
Tocăniță de pipote






Tocăniță de pipote și inimioare, făcută exact așa cum o să vă arăt, Buna făcea adesea. Țin minte că îmi plăcea mult, de pe când eram copilă. Cu timpul, am cam dat-o uitării, în favoarea unor preparate mai moderne, poate mai arătoase dar nu neapărat mai gustoase. De curând, povesteam cu bărbatu-meu, ca de atâtea ori, despre bucatele gătite de bunicile noastre. La un moment dat, a zis că una dintre mâncărurile lui preferate era chiar această modestă tocăniță de pipote, uneori și de inimi, în funcție de ”materia primă” de care dispunea bunica lui.
Dintr-o vorbă-n alta, pofta mi s-a redeșteptat. N-a durat mult, cu proxima ocazie când am mers la cumpărături, am pus în coș un pachet de pipote și inimi și m-am pus pe treaba! Tocănița asta plină de saft, mâncărică ieftina și deloc pretențioasă, îmi aduce aminte de gusturile copilăriei și de vremuri dacă nu mai bune, în orice caz mai lipsite de griji.
Tocăniță de pipote, ingrediente
(aș zice că din aceste cantități se pot sătura 3-4 persoane, depinde cât de tare le place tocănița)
- 500 de grame de pipote și inimioare
- 2 cepe medii, curățate și tocate mărunt
- 3 linguri de ulei (eu am folosit de măsline, bun e de oricare)
- 2 lingurițe de paprika dulce
- opțional (vara), se poate folosi și un ardei gras roșu
- 1 cățel de usturoi
- 1 frunză de dafin
- ~ 500-600 ml. de apă fierbinte (sau supă de pui, dacă aveți)
- 2-3 linguri de bulion (sau 1 lingură de pastă de roșii)
- sare și piper după gust
Mod de preparare tocanita de pipote
1. Pentru rețeta de tocăniță de pipote pe care v-o prezint în continuare, eu am folosit o caserolă de pipote și inimi de la Fragedo. Puteți folosi doar pipote sau pipote și inimi. Aceste două organe au textura și timpul de gătire apropiate, așa că merg bine împreună. De asemenea, dacă aveți păsări crescute la curte, în această mâncare se pot folosi, în amestec, pipote de găini, curcani, rațe etc. Dacă folosiți pipote (eventual și inimi) de la specii diferite, este destul de probabil ca acestea să aibă timp diferit de gătire, e bine să aveți asta în vedere.
2. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să tai inimile și pipotele în bucăți cât de cât egale.
2. Într-o cratiță, am pus uleiul și l-am încins ușor pe foc mediu. Am adăugat ceapa mărunt tocată și un praf de sare. Am călit ceapa pe foc mic vreo 8 minute, amestecând constant, până când s-a înmuiat bine. Vara, când am ardei proaspeți la îndemână, îmi place să adaug și un ardei gras roșu, tocat bucățele. Îl pun la călit deodată cu ceapa. Dacă nu am ardei, nu e o mare problemă, tocănița de pipote iese excelentă și fără el.
3. Când ceapa s-a înmuiat, am adăugat pipotele și inimile. Amestecând în continuare, am călit pipotele cu ceapa până când s-au deschis la culoare și au lăsat lichid.
4. Am adăugat apoi paprika, piperul și 1 linguriță de sare. Am amestecat bine, omogenizând condimentele cu restul ingredientelor din cratiță.
Gătirea pipotelor
5. Am turnat apă fierbinte până când toate ingredientele s-au acoperit cu lichid, am adus totul la clocot și am adăugat dafinul. Daca aveți supă de pui, e bine să o folosiți, în locul apei. Tocănița de pipote va avea o textură mai bună și un gust mai intens, dacă se va folosi supă și nu apă simplă.
6. Am acoperit cratița cu capacul și am fiert tocănița de pipote la foc mic, fără clocote mari. Din când în când, am completat cu apă fierbinte (când mi s-a părut că a scăzut prea mult mâncarea). În mod normal, pipotele se gătesc la foc mic cam 1 oră și jumătate, până când se frăgezesc bine. Ideea e să se fiarbă până când se înmoaie bine, să nu aibă o consistență foarte cauciucată. Dacă folosiți pipote de la diferite specii de păsări (curcani și găini etc), verificați gradul de gătire al mai multor bucăți, să nu rămână tari unele dintre ele.
O opțiune mai rapidă este să se fiarbă pipotele în oala sub presiune, în care vor fi gata în 35-40 de minute.
Finalizarea mancarii
7. După ce au fiert toate bine, se lasă vasul descoperit, să clocotească pe foc moderat, până ce sosul din cratița cu tocăniță de pipote scade, până la consistența dorită. Se adaugă bulionul sau pasta de roșii, NU mai devreme, pentru că aciditatea roșiilor poate să facă pipotele să fiarbă mai greu. Tot acum se adaugă și cățelul de usturoi zdrobit. Se mai dă mâncarea în câteva clocote.
Se servește tocănița de pipote fierbinte, alături de garnitura preferată. Pentru mine, garnitura preferată va fi întotdeauna un boț de mămăligă. La fel de bine, tocănița de pipote se potrivește si cu orez simplu sau cu ciuperci, cartofi natur sau piure sau macaroane fierte, simple. A fost bună de tot, eu una mi-am făcut pofta! Rămâne doar să întreprind ceva cercetări când merg pe la soacră-mea, căci barbatu-meu, cu toate că a zis că n-are ce comenta și că i-a plăcut și lui, e de părere că a bunicii era altfel…
Poftă mare!
Lasă un răspuns