Cautare in site
x inchide
zacusca reteta laura laurentiu zacusca de vinete reteta

Zacusca de vinete

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.09.2012
Rating
4.9
(289)
SARI LA RETETA
Rating
4.9
(289)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

106 comentarii la Zacusca de vinete

  1. Adriana spune:

    Bună ziua! Va rog sa-mi spuneti daca ceapă tocată trebuie stoarsa de suc sau nu cand o punem la călit. Multumesc anticipat

  2. Dana spune:

    Zacusca a iesit grozav de buna , excelenta !. Multumesc frumos pentru reteta.

  3. iulian spune:

    Am urmat reteta, pornind doar cu 1kg vinete, proportional. A iesit de-li-cioa-sa!!! Foarte simplu, rezultat foarte gustos.
    Multumesc!

  4. Alexandra Maria spune:

    Câte borcane vor ieși din această cantitate?

  5. Sonia spune:

    Mulțumesc pentru rețetă, tocmai fac această zacuscă a doua oară. Prima dată a ieșit tare bună, dar am redus totuși cantitatea de ulei cu aproximativ o treime.

    Știu și de ce unele persoane s-au plâns că ardeii copți au fost greu de curățat (pentru că asta am făcut și eu prima dată), i-au copt prea mult timp. Cam 40 de minute au dus la caramelizarea sucului (ce s-a lipit de hârtie, din păcate) și un timp mult prea lung petrecut curățând coaja bucățică cu bucățică. A doua oară, 25 minute maxim, mai puține zone „carbonizate”, dar mult mai ușor de curățat și mult lichid delicios în tavă de pus în zacuscă.

    Mă întreb totuși de ce cantitatea de ulei din rețetă este atât de diferită de cea din rețeta celei cu morcovi. Chiar și raportând cantitățile celorlalte ingrediente (vinete, spre exemplu), nu prea înțeleg de ce aici avem 500ml de ulei, iar dincolo doar 40ml (pentru o cantitate destul de mare de ceapă și morcov, nu se prăjesc în loc să se înăbușească?). Mie-mi pare că și jumătate din uleiul din această rețetă este suficient pentru a obține un rezultat bun (ceapa moale, nu prăjită), mai ales dacă acoperim oala și amestecăm des, și păstrăm atunci și preparatul mai sănătos. Dar mi–ar plăcea să vă știu părerea, cum nu sunt nici pe departe un bucătar priceput.

    • Sonia, diferența provine din data publicării. Așa cum am precizat în rețeta de mai sus, publicată în 2012, eu am preparat această zacuscă înjumătățind uleiul din rețeta de familie pe care am moștenit-o. Mai târziu, când am publicat-o pe cea de vinete cu morcovi (2015), mi se demonstrase deja că merge și cu mai puțin ulei. Atenție, însă, corect este să ții cont și de cantitățile de legume folosite. Gramajul legumelor din această rețetă este de 5 ori mai mare decât al celor din rețeta de zacuscă cu vinete și morcovi, așa că nu poți afirma pur și simplu că aici sunt 500 ml de ulei și acolo 40 ml.

      Așa cum am specificat către finalul rețetei, această zacuscă suportă unele modificări. Dacă ai pregătit-o cu mai puțin ulei și a ieșit bine, după gustul tău, e foarte în regulă.

  6. Catalin Ciubotariu spune:

    Buna ziua stimata doamna,

    Sunt convins ca rezultatul retetei este unul delicios. Ceea ce nu-mi vine sa cred este timpul de preparare de o ora. Doar daca lucreaza mai multe persoane sau poate wonder woman.

    spor in toate,
    Catalin

    • Timpul total indicat este de 2 ore. Mie îmi ajunge o oră să coc și decojesc niște vinete și niște ardei. Nu cred că sunt wonder woman și mi se pare perfect fezabil.

  7. Oana-Elena spune:

    Bună ziua… Astazi am facut zacusca pas cu pas asa cum ati explicat umneavoastra…. A iesit o delicatese! Mentionez ca este prima data cand fac zacusca. Nu știu sa va trimit o foto cu zacusca mea, dar va zic ca e ok…

  8. Corina spune:

    Buna Laura,
    Cele 8 borcane ce gramaj au?
    O zi faina,
    Corina

  9. Nicoleta spune:

    Bună ziua,stimată doamnă.Am făcut pt.prima dată zacuscă și am sterilizat borcanele in cuptor.
    După o oră am oprit cuptorul(era 12 noaptea) le-am lăsat acolo pană azi dimineață.Cand să le scot
    am văzut că la unele borcane s-a prelins pe la capace și a curs in tavă.Borcanele erau lipite de tavă,
    se văd urme de ceva lipicios care s-a ars pe tavă.Întrebarea mea este dacă s-au sterilizat ? O să-mi
    țină pt. iarnă ?Unde am greșit? Menționez că am sterilizat borcanele goale și capacele ,tot în cuptor.
    Nu am avut capace noi la toate,au mai fost și folosite,dar arătau ok.Oare am umplut prea tare bor
    canele? sau am dat focul prea tare ?(am cuptor obișnuit).Vă rog ajutați-mă.Ce să fac? nu vreau să mi
    se strice ,că am muncit și mi-am dat toată silința ca să iasă bine. Vă rooog !

    • Doamnă Nicoleta, vedeți că fiecare capac are la mijloc o porțiune mai ridicată, în mod normal, rotundă, ca o bulină. Încercați să apăsați pe porțiunea respectivă. Dacă este fermă, nu se mișcă deloc, înseamnă că borcanul este închis etanș și se va păstra perfect. Dacă ”bulina” se afundă ușor, revenind la loc cu un păcănit, din păcate capacul nu a închis bine borcanul, caz în care vă sugerez să păstrați respectivul borcan la frigider și să consumați conținutul cât de repede posibil. Doar borcanele cu capacele etanșe sunt bune de depozitat în cămară.

  10. adriana spune:

    buna seara! am o nelamurire legata de sterilizarea borcanelor dupa umplere, va rog sa ma ajutati…”dam acum zacusca la cuptorul preincalzit la 100°C timp de 1 ora. Se stinge apoi cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca complet in cuptor”. cuptorul se incinge timp de o ora sau borcanele cu zacusca se tin o ora la 100 gr, apoi se stinge cuptorul? va multumesc!

    • Odată ce aveți temperatura țintă, de 100°C, țineți borcanele o oră în cuptor. Nu e important în cât timp ați obținut temperatura țintă. După o oră, stingeți cuptorul și lăsați borcanele acolo, fără să deschideți ușa, până a doua zi.

  11. mia spune:

    cuvintele mele se refera practic la toate retetele Dvstra pe care le-am citit. Citind notele altora, vad ca nu sint prima sa va laude. DAR LAUDELE SINT INTOTDEAUNA BINEVEvenite , CIND SINT PE DEPlIN MERITATE! sI dVSTRA INTR-ADEVAR LE MERITATI.Retetele sint autentice, popularizeaza o interesanta parte a tarii. Sint prezenate cu multe detalii, incit nu lasa nicio intrebare neraspunsa, ceea ce asigura succesul deplin al executiei.Sinteti o inteligenta si foarte buna pofesoara. Va multumim.

  12. tarcea anca spune:

    Buna ziua,stimata doamna!Va citesc retetele si ma inspir din ele,va felicit pt tot ce faceti si va multumesc!V-as sugera, daca doriti sa incercati,sa adaugati acestei retete de zacusca cativa morcovi .Eu ii fierb separat si ii bag in blender inainte de a i adauga in compozitie.Toata lumea care mananca la mine zacusca ,spune ca e grozava.Fara falsa modestie,si eu zic la fel.Daca veti incerca vreodata si va place,m-as bucura sa imi spuneti!O zi frumoasa va doresc si mult succes in continuare!

  13. Carmen spune:

    Am facut aceasta reteta anul trecut si…mi-am capatat beleaua.A trebuit sa o mai fac de doua ori cantitate dubla…fii-miu a zis ca nu a mancat ceva mai bun in viata lui….apoi am dat mamei si cumnatei cate un borcan…si ce sa vezi….m-au pus sa le fac si lor….hahahha….Azi…prima tura de anul acesta…cantitate dubla desigur.Doar ca am redus uleiul ..si e perfecta…

  14. Cristina spune:

    Exact așa o făcea și mama. Chiar este cea mai bună variantă de zacuscă cu vinete. Am încercat vreo 4-5 variante până acum, într-un final am decis că de fiecare dată voi respecta rețeta asta. Am salvat și link-ul, pe a mamei o aveam scris doar într-un caiet vechi. Mulțumesc! :)

  15. daniela spune:

    Am să fac pentru prima oară în viața mea ??
    Vă mulțumesc pentru rețetă ?

  16. Alina Deac spune:

    Buna, mulțumesc pentru reteta. E prima data când fac zacusca, a ieșit delicioasa, ma gandesc serios sa mai fac o porție.

  17. Dana spune:

    Buna ziua, stir cineva cam pana la ce temperatura se pot tine borcanrle cu zacusca si muraturi? Mulțumesc.

  18. Cristina spune:

    buna ziua!
    cate borcane au iesit sin compozitia indicata? Multumesc!

  19. Madalina spune:

    Ingredientele sunt cantarite crude sau dupa coacere?Va multumesc

  20. Liviu spune:

    Buna ziua. Imi place gratarul dv. Imi puteti spune ce marca si ce model este? Mersi mult!

  21. Iulia spune:

    Ieri am terminat cu groaza ultimul borcan de zacusca de la mama! Asa ca azi am facut zacusca pentru prima data in viata mea. Doamna Laura, ca intotdeauna, retetele dumneavoastra nu ma dezamagesc. A iesit incredibil de buna! Cred ca e cea mai buna zacusca pe care am gustat-o vreodata. Dar trebuie sa recunosc ca nu inteleg cu v-au iesit 8 borcane. Eu am respectat cantitatile si m-am trezit cu 13 plus un bol, asta pentru ca nu am avut suficiente borcane. Ei, dar sa stiti ca nu ma plang, ba din contra :) Va multumesc tare pentru reteta!

  22. Iuliana Chiru spune:

    Buna dimineata
    Zacusca mea are un gust putin amarui
    Vreo sugestie cum sa schimb gustul?
    Multumesc

  23. Amalia spune:

    Buna, se poate folosi ulei de măsline?

  24. cata spune:

    daca ies 8 borcanase si se pun 500 ml de ulei,inseamna ca la fiecare borcanas intra cam 70 ml ulei,adica 500 calorii doar din ulei :(degeaba e asa de buna,daca e caloricioasa….si cine se poate abtine sa manance doar o felioara de zacusca ?:((((

  25. Amalia spune:

    Delicioasa! As vrea sa o fac si eu, dar cu ulei de măsline , oare se conserva?

  26. Savater spune:

    Superba! Am făcut această reteta! Minunat!

  27. Maria Popescu spune:

    In seara asta clar fac si eu. de fapt toate ingredientele sunt pregatite, vinetele se tot scurg de azi dimineata.

  28. Maria Popescu spune:

    In seara asta clar fac si eu. de fapt toate ingredientele sunt pregatite, vinetele se tot scurg de azi dimineata.

  29. Multumim pentru reteta! Am facut-o si eu. Foarte buna. Am respectat toate indicatiile, atita doar ca nu le-am dat prin masina ci le-am tocat cu blendarul manual. A iesit oricum foarte buna!

  30. Iulian Nica spune:

    Foarte frumos ati scris! Cuprinzator, temeinic si plin de gust :) Va multumesc

  31. elena spune:

    Superr, cate ore trebuie s-o lasam la fiert?

    • lauralaurentiu spune:

      Nu ar trebui sa dureze ore in sir, practic toate legumele sunt gatite deja. Cand se ridica uleiul la suprafata e gata.
      În data de 21.09.2013 21:05, „Disqus” a scris:

  32. Maria spune:

    Maria, in tava cu borcanele cu zacusca nu se pune apa.

  33. Maria spune:

    Buna reteta de zacusca, eu mai pun si morcov la ea, da o culoare si un gust deosebit.

  34. Nuti spune:

    Cantitatile recomandate sunt in stare cruda sau dupa coacere? Va multumesc

  35. Ramona spune:

    Delicioasa! <3

  36. Andreea spune:

    Reteta este foarte buna, si eu am facut anul acesta pentru prima data, dar cu 6 kg de vinete, 5 kg de kapia si 5 kg de gogosari, toate coapte bine. Au iesit 32 de borcane de 300 g de zacusca gustoasa.

  37. narcisa korasidi spune:

    dragi mei mei si eu fac zacusca de 10 ani dar nu stiam ca ardei se coc asa ca azi osa ai coc si ma bucur ca am intrat aici sa mai invat cateva delici sa aveti parte de cea mai gustoasa zacusca toata lumea si multa sanatate la toata lumea

  38. cris spune:

    f buna…eu am redus cantitatile si mi-a iesit extraordinar…am facut asa de pofta ptr 2 zile….sotul incantat….multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur foarte mult, e o reteta mostenita din familie si imi pare bine ca a fost pe placul vostru. Sa va fie de bine :).

  39. Ghiulyp spune:

    Daca pun rosii in loc de bulion are ceva?

  40. Balabanca spune:

    Multumesc pt reteta. Este deja adoua serie. De aceasta data voi folosi 5 kg vinete si 5 kg ardei. Sa vedem cum o nimeresc. Cu prima serie am primit laude indirecte. Sotul meu i-a spus mamei lui, adica soacrei mele, ca zacusca mea a mai buna decat a ei. :)))) Super compliment dar sa te tii acum :)))

    • lauralaurentiu spune:

      Asta da compliment, direct sau indirect, cred ca flateaza orice orgolii :). Ma bucur tare mult ca a reusit asa de bine, daca vei respecta proportiile va reusi la fel de bine si acum.

  41. mihaela spune:

    15 -11-2012 ora21 56 minute pregatesc zacusca pt prima data ,super buna

    si la primavara va spun cum a tinut daca nu o mancam pe toata acum

  42. gabi spune:

    in tava cand se baga la cuptor se pune apa?scuze de intrebare dar metoda asta de sterilizare chiar nu am mai folosit-o,eu le puneam sub paturi si le lasam sa se raceasca.ma poate ajuta cineva k acum pun zacusca in barcane.

    • lauralaurentiu spune:

      Gabi, e foarte bine si asa cum faci tu (in paturi). Mie mi se pare mai comod la cuptor, si nu, nu pun apa in tava, pun borcanele fierbinti acolo si le bag in cuptor.

    • lauralaurentiu spune:

      Gabi, e foarte bine si asa cum faci tu (in paturi). Mie mi se pare mai comod la cuptor, si nu, nu pun apa in tava, pun borcanele fierbinti acolo si le bag in cuptor.

  43. gabi spune:

    in tava cand se baga la cuptor se pune apa?scuze de intrebare dar metoda asta de sterilizare chiar nu am mai folosit-o,eu le puneam sub paturi si le lasam sa se raceasca.ma poate ajuta cineva k acum pun zacusca in barcane.

  44. cobzariu ana maria spune:

    maine ma apuc sa fac reteta…arata tare apetisant…

  45. Rebeca hurjui spune:

    Deci imi lasa gura apa …….. Mi dor de zacusa lu Mama :( da imi fac si io dupa reteta asta ca arata super ! Multumes :)

  46. lala spune:

    Azi o fac!Am copt deja vinetele,ardeii aseara ..iar acum la treaba!!

  47. vioara grigor spune:

    Draga doamna Laura , si eu fac zacusca de aaaaannniii de zile , cam in acelasi fel ca dvs.In fiecare an , zic ..gata anul asta nu mai fac.. dar, cind vad toate legumele in gradina mea….nu rezist. Eu mai fac si tocana de legume cu orez, fft buna . Au portia lor rezervata in fiecare an , nepoti fratii , din steainatate. Vreau sa va spun ca , de ani de zile , eu nu mai sterilizez borcanele in cuptor. Pun in fiecare borcan, cite o bucatica de busuioc ( chiar si uscat ) Inchid borcanul rapid , acopar cu paturi , si …..sta si 3 ani fara probleme. La fel procedez si cu dulceturile si nu isi schimba gustul sau aroma. Va doresc spor la bucatarit si multa sanatate !!

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte fain, doamna Vioara, va sa zica busuiocul anihileaza eventualele bacterii care ar putea provoca fermentatia!? Bine de stiut, multam si spor!

  48. dorina caramel spune:

    eu prajesc ardeii in ulei ,cutat pielea mai usor si ei se coc mai bine
    si vinetele le coc inainte cu o zii ca sa fie mai usor si sa se scurga bine de lichidul ala care face rau la stomac ,inainte aveam ceva arsuri cand mancam zacusca dar dupa ce las la scurs de seara vad ca nu mai am

    • lauralaurentiu spune:

      Dupa cum am spus si eu, lichidul din vinete trebuie bine scurs, e amar si indigest. In privinta ardeilor, nu sunt de acord ca prajindu-i in ulei obtii ceva similar cu ardeii copti, nu vor avea gustul de afumat specific si ii mai si incarci cu ulei in exces. Daca se coc ardeii pe plita sau gratar si se lasa sa se raceasca aburind sub un capac, coaja se va da jos de pe ei cu multa usurinta, dintr-o singura bucata. E bine, insa, ca tu esti multumita, pana la urma asta e important. :)

  49. Lily spune:

    Multumesc doamna Laura pt sugestie. Saptamana viitoare ma apuc de treaba. :-) Voi reveni cu impresii.

  50. Lily spune:

    Ce bine arata. Morcov nu e nevoie?

    • lauralaurentiu spune:

      Lily, dupa cum am spus in finalul retetei, eventualele adaugiri sunt perfect acceptabile. Eu nu am pus morcov, dar iti spun cu toata sinceritatea ca m-am gandit si eu ca niste morcovi rasi ar fi perfect potriviti, reprezentand un castig atat pentru culoare cat si pentru dulceata. Daca pui 05,kg.-1 kg, zic sa-i adaugi dati pe razatoare, deodata cu ceapa. Succes!