Gogoșari cu conopidă în oțet, rețetă pentru iarnă
Gogoșari cu conopidă în oțet, rețetă pentru iarnă. Gogoșari umpluți cu conopidă, conservați în marinadă cu oțet și mirodenii, cum se fac.
Mărturisesc că a trecut ceva timp de când nu am mai pus gogoșari cu conopidă pentru iarnă. Asta pentru că preferințele familiei mele au arătat o preferință clară pentru murături asortate în saramură și castraveți murați (tot în saramură). Dar, așa cum e frumos, familiile se-ntâmplă să crească și unii dintre noii membri și-au exprimat clar preferința pentru gogoșarii umpluți cu conopidă, de care sunt legați prin firele trainice ale unor povești frumoase și amintiri de neuitat.
Și uite-așa, începând cu anul acesta mi-am reluat obiceiul de a garnisi corespunzător cămara cu un sortiment mult mai variat de conserve și murături.
Rețeta asta de gogoșari cu conopidă e exact ca la mama (a mea mamă), nu mă pot lăuda cu niciun fel de contribuție personală care nu și-ar fi avut rostul, din moment ce rețeta mamei e atât de bună, gogoșarii ei sunt foarte gustoși și rezistă perfect peste iarnă. Știți cum e, de câte ori încerci să îmbunătățești un lucru care e deja bun, riști să iasă de fapt mai rău.
E o rețetă simplă, aroma gogoșarilor și a conopidei este dulce-acrișor-sărată, perfect echilibrată iar gogoșarii își păstrează o textură plăcută, fără să se înmoaie excesiv, fără să fi adăugat niciun fel de alt conservant decât cele mai naturale posibil: oțet de vin alb și rădăcină de hrean. Hai să ne-apucăm de treabă.
Gogoșari cu conopidă în oțet, rețetă pentru iarnă, ingrediente
(pentru un borcan de 3 litri)
- 1,4-1,5 kg gogoșari sănătoși, cât mai egali și nu prea mari (mie mi-au intrat în borcan 11 bucăți de gogoșari în jurul a 120-130 de grame fiecare)
- 500 de grame de conopidă, doar inflorescențe micuțe, alese fără pete și cu cotoarele îndepărtate
- 1,2 litri de apă
- 250 ml. oțet de 9° (eu am folosit oțet de vin alb)
- 250 de grame de zahăr
- 90 de grame de sare (sau mai multă, dacă preferați)
- 1 lingură rasă boabe de piper negru
- 1 lingură rasă boabe de muștar
- 1 rădăcină de hrean proaspăt, curățat de coajă și tăiat în bastonașe
Gogoșari cu conopidă în oțet, rețetă pentru iarnă, mod de preparare
1. La fel ca la orice altă conservă, borcanul sau borcanele, dacă folosiți unele mai mici, trebuie să fie impecabil de curate, spălate cu apă caldă și detergent de vase, bine limpezite și sterilizate. Dacă se folosesc capace sau capse, acestea trebuie să închidă etanș și să fie la rândul lor foarte curate. Dacă la rețeta de ajvar sârbesc și la alte rețete de conserve v-am recomandat sterilizarea la cuptor, pentru rețeta de gogoșari cu conopidă nu mi-am mai făcut la fel de multe scrupule, pentru că aceasta conține anumite ingrediente care au ele însele un rol antiseptic și de inhibare a fermentației, mă refer la hrean și boabele de muștar.
Așadar, cu titlul de pregătire preliminară, am spălat bine borcanul, l-am așezat pe o tavă metalică și l-am umplut cu apă clocotită. E important ca borcanul să fie așezat pe o suprafață metalică, să nu plesnească din cauza șocului termic, atunci când turnăm apa fiartă. Am lăsat apa să se răcească și am golit borcanul chiar înainte de a-l umple cu gogoșarii cu conopidă.
2. După cum v-am spus deja, se aleg doar inflorescențe mici de conopidă, perfect albe, fără pete maronii și se curăță de cotoare. Se pune conopida întrun castron, se acoperă cu apă rece și se adaugă 1 lingură mare de sare (30 de grame), amestecându-se ușor până se dizolvă. Se lasă conopida timp de 2 ore la înmuiat în această saramură, aceasta nu doar îi va da un gust sărat, dar va și înmuia conopida într-o mică măsură, ajutându-ne în operația de umplere a gogoșarilor.
3. Se aleg gogoșari bine copți, cât mai egali și nu prea mari (nu o să putem să-i aranjăm în borcane dacă sunt din cei uriași). Se spală bine, se aleg să fie perfect sănătoși și se zvântă pe șervete de bucătărie perfect curate.
4. Se taie cu un cuțit ascuțit în jurul codiței, fără a-l înfige prea adânc, apoi se trage cotorul afară și se scutură bine gogoșarul ca să se elimine cât mai multe semințe.
5. Atenție, e posibil să se descopere, după eliminarea cotorului, că unii gogoșari, chiar dacă au părut sănătoși, au urme de stricăciune, mucegai sau negreală în interior! Aceștia se elimină, păstrându-se pentru umplut doar gogoșari perfect sănătoși.
6. Se umplu gogoșarii cu conopida, distribuind-o în mod egal.
7. Se aranjează gogoșarii umpluți cu conopidă în borcan, înghesuindu-i bine și aranjând printre ei bețișoare de hrean. Dacă gogoșarii nu sunt exagerat de mari, vor intra, cu puțină insistență, cam 4-3 pe un rând (unul la mijloc și 3 pe circumferința borcanului).
8. Se pun pe foc apa, oțetul și zahărul, adăugând de la început și piperul și boabele de muștar. Se dă într-un clocot scurt (atenție, nu vă inhalați vaporii, oțetul poate fi iritant) și chiar la final se adaugă restul de sare (60 de grame). Trageți de pe foc și gustați marinada, dacă nu vi se pare suficient de sărată, mai adăugați puțină sare, să fie pe gustul vostru.
9. Se fixează gogoșarii umpluți cu conopidă în borcan, cu două bastonașe lungi de hrean, așezate în cruce, se așează borcanul pe o tavă metalică, se umple cu marinada fierbinte și se închide imediat cu un capac potrivit sau se acoperă cu celofan/hârtie de pergament așezată în 3 straturi și se leagă strâns cu sfoară.
Sfat: în cazul în care aveți dificultăți în a aranja gogoșarii în borcan – sunt tari și se lasă mai greu înghesuiți – opăriți, pe rând, câte 2-3 odată, în marinada fierbinte, nu mai mult de 1 minut (așa umpluți cu conopidă cum sunt). Scoateți-i cu o spumieră, aranjați-i pe o tavă și lăsați-i să se răcorească cât să îi puteți atinge, apoi îi veți putea aranja fără probleme, vor fi mult mai maleabili.
Gogoșari cu conopidă în oțet, rețetă pentru iarnă – cum se păstrează
- După aproximativ o săptămână, gogoșarii sunt deja buni de consum, marinada dându-le gust destul de repede. Cum să facem ca să îi păstrăm plăcuți și crocanți, fără floare, cât mai mult timp?
- Borcanul cu gogoșari cu conopidă se depozitează în cămară, într-un loc întunecos și răcoros, pe cât posibil.
- E important să nu se umble în borcan decât cu ustensile (linguri, furculițe) perfect curate, fără urme de alte alimente, grăsimi etc.
- Atunci când se scot gogoșari din borcan, trebuie să se fixeze gogoșarii rămași, cu aceleași bețe de hrean, care vor rămâne intacte, așa încât să fie bine acoperiți de marinadă, abia apoi să se închidă borcanul.
Respectând aceste mici precauții, gogoșarii se vor păstra perfect vreme îndelungată, fiind perfecți alături de o friptură sau o mâncare de fasole. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns