erau nemaipomenite. Dacă aveau ace de gheață? Cui îi păsa, odată ce înghețata era rece, dulce iar în acele cu pricina nu se putea nimeni înțepa?
Ei bine, acum trăim alte vremuri. Nu neapărat mai bune, dar sigur am aflat multe lucruri de atunci. Am aflat că acele ace de gheață este firesc să se formeze, din moment ce toate ingredientele folosite ca bază a înghețatelor, mă refer la lapte, smântână și ouă, conțin în mare măsură doar apă. Știm cu toții că apa îngheață. Am văzut toți acele lungi rețele de ace de gheață care se formează pe suprafața apei înghețate. Și-ntre timp, am aflat că adevărata înghețată nu conține aceste ace neplăcute.
Cum se făcea înghețata de casă înaintea tehnologiilor moderne
Drept să spun, am aflat că există înghețată de casă fără ace de gheață încă din copilărie. Asta pentru că vecina mea, doamna Wilma, era mândra posesoare a unei mașinării nemaivăzute. Mie mi se părea că ar fi semănat cu o imensă râșniță.
Mașinăria asta era un vas mare, cu pereți dubli. La mijloc avea o manetă uriașă, ce acționa o paletă care răzuia pereții vasului din interior. Din când în când, la vreme de vară, doamna Wilma îl trimitea pe domnul Șandor, bărbatul ei, după un calup mare de gheață. Era o fabrică de gheață peste Bega, a cărei frumoasă clădire, din păcate, nu va mai exista, în curând.
Domnul Șandor venea acasă cu gheața învelită în cârpe, așezată pe șaua bicicletei. O spărgea apoi în bucăți și o amesteca bine cu sare grunjoasă. Cu această mixtură, umplea spațiul dintre pereții ”râșniței”. Apoi, venea Wilma și turna în vasul din interior o cremă parfumată iar Șandor învârtea cu sârg maneta. Cumva, sarea și gheața acționau asupra vasului metalic din interior. Înghețata se forma instantaneu, imediat ce se atingea de pereți. Pentru că era amestecată continuu, pe măsură ce îngheța, nici urmă de ace de gheață în înghețata Wilmei!
Aparatele casnice de înghețată ale zilelor noastre
Evident, azi nu mai avem nevoie de Șandor care să învârtească maneta. Asta pentru că aparatele de înghețată, atât de accesibile azi, ne permit să obținem o înghețată densă și cremoasă prin acțiunea unui motoraș minuscul. Cât e de mic, acesta agită crema în interiorul vasului înghețat până se formează o înghețată așa cum trebuie. Iar un astfel de aparat a ajuns să coste mai puțin decât unele tigăi de calitate medie. Nu văd, deci, niciun motiv să nu avem unul în casă.
Rețeta de înghețată de casă cu vanilie vă este oferită în colaborare cu prietenii mei de la Albalact. Ei colectează laptele lor cu gust bogat și catifelat doar de la fermierii români. Rețetele oferite sunt parte a unui proiect în cadrul căruia ne-am propus să aducem în atenția cititorilor rețete și procedee autentice, accesibile fiecăruia. Pentru ca lucrurile să fie cum nu se poate mai clare, imediat mai jos de lista ingredientelor puteți viziona rețeta în format video, iar ceva mai jos veți găsi modul de preparare în format text (printabil). Spor la treabă!
Ingrediente Înghețată de casă cu vanilie:
- 250 ml. lapte Albalact cu 3,5% grăsime
- 250 ml. smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 100 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 1 păstaie de vanilie
Preparare Înghețată de casă cu vanilie, rețetă video
Mod de preparare Înghețată de vanilie, rețeta în format text (printabil)
1. Laptele și smântâna pentru frișcă se pun într-o cratiță de mărime potrivită și se înfierbântă bine pe foc mediu. Păstaia de vanilie se crestează pe lungime și se răzuiesc cu vârful cuțitului semințele parfumate din interior. Când amestecul de lactate e pe punctul de a da în clocot, se oprește focul, se adaugă în vas semințele de vanilie și păstaia, care mai are destulă aromă de oferit. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă să se infuzeze vanilia timp de 30 de minute.
2. Gălbenușurile se pun într-un castron, se adaugă zahărul și sarea și se bat cu mixerul la viteză mare până se obține o cremă densă, care și-a mărit mult volumul și s-a deschis la culoare.
3. După trecerea timpului de infuzare, se înfierbântă din nou laptele cu smântâna, până începe să formeze pojghiță la suprafață. Se ia apoi de pe foc și se toarnă deasupra cremei de ouă. Se amestecă bine, să se omogenizeze, apoi se toarnă totul înapoi în cratiță.
Se gătește crema pe foc mic, amestecând constant cu o spatulă sau o lingură, până când începe să se îngroașe. Mai precis, ceea ce pregătim este o creme anglaise, care trebuie gătită, amestecând continuu, până ce atinge temperatura de 70-72 de grade Celsius. Nu mai mult, pentru că se separă, se transformă într-o omletă! În lipsa unui termometru, crema trebuie gătită până când îmbracă bine spatula sau lingura cu care se amestecă iar atunci când tragem cu degetul o linie pe aceasta obținem o urmă fermă, care nu are tendința de a se amesteca. Atunci când se atinge gradul de gătire necesar, crema se trage imediat de pe foc și se strecoară printr-o sită așezată deasupra unui castron.
4. Se acoperă crema cu folie alimentară și se așteaptă să se răcească până la temperatura bucătăriei. Se dă apoi la frigider timp de cel puțin 3 ore, înainte de a ne apuca să o înghețăm, preferabil chiar peste noapte.
Alte Retete De Inghetata:
5. Crema de bază pentru înghețata de casă cu vanilie, foarte rece, se toarnă în aparatul de înghețată. Acesta trebuie ținut la congelator timp de minimum 12 ore, în prealabil. Avantajul pregătirii înghețatei cu ajutorul acestui aparat este că înghețatele vor fi foarte cremoase. Nici urmă de ace de gheață! În timp de 15 minute, dacă a fost bine răcită crema iar recipientul aparatului pentru înghețată bine înghețat, ar trebui ca înghețata noastră să se întărească. În cazul în care nu s-a întărit în acest timp, nu e indicat să insistăm, pentru că nu va îngheța mai bine, trebuie să transferăm înghețata într-o caserolă cu capac și s-o dăm la congelator până se întărește.
Dacă nu aveți un aparat de înghețată, turnați crema de bază într-o caserolă și dați-o la congelator, amestecând energic în cremă cu o furculiță la fiecare 30-40 de minute, nepermițând să se dezvolte acea rețea de cristale de gheață care e atât de neplăcută în înghețate.
Mod de servire
Înghețata de casă cu vanilie se servește ca atare sau poate fi ușor adaptată: dacă în înghețata de vanilie se adaugă ciocolată neagră rasă, obținem înghețata straciatella; dacă adăugăm nuci pralinate, măcinate sau tocate cu cuțitul, obținem o delioasă înghețată de pralină iar adăugând mici bucățele din fructele preferate (zmeură, căpșuni, piersici etc), vom obține o înghețată cu fructe și vanilie delicioasă.
Vă recomand la înghețata de vanilie un sos de caramel sărat, delicios și ușor de făcut!
Lasă un răspuns