Cautare in site
x inchide
Lamai murate

Lamai murate

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 04.10.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Cand am cumparat vasul tajine de care sunt atat de mandra, in cutia in care a fost ambalat am descoperit si o carticica cu retete. Poate cea mai tentanta dintre toate e un tajine de pui cu lamai murate, o specialitate marocana. Evident, nu am putut astepta sa se mureze lamaile inainte de a proba vasul, eram in culmea nerabdarii si am incercat o alta reteta, foarte gustoasa si aceea. Iata, a venit si timpul lor:

lamai murate 5

Povestea lamailor mele murate e ceva mai complicata, sursa lor nu e doar cartica tajine-ului, ci si o emisiune pe care o apreciez foarte mult, „Safari Food”, in care se prezinta retete din diverse bucatarii etnice, facute de bucatari din etnia respectiva. Intr-un episod dedicat bucatariei marocane am vazut cu ochii mei cum trebuie sa procedez pentru a obtine lamai murate ca la mama lor acasa.

Ingrediente Lamai murate:

  • lamai
  • sare de mare – 1 lingurita pentru fiecare lamaie
  • 1 borcan incapator
  • apa fiarta si racita

Preparare Lamai murate:

In primul rand, borcanul destinat lamailor se spala bine de tot cu apa calda si detergent de vase, se limpezeste, se aseaza intr-o tava metalica si se umple cu apa clocotita; se lasa aproximativ 10 minute, se arunca apa si se scurge bine borcanul.

Lamaile trebuie sa fie foarte bine spalate cu apa calduta si un strop de detergent de vase (pentru a indeparta substantele de tratare de pe coaja), limpezite cu apa din belsug si sterse bine:

Advertising
lamai murate 1

Se taie fiecare lamaie in 4, fara a desparti sferturile complet:

lamai murate 2

Intre cele patru sferturi ale lamaii se inghesuie o lingurita de sare de mare:

lamai murate 3

Advertising

Lamaile astfel pregatite se inghesuie in borcan, astfel incat sa ramana cat mai putin loc intre ele. Se stoarce deasupra lor o alta lamaie si se completeaza cu apa fiarta si racita pana la temperatura camerei, astfel incat sa fie acoperite complet:

lamai murate 4

Se acopera borcanul cu celofan si se leaga bine sau se inchide cu un capac potrivit si se pastreaza intr-un loc racoros, ferit de lumina directa a soarelui timp de 3 saptamani, inainte ca lamaile sa fie perfecte pentru consum.

Cele 3 saptamani au trecut si de aceea vi le arat si voua, nerabdatoare sa incerc reteta de tajine din carticica:

lamai murate

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 comentarii la Lamai murate

  1. George spune:

    Am incercat reteta si am cateva observatii;-
    1. Am taiat capetele de lamaie, erau sau prea tari sau cam lovite.
    2. Am folosit on fel de sapun pentru a spala lamaile, sapun folosit la spalat fructe bio cu ceara. Am umblat nebun pana am gasit sapunul, poate ca nici nu merita.
    3. Am folosit borcan cu capac, spalat dezinfectat si uscat in cuptor.
    4. Am umplut borcanul cu lamai inghesuite ca in reteta.
    5. Am rasturnat borcanul tot la doua zile si l-am rostogolit sa misc apa, sarea si aerul in borcan.
    6. Dupa 3 saptamani, am pus borcanul in frigider pentru 2 saptamani.
    7. Am deschis borcanul, am gustat si l-am inchis din now, l-am tinut in soarele din bucatarie alte 2 saptamani.
    8. Coaja de lamaie era minunata, a cam greu sa mananci lamai putin acrite si sarate rau. Am spalat doua lamai, am taiat coaja acrita si am pregatit reteta de pui marocana. Un sfat, chimionul romanesc este mult mai bun ca chimionul din orientul apropiat. Acela e crescut in India si are gust foarte salbatic.
    9. Mai am acum 6 borcane la soare in bucatarie, am facut o polita speciala pentru lamai la borcan.

  2. 5felicia12 spune:

    interesanta reteta – o sa-ncerc sa o fac

  3. Iasi spune:

    E prima data in viata mea cand aud de lamai murate. Sunt curios ce gust au.

  4. lauralaurentiu spune:

    Sara&Miki, vine reteta, vine repede! :)

  5. lauralaurentiu spune:

    ExCentrique, iti multumesc mult pentru interes si pentru felicitari. Se pare ca tu stii mai multe decat mine despre mancarea asta, pentru ca tu ai gustat-o, eu… inca nu! :P Acum am devenit si mai curioasa si mai nerabdatoare sa o incerc. :)

  6. Sara & Miki spune:

    Interesanta reteta. Astept retata de tajine. Pup.

  7. ExCentrique spune:

    Astept cu nerabdare reteta promisa de tajine. Mi-am cumparat un vas special pentru a gati aceasta minunata mancare, ce nu se poate compara cu nimic, chiar din Casablanca, dar pana acum nu am folosit vasul pentru ca nu am avut o reteta care sa ma satisfaca. O sa incerc si cealalta reteta tajine de pe blogul tau, dar o astept cu mare interes pe cea cu lamai murate, al caror gust l-am savurat in Maroc. E superb tajinul cu miel si lamai murate, nu neaparat cu pui. Te felicita pentru blog, te urmaresc mai demult si am si incercat mancaruri de ale tale, toate mi-au reusit neasteptat de bine, sunt foarte bine explicate. Keep up the good work!

Advertising