Gutui umplute cu carne de miel si rodie
V-am povestit nu cu foarte mult timp in urma despre calatoria mea la Londra si despre pranzul in restaurantul NOPI al lui Yotam Ottolenghi. Ei bine, cand am plecat de acolo, nu puteam sa nu profit de ocazie si sa nu imi cumpar o carte semnata de de autor. Reteta pe care v-o propun azi e din aceasta carte, una la care mi-a stat mintea luni in sir si pe care nu se putea sa nu o fac: gutui umplute cu carne de miel (sau de vitel), intr-un sos dulce-acrisor, presarate cu „nestematele dulci” din pantecele rodiei. O bogatie de arome, dar si de culoare.
Ingrediente Gutui Umplute Cu Carne de Miel si Rodie:
- 400 de grame de carne tocata de miel (sau de vitel, daca nu agreati mielul)
- 1 catel de usturoi zdrobit
- 1 ardei iute rosu, curatat de membranele interioare si de seminte (daca nu va place gustul picant, renuntati la el)
- 1 legatura de coriandru verde (eu am folosit patrunjel)
- 50 de grame de pesmet
- 1 lingurita de ienibahar macinat
- 40 de grame de ghimbir razuit fin
- 2 cepe de marime medie, curatate si fin tocate
- 1 ou intreg
- 4 gutui (cam 1,3-1,5 kg. in total)
- zeama de la 1/2 de lamaie + inca 1 lingura
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingurita de cardamom macinat
- 2 linguri de melasa de rodie (sos de rodie, se gaseste la Auchan, la magazinele arabesti etc.)
- 2 linguri de zahar
- 500 de ml. de supa de pui
- semintele din 1/2 de rosie
- sare si piper negru
Preparare Gutui Umplute Cu Carne de Miel si Rodie:
1. Intr-un castron potrivit ca marime se pune carnea de miel, usturoiul zdrobit, ardeiul iute fin maruntit, 1/2 din coriandrul (sau patrunjelul) fin tocat, ienibaharul, pesmetul, jumatate din ghimbir, jumatate din ceapa tocata, oul intreg, sare si piper dupa gust. Se amesteca totul bine si se lasa deoparte.
2. Se pregateste un castron cu apa rece in care se adauga zeama de la 1/2 de lamaie.
3. Se curata gutuile de coaja, apoi se scobesc cu o lingurita pentru pepene, eliminand casuta semintelor (care se arunca) si subtiind peretii exteriori ai jumatatilor de fruct pana la o grosime de aproximativ 1.5 cm. Pulpa scobita din fructe se pastreaza. Pe masura ce se prelucreaza, gutuile se pastreaza in vasul cu apa cu lamaie, ca sa nu se oxideze.
4. Jumatatile scobite se umplu cu carnea tocata si condimentata, care trebuie bine presata, sa adere de gutuie si sa se bombeze catre exterior.
5. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
6. Pulpa scobita a gutuilor se marunteste la blender.
7. Se incinge uleiul de masline intr-o cratita potrivita ca marime (sa aiba si capac) si se adauga ceapa tocata ramasa, ghimbirul ramas, cardamomul si pulpa maruntita de gutui. Se soteaza totul la foc mediu spre mic cam 10-12 minute, pana cand ceapa se inmoaie si devine translucida, apoi se adauga melasa de rodie, zaharul, 1 lingura de zeama de lamaie, 1/2 de lingurita de sare si piper negru macinat dupa gust. Se adauga 1/2 din supa de pui fierbinte si se aduce sosul la clocot.
8. In sosul format in cratita se adauga gutuile, cu partea bombata a umpluturii in sus, apoi se adauga restul de supa fierbinte.
9. Se acopera vasul cu capacul si se da la cuptorul preincins la 190 de grade, timp de 30-35 de minute. In final, gutuile trebuie sa fie moi, carnea bine gatita si sosul sa se fi ingrosat.
10. Se lasa sa se odihneasca mancarea sub capac 15-20 de minute, apoi se presara cu semintele de rodie si coriandrul sau patrunjelul tocat si se serveste.
Mancarea merge foarte bine cu lipie, dar si cu o garnitura de orez, bulgur sau cous-cous, eu am optat pentru ultima varianta si chiar nu am niciun regret, s-a potrivit perfect si toata familia mea a fost cucerita, inclusiv fiica mea a clatinat aprobator din cap, ceea ce este un compliment foarte, foarte valoros.
Pana la urma, ceea ce am facut eu seamana izbitor cu modelul din cartea lui Yotam, nu vi se pare? :)
Este o mancare care va bucura sufletul si ochii oricarui gurmand, savuroasa si placuta la vedere, va incurajez sa o incercati, asa cum va incurajez sa incerati o alta reteta plina de savoare care tocmai ce a castigat un concurs interesant lansat de bonduelle.ro, o consistenta Budinca cu carne si legume la cuptor. Sunt retete consistente, dar care contin si vegetale, perfecte pentru sezonul rece. Pofta buna!
Lasă un răspuns