Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tocanita de pipote

Tocanita de pipote

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Tocanita de pipote si inimioare se regasea deseori in meniul mamei, tin minte ca imi placea de pe cand eram copila. Nu stiu de ce, cu timpul pare-se ca am dat-o uitarii, in favoarea unor preparate mai moderne, poate mai aratoase dar nu neaparat mai gustoase. Buuun, deci, auzindu-mi barbatul evocand cu nostalgie tocanita de pipote a bunicii lui (asta acu’ vreo doua luni) pofta mi s-a redesteptat.

Nu m-am dus sa cumpar pipotele deindata, nu, am colectionat frumusel in congelator toate pipotele si inimioarele pasarilor pe care le-am gatit de atunci, asa incat m-am trezit cu o cantitate bunicica de materie prima, provenind de la gaini, cocosi si curcani. Si m-am pus pe treaba! Caci tocanita asta plina de  saft, mancarica ieftina si foarte putin pretentioasa, imi aduce aminte de gusturile copilariei si de vremuri daca nu mai bune, in orice caz mai lipsite de griji.

Tocanita de pipoteTocăniță de pipote, ingrediente

(as zice ca din aceste cantitati se pot satura 3-4 persoane, depinde cat de tare le place tocanita)

  • 650 de grame de pipote si inimioare
  • 2 cepe medii
  • 3 linguri de ulei (eu am folosit de masline, bun e de oricare)
  • 2 lingurite de paprika dulce
  • 1 catel de usturoi
  • 1 frunza de dafin
  • ~ 500-600 ml. de apa fierbinte (sau supa de pui,  daca aveti)
  • 2-3 linguri de bulion (sau 1 lingura de pasta de rosii)
  • sare si piper dupa gust
  • optional – 1 lingura rasa de faina

Mod de preparare tocanita de pipote

Pipotele mele, provenind de la oratanii diferite, evident ca aveau si dimensiuni diferite. Asa incat, intai de toate le-am taiat in fasii aproximativ egale (poza 1). Intr-o cratita am pus uleiul si l-am incins usor pe foc mediu. Am adaugat ceapa marunt tocata si un praf de sare (poza 2).

Am calit ceapa pe foc mic vreo 8 minute,  amestecand constant,  pana cand s-a inmuiat bine, apoi am adaugat pipotele si inimile (poza 3).  Amestecand in continuare, am calit pipotele cu ceapa pana cand si-au schimbat culoarea si au lasat lichid. Am adaugat  apoi paprika, piperul si 1 lingurita de sare (poza 4).  Am  amestecat bine, omogenizand condimentele. Am turnat apa fierbinte (daca aveti supa de pui, e bine sa folositi) pana cand s-au acoperit cu lichid (poza 5).

preparare tocanita de pipote

Am adaugat dafinul, am acoperit cratita cu capacul si le-am fiert vreme de vreo doua ceasuri la foc foarte mic, completand cu apa fierbinte oridecate ori a fost nevoie.

Inclin sa cred ca timpul atat de lung necesar ca sa se fragezeasca pipotele s-a datorat celor de curcan, probabil ca sunt mai tari. Ideea e sa se fiarba pana cand se inmoaie bine, sa nu aiba o consistenta foarte cauciucata.

Dupa ce s-au fiert bine pipotele, se lasa vasul descoperit sa clocoteasca pana ce sosul scade la consistenta dorita. Se adauga bulionul. Optional, se poate amesteca bulionul  cu 1 lingura rasa de faina inainte de a-l adauga in sos, daca doriti sa fie mai legat. Tot acum se adauga si catelul de usturoi  zdrobit. Se mai da in cateva clocote.

reteta tocanita pipote

Se serveste tocanita de pipote fierbinte, alaturi de garnitura preferata. Pentru mine, garnitura preferata va fi intotdeauna un bot de mamaliga. La fel de bine, tocanita de pipote se potriveste si cu orez simplu sau cu ciuperci, cartofi natur sau piure sau macaroane fierte simplu. A fost buna de tot, eu una mi-am facut pofta, ramane doar sa intreprind ceva cercetari cand merg la soacra-mea, caci barbatu-meu, cu toate ca a zis ca n-are ce comenta si i-a placut si lui, e de parere ca a bunicii era altfel…

Ultima rețetă publicată

reteta tocanita pipote cu imaginiPofta mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 comentarii la Tocanita de pipote

  1. Luminița spune:

    Asta cu bulionul de la inceput nu am stiut-o. Mulțumesc! 👍

  2. Ema spune:

    Am urmat pașii întocmai, am ținut pipotele exact 2 ore la fiert (erau de curcan) și vreau să vă mulțumesc pentru acestă rețetă! Este nemaipomenit de bună încât nu mă pot opri din mâncat 😍

  3. Zorba spune:

    2 ore la fiert? O rasfiertura. Pipotele sunt gătite dupa 45 de minute. Dacă le fierbi prea mult ies face si ca un cauciuc de mașină.

    • :))) păi dacă știți atât de bine, nu înțeleg de ce căutați pe google după tocăniță de pipote. Ies ”face”? Nu știu ce înseamnă asta :). Au ieșit bune, vă asigur. Eu, într-un pachet de pipote, e posibil să am laolaltă pipote de pui, rață, gâscă, găină și cocoși bătrâni. Evident, le gătesc până ce se fac toate, am și specificat în articol că sunt pe lumea asta pipote și pipote. În plus, prin ”fiert” dumneavoastră înțelegeți o oală care clocotește de sare pe plită, eu am scris ”fierbere la foc foarte mic, fără clocot”, asta însemnând o temperatură constantă în jurul a 95 de grade Celsius, în care pipotele mai degrabă se poșează decât fieb. Vor avea o textură cum nici nu vă imaginați dumneavoastră. :)

  4. Anonymous spune:

    super gustoasa !!!! multumim pt reteta. am urmat toti pasii si a iesit foarte , foarte buna

  5. elena spune:

    va multumesc pt reteta e foarte gustoasa …

  6. ansen spune:

    foarte buna cu mamaliguta bv bv bv bv bv!!!!!

  7. are ceva daca adaug si un ardei in aceasta minunata tocanita? :)

  8. Senni spune:

    La altii se mai face si altfel. Mama mea face ca Laura. Incercati si dvs, m-ar mira sa va displaca…

    • lauralaurentiu spune:

      Apropos, se scrie „spala-le”. Carnea nu se spala, este o greseala elementara de preparare, decat daca nu ai incotro, adica ai cumparat-o dintr-o sursa in care nu ai incredere sau ai scapat-o pe jos si e plina de pamant.

  9. cristina borcan spune:

    sarumana pt reteta! am facut-o si eu aseara, pt prima data cand am facut asa ceva, a iesit un deliciu!!! tot cu mamaliguta, desigur!!! va pup!!! cristina/slatina

  10. tabita16 spune:

    foarte buna, eu fac des sceasta tocanita. multumesc ca mi-ati amintit de ea

  11. Tocmai am pus la racit aceasta tocanita pt masa de pranz!!! „delicoasa” e putin spus….si miroase…foarte bine! Mi-am propus ca zilnic sa testez cate o reteta din „Cartea” Dv de bucate! multumesc mult pt inspiratie!

    • lauralaurentiu spune:

      Sa va fie de bine!
      Ma bucur mult ca apreciati blogul si ca retetele va sunt pe plac, eu va astept cu impresii :).

      •  am fotografiat astazi si aceasta delicioasa tocanita, la care am facut ca si garnitura niste cartofi taranesti!!! a fost foarte buna alaturi de painite!

      • lauralaurentiu spune:

         Foarte bine arata si nu ma indoiesc ca a fost delicioasa. Sa va fie de bine!

  12. Alexandra spune:

    Eu in loc de paprika..boia dulce..cam acelasi lucru ! a iesit superr!!! Cu mmamaliguta

  13. Virgilutz spune:

    Pipotă = Rândză …; 
    un amănunt: se crestează, și apoi se curăță de pielița și conținutul de pietricele ce-i ajuta galinei(găinii) la mistuit …dar cum arată de proaspete la tine molărite… 
    Se pot combina și cu inimioare, tot de pasăre, – ciuperci uscate-hribi, ghebi, iasă țuț, nu-i așa?!  

  14. Liv_uk spune:

    oau! cu paprika n-am facut niciodata pipotele! nici nu ma indoiesc ca ar fi foarte bune!

    apropo de ‘a bunicii era mai buna’ : mor cand aud din astea. nu imi e suficient dara mancarea mea este buna, atata timp cat a altcuiva era MAI buna :)) 

    urasc competita.

    later thought: poate ca bunica respectiva gatea pt zeci de persoane, sau poate gatea pe foc afara mancarea cu pricina, si atunci chiar iese mai gustoasa.

    aa si sa nu uit: multumesc de cremes!

    • Anonim spune:

      Livia, e foarte bun cu paprika :).

      N-a zis ca era mai buna a fie-iertata bunica-sii, doar ca era „altfel” :)), hai sa-l iertam ca n-a gresit prea tare, am intrebat-o pe soacra-mea si da, chiar era ceva total diferit, pare-se ca batrana prajea bucatele de pielita de pui si de gasca de pe la gat pana cand se faceau ca jumerele, le scotea din tigaie, adauga ceapa si pipotele fierte separat, punea paprika si jumerele inapoi si gatea totul putin impreuna, asa, pe sec, fara adaus de lichide. Asta se manca la ei cu mamaliga. Nu are cum fi ceva rau, dar e clar ca ceea ce i-am servit eu este diferit de ceea ce isi amintea el din copilarie. :)

      Sa-ti fie de bine cremesul! :)

      2012/2/12 Disqus

      • Mona spune:

        Cred a vrut sa scoata in evidenta dorul de bunica… Si mama si bunica mea faceau aceasta mancarica, si eu o fac acum si-mi iese si imi amintesc cu drag de copilarie..

  15. Maraoravita spune:

    …e delicioasa ….si mie imi plac …mincarurile …simple …care ne amintesc .  de timpul copilariei ..

  16. Lala spune:

    Draga laura.vreau sa imi schimb electrocasnicele si am vazut la tine in bucataria noua un tip de aragaz care imi place cu plita in aceeasi culoare avena care imi place f mult.As dori daca te rog sa ma sfatuiesti de care cuptor sa iau pe gaz sau electric si daca poti de asem sa-mi spui marcile tale de electrocasnice si daca esti mult de ele.Iti multumesc si iarta-ma daca te-am suparat cu atatea intrebari.Succes in tot ceea ce faci

  17. alinutzika spune:

    ador pipotele…

  18. sims spune:

    ce bine arata :) vreau si eu

  19. matilda spune:

    buuna,frumos ornat,e imbietoare

    • Anonim spune:

      Ma bucur ca iti place, Matilda, „ornamentele” is doar niste frunze de patrunejl, dar tocanita de pipote a fost buna intr-adevar. :) Multumesc mult.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE