Lamai murate
Cand am cumparat vasul tajine de care sunt atat de mandra, in cutia in care a fost ambalat am descoperit si o carticica cu retete. Poate cea mai tentanta dintre toate e un tajine de pui cu lamai murate, o specialitate marocana. Evident, nu am putut astepta sa se mureze lamaile inainte de a proba vasul, eram in culmea nerabdarii si am incercat o alta reteta, foarte gustoasa si aceea. Iata, a venit si timpul lor:
Povestea lamailor mele murate e ceva mai complicata, sursa lor nu e doar cartica tajine-ului, ci si o emisiune pe care o apreciez foarte mult, „Safari Food”, in care se prezinta retete din diverse bucatarii etnice, facute de bucatari din etnia respectiva. Intr-un episod dedicat bucatariei marocane am vazut cu ochii mei cum trebuie sa procedez pentru a obtine lamai murate ca la mama lor acasa.
Ingrediente Lamai murate:
- lamai
- sare de mare – 1 lingurita pentru fiecare lamaie
- 1 borcan incapator
- apa fiarta si racita
Preparare Lamai murate:
In primul rand, borcanul destinat lamailor se spala bine de tot cu apa calda si detergent de vase, se limpezeste, se aseaza intr-o tava metalica si se umple cu apa clocotita; se lasa aproximativ 10 minute, se arunca apa si se scurge bine borcanul.
Lamaile trebuie sa fie foarte bine spalate cu apa calduta si un strop de detergent de vase (pentru a indeparta substantele de tratare de pe coaja), limpezite cu apa din belsug si sterse bine:
Se taie fiecare lamaie in 4, fara a desparti sferturile complet:
Intre cele patru sferturi ale lamaii se inghesuie o lingurita de sare de mare:
Lamaile astfel pregatite se inghesuie in borcan, astfel incat sa ramana cat mai putin loc intre ele. Se stoarce deasupra lor o alta lamaie si se completeaza cu apa fiarta si racita pana la temperatura camerei, astfel incat sa fie acoperite complet:
Se acopera borcanul cu celofan si se leaga bine sau se inchide cu un capac potrivit si se pastreaza intr-un loc racoros, ferit de lumina directa a soarelui timp de 3 saptamani, inainte ca lamaile sa fie perfecte pentru consum.
Cele 3 saptamani au trecut si de aceea vi le arat si voua, nerabdatoare sa incerc reteta de tajine din carticica:
Lasă un răspuns