Compot de piersici
Acest compot de piersici este unul dintre cele mai fine sau cel putin asa mi se pare mie. Iarna, fructele din compot se pot consuma ca atare sau se pot folosi ca ingredient al unor prajituri, ba mai mult, la noi, in Banat, exista obiceiul de a se consuma compotul alaturi de fripturi, asa ca in fiecare an ma straduiesc sa conserv cate ceva in acest mod. La fel se poate folosi compotul de caise, cel de prune cu fructe intregi, compotul de pere sau cel de gutui.
Poate mai deosebit (desi sunt convinsa ca multi procedeaza la fel ca si mine) este ca eu fac compotul fara nici un fel de conservant. Sterilizez borcanele umplute si atata tot. Tin mult si bine, cu conditia sa fi fost foarte curate si cu capace foarte bune.
Modalitatea prin care eu fac compotul de piersici, care sunt niste fructe mai delicate, este conservarea fructelor in sirop. Prin conservarea in sirop am observat ca piersicile isi pastreaza mai bine forma si textura, oferindu-mi posibilitatea de a le include in niste deserturi deosebite, cum ar fi Piersica Melba (click pe link pentru reteta) sau Piersica Penelope (click pe link pentru reteta).
Ingrediente compot de piersici
- piersici proaspete, de buna calitate, sa fie suficient de coapte ca sa aiba gust dar tari la pipait, ferme
- zahar
- apa
- dupa gust, zeama de lamaie si/sau zahar vanilat
Preparare Compot De Piersici
Sterilizarea borcanelor:
Borcanele trebuie sa fie foarte bine spalate cu detergent de vase, lipezite si uscate, apoi se sterilizeaza prin diferite metode.
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Decojirea piersicilor
Se poate prepara compotul atat din fructe cu coaja cu tot, cat si decojite. Eu am preferat varianta a doua. Am plonjat piersicile, alese si bine spalate in prealabil, intr-o oala cu apa clocotita, doar cateva secunde.
Apoi le decojesc cu usurinta.
Pentru a elimina samburii, taiem felii de pulpa de piersici, pe care le folosim pentru compot. Daca dorim sa facem compot de piersici jumatati, procedam invers, dupa cum am aratat in articolul despre decojirea piersicilor, (click pe link).
Imbutelierea și sterilizarea produsului finit
1. Desprind pulpa fructului de pe sambure, cu ajutorul unui cutit. Incerc sa obtin felii cat mai regulate – sferturi de fruct – si le asez in borcane.
2. Pentru a determina catitatea de lichid de care am nevoie, am umplut unul din borcane cu apa (cu fructele deja in borcan) apoi am masurat. Au incaput in borcan 300 de ml. Eu avand 7 borcane de cate 750 ml, in care urma sa intre aproximativ tot atat, am dedus ca am nevoie de 2,1 litri de sirop. Tinand cont ca si zaharul urma sa ocupe un anumit volum, am pus pe foc 2,3 litri de apa si 0.7 kg de zahar. Am dat in clocot siropul si l-am lasat sa fiarba aproximativ 5 minute. Am adunat spuma de la suprafata de cateva ori (optional).
3. Se aseaza borcanele cu compot de piersici pe o tava metalica sau se introduce lama unui cutit sub borcan. Contactul cu metalul – bun conducator de caldura care va prelua o parte din aceasta – va impiedica borcanul sa se sparga in momentul in care se toarna siropul fierbinte. Se toarna siropul fierbinte (care mi-a ajuns la fix!) pana ce acopera fructele. Se inchid borcanele cu capace atent verificate (sau se capseaza, se leaga cu celofan).
4. Se aseaza borcanele cu compot de piersici intr-o oala incapatoare, pe fundul careia s-a asternut un servet de bucatarie impaturit in doua. Se toarna apa calda cam pana la jumatate din inaltimea acestora.
5. Se pune oala pe foc. Se acopera lejer cu alte prosoape de bucatarie (2-3 straturi) care vor retine o parte din abur in interiorul vasului, ridicand presiunea si implicit si temperatura. Din momentul in care apa incepe se fiarba, se reduce focul si se mentine fierberea fara clococot timp de 1/4 de ora. Intre timp am pregatit un „culcus” primitor pentru borcanele fierbinti. Am asternut in ”cuib” cateva straturi de materiale textile. Ideea e sa se mentina o temperatura inalta pentru o durata cat mai lunga. Am asezat borcanele fierbinti in acest „culcus”.
6. Am acoperit bine si am lasat borcanele cu compot sa se raceasca lent pana a doua zi. Cand au fost reci, le-am asezat frumos in șpais, cum zice banatanul, adica in camara. La fel am facut si compot de prune, bineinteles, din fructe intregi.
Poate te intereseaza si: Compot de gutui
Lasă un răspuns