
Tocanita de pipote






Tocanita de pipote si inimioare se regasea deseori in meniul mamei, tin minte ca imi placea de pe cand eram copila. Nu stiu de ce, cu timpul pare-se ca am dat-o uitarii, in favoarea unor preparate mai moderne, poate mai aratoase dar nu neaparat mai gustoase. Buuun, deci, auzindu-mi barbatul evocand cu nostalgie tocanita de pipote a bunicii lui (asta acu’ vreo doua luni) pofta mi s-a redesteptat.
Nu m-am dus sa cumpar pipotele deindata. Am colectionat frumusel in congelator toate pipotele si inimioarele pasarilor pe care le-am gatit de atunci, asa incat m-am trezit cu o cantitate bunicica de materie prima, provenind de la gaini, cocosi si curcani. Si m-am pus pe treaba! Tocanita asta plina de saft, mancarica ieftina si foarte putin pretentioasa, imi aduce aminte de gusturile copilariei si de vremuri daca nu mai bune, in orice caz mai lipsite de griji.
Tocăniță de pipote, ingrediente
(as zice ca din aceste cantitati se pot satura 3-4 persoane, depinde cat de tare le place tocanita)
- 650 de grame de pipote si inimioare
- 2 cepe medii
- 3 linguri de ulei (eu am folosit de masline, bun e de oricare)
- 2 lingurite de paprika dulce
- 1 catel de usturoi
- 1 frunza de dafin
- ~ 500-600 ml. de apa fierbinte (sau supa de pui, daca aveti)
- 2-3 linguri de bulion (sau 1 lingura de pasta de rosii)
- sare si piper dupa gust
- optional – 1 lingura rasa de faina
Mod de preparare tocanita de pipote
1. Pipotele pe care le-am folosit eu, asa cum am precizat deja, provin de la oratanii diferite. Evident, au avut si dimensiuni diferite. Asa incat, intai de toate le-am taiat in fasii aproximativ egale (poza 1). Intr-o cratita am pus uleiul si l-am incins usor pe foc mediu. Am adaugat ceapa marunt tocata si un praf de sare (poza 2).
2. Am calit ceapa pe foc mic vreo 8 minute, amestecand constant, pana cand s-a inmuiat bine. Cand ceapa s-a inmuiat, am adaugat pipotele si inimile (poza 3). Amestecand in continuare, am calit pipotele cu ceapa pana cand s-au deschis la culoare si au lasat lichid. Am adaugat apoi paprika, piperul si 1 lingurita de sare (poza 4). Am amestecat bine, omogenizand condimentele. Am turnat apa fierbinte pana cand s-au acoperit cu lichid (poza 5). Daca aveti supa de pui, e bine sa o folositi, in locul apei.
3. Am adaugat dafinul, am acoperit cratita cu capacul am fiert pipotele si inimioarele la foc foarte mic, fara clocote. Am completat cu apa fierbinte oridecate ori a fost nevoie. In mod normal, se fierb pipotele la foc mic pana cand se fragezesc bine. Cum eu am avut tot felul de pipote, a fost nevoie de doua ore de fierbere la foc mic pana ce nu am mai dat de bucati tari. Inclin sa cred ca timpul atat de lung necesar ca sa se fragezeasca pipotele s-a datorat celor de curcan, probabil ca sunt mai tari. Ideea e sa se fiarba pana cand se inmoaie bine, sa nu aiba o consistenta foarte cauciucata.
Finalizarea mancarii
4. Dupa ce au fiert toate bine, se lasa vasul descoperit sa clocoteasca pana ce a noastra tocanita de pipote scade la consistenta dorita. Se adauga bulionul. Optional, se poate amesteca bulionul cu 1 lingura rasa de faina inainte de a-l adauga in sos, daca doriti sa fie mai legat. Tot acum se adauga si catelul de usturoi zdrobit. Se mai da in cateva clocote.
Se serveste tocanita de pipote fierbinte, alaturi de garnitura preferata. Pentru mine, garnitura preferata va fi intotdeauna un bot de mamaliga. La fel de bine, tocanita de pipote se potriveste si cu orez simplu sau cu ciuperci, cartofi natur sau piure sau macaroane fierte simplu. A fost buna de tot, eu una mi-am facut pofta! Ramane doar sa intreprind ceva cercetari cand merg la soacra-mea, caci barbatu-meu, cu toate ca a zis ca n-are ce comenta si i-a placut si lui, e de parere ca a bunicii era altfel…
Pofta mare!
Lasă un răspuns