Tajine de pui
Visez de mult la un vas tajine, si cum nu mi-a indeplinit nimeni visul, m-am gandit sa imi fac eu un cadou, considerand ca am fost foaaarte cuminte si ca merit pe deplin! Pentru cei care nu stiu, cuvantul tajine denumeste atat un fel de mancare, cat si vasul traditional din lut, cu al sau capac in forma de clopot, in care aceasta mancare se prepara, in bucataria nord africana (Maroc, Algeria etc.). In fine, vineri am facut comanda si sambata dimineata, gratie curieratului rapid, am avut minunea la mine acasa! Inspirandu-ma din carticica cu retete furnizata deodata cu oala, a iesit asta mancarica de care urmeaza sa va povestesc mai departe.
Ingrediente Tajine de pui:
- 1,2 kg. de pui (eu am avut aripioare)
- 50 de ml. de ulei de masline extravirgin
- 200 de grame de ceapa taiata pestisori
- 3 catei de usturoi tocati
- coaja (partea galbena) taiata fasii de la jumatate de lamaie
- sucul de la jumatate de lamaie
- 2 cartofi medii, curatati de coaja si taiati felii de 1 cm. grosime
- 1 morcov taiat julien
- 1 mana de stafide
- 10 rosii cherry
- 400 ml. supa de pasare
- 1/4 lingurita de cumin macinat
- 1 lingurita rasa de coriandru macinat
- 1 lingurita de boia de ardei dulce
- sare, piper
- 1 legatura de patrunjel verde tocat
Preparare Tajine de pui:
Pentru inceput, iata vasul:
Se incinge in vasul tajine uleiul de masline extravirgin si se rumenesc usor bucatile de pui:
Se adauga ceapa si usturoiul tocat:
Se adauga si coaja de lamaie taiata in fasiute:
Se adauga morcovul, rosiile, stafidele, cartofii si se toarna supa. Se da totul in clocot, se adauga zeama de lamaie si se presara sare, piper, coriandrul si cuminul macinat si boiaua dulce de ardei:
Se trage vasul pe foc foarte mic, se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba timp de 30 de minute. In final, se adauga patrunjelul tocat:
Se ia tajine-ul de pe foc, se acopera cu capacul si se lasa sa se combine aromele pret de cateva minute, apoi se poate servi. Eu am tras aripioarele catre circumferinta vasului si am facut loc la mijloc cuscusului pe care l-am rehidratat si care a absorbit cu sos si arome din vas:
Se prezinta pe masa in vasul traditional:
Concluzii: o mancare foarte usor de facut, dar buna de sa te lingi pe degete (ceea ce am si facut). Pofta buna!
Lasă un răspuns