Vinete umplute cu legume la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı”
Vinete umplute cu legume la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı” prezentată pas cu pas. Vinete la cuptor Imam Bayildi, rețetă de post, cum se fac. Ce înseamnă Imam bayildi, originea numelui. Vinete umplute la cuptor, ingrediente și mod de preparare detaliat.
Din nou despre vinete, una dintre legumele pe care le îndrăgesc cel mai mult, de data aceasta, într-o rețetă celebră, al cărei nume turcesc nu descrie ceea ce preparatul este, de fapt, niște vinete umplute cu legume la cuptor, ci mai degrabă descrie efectul pe care acest preparat din cale-afară, senzațional de gustos, ar putea să-l aibă asupra unora. Alte rețete delicioase cu vinete la cuptor pe care vi le sugerez: cea cu care m-am întors din Grecia, vinete umplute cu brânză feta, la cuptor – simple, dar desăvârșite; minunatele Vinete ”à la parmigiana” , o rețetă italiană vegetariană, nemaipomenit de gustoasă și nu în ultimul rând, gustoasa și consistenta Musaca de vinete cu carne și cartofi.
Revenind la rețeta de astăzi, numele acesteia – İmam bayıldı – spune o poveste. S-ar traduce ”Imamul a leșinat” (un imam fiind un conducător spiritual/preot în religia islamică). Cum ar putea fi legat numele unui preparat vegan delicios de un imam care a leșinat? Sunt două variante în circulație, una despre un imam gurmand care a leșinat de plăcere când a gustat din preparatul ăsta, ceea ce, vă spun cu mâna pe inimă, e perfect plauzibil, pentru că mâncarea e divină. A doua variantă explică leșinul imamului prin aceea că era foarte zgârcit și a fost efectiv îngrozit de cantitatea de ulei de măsline – foarte scump – pe care o folosise soția sa pentru mâncarea asta. Mie îmi place să întrețes cele două povești într-un singură, povestită în felul meu. Dacă sunteți curioși să o citiți, găsiți aici povestea imamului care-a leșinat, așa cum mi-am imaginat-o eu, ilustrată cu frumoase fotografii din Turcia.
İmam bayıldı este o rețetă otomană, unul dintre cele mai importante preparate dintre cele cunoscute ca specialități zeytinyağlı – gătite, înăbușite în ulei de măsline și vă invit să o descoperiți în cele ce urmează.
Ingrediente Vinete umplute de post la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı”
- 2 vinete de mărime medie, mai degrabă lunguiețe, de câte 270-300 grame/bucată
- 2 cepe de mărime medie – cam 100 de grame/bucata – tocate julienne (peștișori)
- 1 ardei gras tocat cubulețe
- 1-2 ardei iuți verzi (opțional)
- 2 roșii mari (sau 200 de grame de roșii din conservă)
- 100 ml. bulion de roșii
- 1 cățel mare de usturoi
- 80 ml. ulei de măsline extravirgin
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- zeama de la ½ de lămâie
- 1 linguriță de za’atar, care se poate înlocui cu puțin cimbru uscat
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- opțional, 1 roșie mică pentru decor
Preparare Vinete umplute de post la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı” – pregătire vinete
1. Se pregătește un castron mare în care se pun 2 litri de apă rece, 1 lingură bună de sare și zeama de la 1/2 de lămâie. Se amestecă până ce se dizolvă sarea.
2. Se spală bine vinetele întregi și se zvântă cu un șervet de bucătărie. Se scurtează codița fiecărei vinete, tăind și tot stratul de la suprafață al cozii și păstrând doar atât cât e necesar să țină vânăta la un loc. Coaja se curăță pe lung, cu un cuțitaș sau un peeler, în fâșii late cam de 2-3 cm, alternând cu porțiuni pe care se păstrează coaja, obținând un aspect vărgat. Se pun vinetele curățate în castronul cu apă cu sare și lămâie.
3. Se așează deasupra vinetelor o farfurie sau altă greutate care să le mențină imersate. Se țin vinetele în apa cu sare și lămâie timp de 45 de minute.
4. După trecerea celor 45 de minute, vinetele se scot din apă și se presează ușor deasupra lor, apoi se zvântă bine cu șervete de bucătărie.
Vinete umplute de post la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı”, pregătire legume
5. Cât timp vinetele stau în baia de apă cu sare și zeamă de lămâie, ne ocupăm de legume. Vom curăța și toca julienne (peștișori) ceapa, vom zdrobi usturoiul și vom toca în cuburi ardeiul gras curățat de cotor și semințe. Ardeiul folosit poate fi verde, galben, ardei alb de grădină sau roșu, așa cum s-a întâmplat să am eu.
6. Roșiile se opăresc așa cum am arătat la rețeta de sos de roșii la borcan (video), după ce în prealabil au fost ușor crestate. După opărire, se trec roșiile într-un castron cu apă cu gheață apoi se curăță de pieliță și se taie în cuburi, păstrându-le deoparte până avem nevoie de ele. Ca alternativă, putem folosi roșii conservate la borcan.
Vinete umplute la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı”, prăjire vinete și pregătire pentru umplut
7. Odată ce au trecut cele 45 de minute necesar vinetelor ca să se pătrundă cu sarea din saramură și au fost bine zvântate, pornim cuptorul și îl fixăm la 180°C.
8. Alegem o tigaie de mărime potrivită, atât cât să încapă amândouă vinetele în ea. Se încinge tigaia pe foc mediu și se toarnă în ea 1/3 din uleiul de măsline. După ce uleiul e potrivit de încins, se pun vinetele în tigaie și se rumenesc, întorcându-le pe toate părțile. Această rumenire a vinetelor durează în jur de 8 minute. Pentru că vinetele absorb mult ulei, ar putea fi nevoie să se mai adauge câte 1 lingură în timpul operației.
9. După ce sunt rumene de jur împrejur, vinetele se scot direct în tava în care se vor da la cuptor. Cu o lingură, despicăm pe lungime ambele vinete, care s-au înmuiat în timpul prăjirii, făcând loc în ele ca în niște bărcuțe, gata să primească umplutura.
Vinete umplute cu legume la cuptor, rețeta turcească ”İmam bayıldı”, pregătire umplutură de legume
10. În tigaie se adaugă restul de ulei și imediat toată ceapa tocată și usturoiul zdrobit. Se presară și puțină sare încă de la început, pentru ca ceapa să elimine lichidul conținut și să se înmoaie. Se călește ceapa pe foc mic, să se înmoaie fără să se rumenească deloc, vreo 8-10 minute. Nu o scăpăm din ochi în acest timp, ca să nu se ardă.
11. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă în tigaie ardeiul gras și, dacă folosiți, și ardeiul iute tocat cubulețe. Se amestecă frecvent și se mai călesc împreună 3-4 minute.
12. Se adaugă și roșiile tocate în cuburi și, doar dacă e nevoie și sosul pare prea uscat, câteva linguri de apă. Se fierbe totul timp de 10-15 minute, cât să scadă lichidul și să se ridice uleiul la suprafață.
Se oprește focul și se asezonează sosul cu sare și piper după gust. Se adaugă pătrunjel verde tocat, păstrând puțin și pentru presărat preparatul la final și eu am adăugat și za’atar, care este un amestec de condimente specific Orientului Mijlociu, Principalul ingredient al acestui condiment este cimbrul sălbatic. Dacă nu aveți, deci, acest condiment, puteți adăuga cimbru (dacă doriți).
Umplerea vinetelor și gătirea la cuptor
13. Umplutura se împarte între cele două vinete, făcându-i loc cu o lingură. Cu toate că va părea prea multă umplutură pentru cele două vinete, le vom încărca până ce a intrat toată, oricum o să scadă la cuptor.
14. Se amestecă bulionul de roșii (cei 100 ml. consemnați pe lista de ingrediente de mai sus) cu tot atâta apă și se toarnă în tavă, pe lângă vinetele umplute. Se așează, opțional, deasupra vinetelor câte 2 sferturi de roșie (dintr-o roșie mică) și se dau la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 45 de minute – 1 oră.
Rețeta turcească ”İmam bayıldı”, servirea
La finalul gătirii la cuptor, aceste vinete umplute la cuptor, care-au făcut imamul să leșine, trebuie să fie rumene și incredibil parfumate. Se scot din cuptor, se lasă să se răcorească puțin, se presară cu pătrunjel verde și se servesc calde, alături de o lipie proaspătă sau orice pâine bună, cu care să absorbim și ultima picătură de sos incredibil de gustos de pe lângă acestea.
Pentru o notă răcoritoare, turcii obișnuiesc să ofere lângă aceste delicioase vinete umplute İmam bayıldı și un sos simplu de iaurt cu zeamă de lămâie și cu mentă. Am făcut și eu acest sos, care a dat autenticitate și un gust încă și mai bun acestui fel de mâncare care oricum e nemaipomenit de gustos. Dacă doriți un preparat 100% vegan, firește, e suficient să vă bucurați de vinete fără niciun fel de sos de iaurt, sunt o sărbătoare ele însele. Să vă fie de folos rețeta și nu uitați de povestea promisă, o găsiți aici.
Lasă un răspuns