Gem de piersici
Gem de piersici rețetă rapidă și naturală, fără conservanți și substanțe din plic. În acest articol afli modul de preparare și lista de ingrediente exactă pentru un gem de piersici natural, cu o culoare frumoasă, ca pe vremuri.
Ieri, eram hotărâtă să nu mă apropii de plită vreo câteva zile, prognoza meteo mă speriase peste măsură. Când sunt 38-39°C afară, cine mai are chef de gătit? Ei bine, natura nu prea se sinchisește de chefurile mele și, în ciuda gradelor din termometru sau poate chiar din cauza lor, mi-a livrat azi un coș plin de piersici, din grădina noastră de la țară. Iar dintre piersicile astea, o bună parte erau cam coapte și se cereau pregătite deîndată. Așa că azi, în pofida intențiilor mele inițiale, am făcut gem de piersici. Și mi-a ieșit tare frumos și gustos!
Mai demult, gândeam că nu are rost să public câte o rețetă pentru fiecare gem în parte. În mare măsură, toate se fac cam la fel. E adevărat, însă, că oamenii caută pe internet o soluție ca să facă un gem bun din fructele pe care le au la un moment dat și chiar merită să găsească un răspuns corect. Așa că mi-am mai revizuit opinia și, dacă tot am făcut azi un gem de piersici atât de reușit, mi-am spus că e musai să împărtășesc rețeta mea cu voi, oferind cât mai multe detalii care să îi ajute chiar și pe cei care n-au făcut un gem în viața lor să obțină ceva gustos. Rețeta mea de gem de piersici urmează mai jos.
Ingrediente gem de piersici
- 2 kg piersici (mai precis, 1,75 piersici curățate de sâmburi)
- 1 kg. de zahăr
- zeama de la 2 lămâi
- 150 ml. apă (un pahar nu prea mare)
Gem de piersici – mod de preparare
Pregătirea și gătirea fructelor fără zahăr
1. Pentru gemul de piersici, se spală cu atenție piersicile, se curăță de sâmburi și se taie în bucățele. Se pun bucățile de piersici într-o cratiță, de preferință mai largă, se adaugă apa și zeama de lămâie și se pune cratița pe foc mediu-iute. Motivul pentru care încep prin a găti fructele fără zahăr este acela că se scurtează mult timpul total de gătire și voi obține un gem cu o culoare mult mai deschisă și mai plăcută ochiului, mai apetisantă, până la urmă.
2. Apa, adăugată la punctul 1, va începe să fiarbă imediat, oferind suficientă umiditate și piersicilor. Oricum, până la finalul preparării acestui gem de piersici, toată apa se va evapora. Se amestecă din când în când pe fundul vasului, ca să se evite să se prindă. Se fierb piersicile, fără zahăr adăugat, până când toate fructele se înmoaie și plutesc în lichid.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI REȚETA DE COMPOT DE PIERSICI – CLICK PE POZA DE MAI JOS
E destul de dificil să ofer un timp de gătire pentru această fierbere a fructelor fără zahăr. Motivul este acela că depinde de mulți factori. Există piersici mai zemoase, care vor elibera mai mult lichid în mai puțin timp. De asemenea, temperatura la care se fierb fructe poate influența durata de gătire. Până și forma cratiței poate influența, cu cât e mai largă, cu atât mai repede vor fierbe fructele, toate în același timp. În cazul meu, de la imaginea care ilustrează punctul 1 și până la cea de mai jos, au trecut 27 de minute. În acest timp, am amestecat deseori cu o spatulă lată în gemul de piersici, insistând pe fundul cratiței.
Adăugarea zahărului și finalizarea gemului
3. Odată ce gemul de piersici a ajuns în stadiul descris la punctul 2, se adaugă zahărul, tot deodată. Se amestecă scurt și se continuă gătirea gemului la foc mediu-iute, amestecând frecvent și insistând pe fundul vasului. După ce începe să fiarbă, se va forma la suprafață spumă, din unele impurități conținute de zahăr. Această spumă se îndepărtează cu grijă, de câte ori va fi cazul.
4. Cât timp fierbem gemul de piersici? Iată o întrebare dificilă! Răspunsul, la fel cum am spus la punctul 1, depinde de mai mulți factori. Aceiași factori pe care i-am menționat acolo, în plus, conținutul de zahăr. Cu cât mai puțin zahăr conține gemul nostru, cu atât mai mult va trebui fiert. De altfel, nu prea avem cum să facem gem cu o cantitate mai mică de 60% zahăr, decât adăugând diferiți aditivi. Orientativ, din momentul adăugării zahărului și până la final, am fiert gemul timp de 42 de minute, amestecând constant.
Temperatura la care trebuie să ajungă gemul (orice gem) este de 103-106°C. Sigur, cea mai comodă și fără bătăi de cap metodă ca să ne dăm seama că e gata gemul e un termometru simplu, ca cel din poza de mai jos. Chiar merită să-l ai, te ajută nu doar la gemuri, dar și la alte preparate, de la macarons după metoda italiană până la crema cu bezea italiană pentru torturi și prăjituri. Dacă nu ai acest termometru, în momentul în care gemul pare legat, trage cratița deoparte de pe foc. Pune o linguriță de gem pe o farfurioară și dă-o la congelator. Dacă, după ce este rece, îți place consistența gemului, ai teminat. Dacă nu, pui cratița înapoi pe foc și fierbi în continuare. În niciun caz nu uiți să amesteci, insistând pe fund!
5. În final, bucățelele de fruct care rămân întregi vor avea un aspect translucid. Siropul fierbinte va fi încă fluid, dar dacă gemul de piersici a atins temperatura țintă sau a trecut testul congelatorului, nu e niciun bai, după ce se răcește va fi exact cât trebuie de consistent.
Îmbutelierea gemului de piersici
Gemul de piersici, orice gem, de fapt, este o conservă. E menit să reziste o perioadă lungă de timp, în cămară sau într-un dulap așezat într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui. Așadar, ne vom lua toate măsurile de precauție necesare evitării contaminării gemului cu germeni care ar putea să-l compromită. Pornim de la borcanele folosite, care trebuie să fie perfect curate și sterilizate, cu capace sau capse care închid perfect. Există diferite metode pentru sterilizarea borcanelor și capacelor, eu o urmez pe cea descrisă în articolul meu despre sterilizarea recipientelor pentru conserve pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează.
Îmbutelierea
În borcanele sterilizate cum am descris la punctul 6, așezate pe o tavă metalică, care va prelua șocul termic și nu va permite borcanelor să crape, se toarnă gemul fierbinte. Se închide imediat cu capace și se răstoarnă pentru 5 minute cu fundul în sus.
După trecerea celor 5 minute, se întoarce gemul de piersici în poziția firească și se lasă să se răcească bine înainte de a-l depozita în cămară. Mai are un singur test de trecut: acela al etanșeității cu care sunt închise borcanele. Acest test îl vom face după ce borcanele sunt complet răcite, până la temperatura bucătăriei. Fiecare borcan are la mijloc o ”bulină” ușor mai ridicată. Atunci când se răcește gemul, dacă borcanul este perfect închis, se va crea vacuum și această bulină va fi atrasă spre interiorul borcanului.
Practic, dacă atunci când încercăm să apăsăm pe această bulină, o vom simți fermă, nu se va mișca și nu va pocni, borcanul este etanș și bun de depozitat în cămară. Dacă, dimpotrivă, bulina va ceda ușor și vom auzi un pocnet, apoi se va ridica din nou și iar va pocni la apăsare, e semn că trebuie să punem borcanul în frigider și să consumăm cât gemul cât mai repede.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns