Sirop de păpădie rețetă 100% naturală
Sirop de păpădie rețetă 100% naturală, explicată pas cu pas. Sirop de păpădie, proprietăți, domenii de utilizare, rețetă cu ingrediente la gram și mod de preparare detaliat.
În această primăvară atipică, de care nu m-am putut bucura ca de obicei, cu drumeții prin pădure și cules de urzici de pe malul Timișului, mi-a adus, totuși, și ceva pozitiv. Mă refer la faptul că am devenit mult mai atentă la lucrurile din imediata mea proximitate, bucurându-mă de fiecare floare nouă din grădina casei, singura bucățică de natură pe care mi-a fost permis să o savurez. Modesta păpădie, pe care aș fi ignorat-o altă dată și pe care Vukomir ar fi cosit-o imediat ce apărea, ne-a adus anul ăsta multă bucurie. Nu s-a supărat nimeni pe florile galbene care ”strică” gazonul. Nici nu ne-a mai interesat prea mult un strat de iarbă des și uniform, ca de stadion englezesc. Am lăsat să se dezvolte în voie floricele astea modeste și pline de viață autentică. Și am mers chiar mai departe.
ALTE REȚETE NATURALE PE BAZĂ DE FLORI
- Rețeta de sirop de soc
- Rețeta de dulceață de trandafiri
- Rețeta de dulceață de salcâm
- Rahat – lokhum – de casă, din flori de trandafir
- Rețeta de gogoșele de salcâm
Din florile astea am făcut un sirop pe cât de frumos colorat, pe atât de bun la gust. Să vă mai zic și cât este de valoros pentru sănătate acest sirop de păpădie? Are rol antioxidant și contribuie la curățarea ficatului de toxine, cât și la reducerea cantității de grăsime din ficat. Este bun și pentru reglarea deficiențelor hormonale și are efect în reducerea acneei. Și… este bun, adică delicios!
Rețeta pas cu pas o găsiți mai jos.
Ingrediente sirop de păpădie rețetă 100% naturală
- 200 de flori de păpădie, complet înflorite, strict floarea, fără tulpină
- 750 ml. apă
- 500 de grame de zahăr
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare – spălarea și curățirea florilor
1. După ce le-am cules, trebuie să ne ocupăm imediat de flori, pentru a nu se deprecia. Nu putem să le spălăm sub jet de apă, pentru că vom pierde polenul și petalele se vor zdrobi. Umplem chiuveta cu apă rece și răsturnăm florile de păpădie în această apă. Trecem cu mâna prin ele de câteva ori, apoi le scoatem într-o sită. În apa din chiuvetă vor rămâne praful și chiar unele mici insecte care ar fi putut fi ascunse în flori. Golim chiuveta, o spălăm și repetăm până ce apa rămâne curată. Eu am spălat florile în trei ape reci, apoi le-am pus pe hârtie absorbantă, cu petalele în jos, să se zvânte bine.
2. După ce florile s-au zvântat, va trebui să scoatem toate petalele și să scăpăm de partea verde, care e amară. Pentru asta, deasupra unei cratițe cu mărimea de 1,5-2 litri (în care vom și prepara al nostru sirop de păpădie), vom prinde pe rând câte o floare și vom răsuci strâns între degete receptaculul florii, partea verde de care sunt prinse petalele.
3. Apucăm petalele de păpădie de la mijlocul florii, cât mai multe odată, și le smulgem, colectându-le în crăticioară.
4. Continuăm până ce receptaculul verde rămâne gol-goluț. Inevitabil, vor mai cădea câteva sepale verzi în crăticioară, dar cea mai mare parte din părție de culoare verde vor fi eliminate.
5. E partea cea mai migăloasă a preparării acestui sirop de păpădie, dar până la urmă îi vom da de capăt. Toate petalele sunt crăticioară, curate, pregătite de următorul pas.
Prepararea extractului de păpădie
6. Peste petalele de păpădie din crăticioară adăugăm apa. Punem cratița pe foc și aducem totul la fierbere. Lăsăm petalele să fiarbă în clocot potrivit, amestecând din când în când, cam 8 minute. După aceea, oprim focul, acoperim cratița cu capacul și lăsăm lichidul să se răcească până la temperatura bucătăriei. Punem crăticioara în frigider și o lăsăm acolo peste noapte. În acest timp, în lichid vor trece multe dintre substanțele binefăcătoare din păpădie.
Prepapare sirop de păpădie
7. A doua zi, lichidul din crăticioară se filtrează printr-o sită fină, apăsând bine deasupra petalelor, ca să se scurgă bine. Măsurăm lichidul cu un recipient gradat. Mie mi-au rezultat 500 de ml. de extract de păpădie.
8. Turnăm extractul de păpădie într-o cratiță. Pentru fiecare mililitru de extract, adăugăm câte 1 gram de zahăr. În cazul meu, 500 ml. de extract => 500 grame de zahăr. Tot acum adăugăm și zeama de la 1 lămâie. Punem cratița pe foc și aducem totul la fierbere. În scurt timp, la suprafață se va forma o spumă, pe care o vom îndepărta, colectând-o de la suprafață cu o lingură. Lăsăm siropul să fiarbă până când se reduce, devenind atât de gros cât ne place. În funcție de cât de mult îl fierbem, va rezulta mai mult sau mai puțin sirop. Ideal este să nu-l fierbem exagerat de mult, nu mai mult de 30 de minute. Mie mi-au rezultat 600 de ml. de sirop și încă puțin, pe care l-am degustat imediat, într-un pahar cu apă rece. A ieșit un fel de limonadă aromată, foarte gustoasă!
Păstrarea și utilizarea
Ca să-l pătrăm mai mult timp, acest sirop de păpădie se toarnă cât este fierbinte în sticle/borcane sterilizate și se sigilează cu dopuri/capace sterilizate și ele. Despre sterilizarea recipientelor pentru conserve am scris în detaliu aici. Atenție, atunci când turnăm preparate fierbinți în recipiente de sticlă, acestea trebuie să fie așezate pe o tavă metalică. Tava va prelua șocul termic, preîntâmpinând astfel plesnirea sticlei.
La ce folosim acest sirop de păpădie? Sunt sigură că, după ce-l gustați, veți ști perfect ce să faceți cu el. Iese delicios! Vă mai dau și eu câteva sfaturi: puteți să-l diluați cu apă plată sau carbogazoasă pentru băuturi răcoritoare. Puteți să-l adăugați în anumite cocktailuri (mă gândesc că ar ieși ceva de vis în combinație cu prosecco). Puteți să îndulciți ceaiul cu acest sirop și la fel de bine puteți stropi niște pancakes cu el. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns