
Orez Makloubeh





Orez Makloubeh, condimentat si savuros
Orezul Makloubeh este o reteta din Orientul Mijlociu si, ca mai toate preparatele din aceasta zona a lumii, condimentele joaca un rol cheie in savoarea preparatului final. Cu toate ca eu am folosit carne in amestec, porc cu vita, pentru realizarea acestei retete al carei specific ar cere mai degraba vita sau oaie, mirodeniile folosite au ajutat la pastrarea exotismului si a unei arome care te transporta, parca, in 1001 de nopti.
00:3001:0001:306redus
Ingrediente Orez Makloubeh
- 600 g orez
- o capatana de conopida
- 400 grame carne – fie taiata cuburi, fie tocata – eu am folosit carne tocata amestec de porc si vita
- 1 ceapa de marime medie
- 1 lingurita ienibahar
- 1 bat de scortisoara
- 1/2 lingurita cardamom
- 3 lingurite sare
- 3 lingurite ulei
- 10 boabe de ienibahar
- 10 bucati de cardamom
- 1 baton de scortisoara
- 2 litri de apa
- decor: un pumn de seminte caju si patrunjel verde
Preparare Orez Makloubeh
1. Spalam orezul si il punem la inmuiat in apa calda 15 – 20 de minute, dupa care il scurgem intr-o sita.
2. Taiem conopida in buchetele mai mici si o tinem o jumatate de ora intr-o oala cu apa pentru a se elimina impuritatile.
3. Taiem ceapa marunt si o punem la prajit in ulei fierbinte, intr-o tigaie non-aderenta. Adaugam carnea, 10 boabe de ienibahar, un baton de scortisoara, turnam apa deasupra (cat sa acopere putin carnea) si lasam sa se gateasca 8-10 minute.
4. Cand carnea e gata, asamblam orezul Makloubeh – se aseaza in straturi dupa cum urmeaza: intr-o oala mai mare si inalta, turnam putin ulei si imprastiem un strat subtire de orez scurs de apa (cantitatea totala de orez va fi impartita pe trei straturi). Deasupra asezam carnea gatita, o imprastiem peste orez si nivelam. Mai asezam un strat de orez, nivelam cu o lingura de lemn. Noul strat este conopida, o asezam intr-un strat omogen. Deasupra asezam restul de orez, nivelam, presaram sarea, ienibaharul si cardamomul pe deasupra. Eu am pus si seminte caju, acestea se inmoaie si au o consistenta crocanta dar moale in acelasi timp, completand placut preparatul. Turnam supa de pui sau, daca nu aveti, apa in cantitate suficienta cat sa acopere orezul cu 1 – 2 cm.
5. Punem pe foc, la flacara foarte mica, si gatim cu capacul pus circa 30 – 40 de minute. O varianta comoda (caci nu riscati deloc sa se arda daca nu o supravegheati destul) este sa bagati vasul la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius sa se gateasca.
Pentru servire, presaram deasupra orezului patrunjel maruntit si caju – eventual nitel inmuiat in apa sau rumenit putin in tigaie.
Pofta buna!
Laura mai scrie si pe www.casutalaurei.ro
Lasă un răspuns