Çoban kavurma
Çoban kavurma, reteta turceasca
Aceasta reteta turceasca a patruns in familia mea acum doi ani de zile, cand mi-a fost oferita de catre Chef Halil Balyemes de la Hotel Club Salima din Kemer, Antalya. Este o reteta traditionala turceasca, una dintre acele mancaruri simple, taranesti, pline de gust si de savoare. Chef Halil i-a oferit, printr-un artificiu simplu, dar de mare efect, o infatisare demna de restaurantul complexului hotelier de 5 stele in care lucreaza, montand mancarea numita „Çoban Kavurma” (un fel de „tocana ciobanului”) in niste cochilii de aluat crocant, care au fost un castig nu doar vizual, ci au adus si textura si gust in farfurie.
Luna Retetelor Turcesti, un proiect care face parte din Initiativa Food Connection a fetelor de la Savori Urbane, a parut momentul cel mai potrivit pentru a impartasi cu voi aceasta reteta, incercand sa o reproduc exact asa cum mi-a fost oferita de catre Chef Halil Balyemes. Trebuie sa mai aflati ca The Food Connection este unul dintre cele mai frumoase proiecte din blogosfera culinara, in care timp de doi ani, 24 de bloggeri vor fi pe rand gazde lunare ale cate unei bucatarii internationale. Ati inteles deja, luna aceasta este luna retetelor Turcesti iar gazda este blogul Simplu si bun.
00:1000:1000:204medie
Ingrediente Çoban Kavurma:
- 4 felii de carne de vitel sau de miel cam de 100 de grame fiecare (pulpa), marinate la frigider peste noapte cu o ceapa mica tocata, pasta de ardei, 1 lingura de ulei de masline si lapte cat sa acopere totul
- 1 ceapa mica
- 1 catel de usutroi
- 1 lingura de ulei de masline
- 1/2 de ardei rosu
- 1/2 de ardei verde
- 200 de grame de ciuperci taiate in bucati potrivite
- 1 rosie
- cate 1 lingura de pasta de rosii si de ardei (pasta de ardei e foarte folosita in Turcia, am observat)
- 1 manuta de fistic curatat, tocat mare la cutit
- oregano uscat
- patrunjel verde (cam 1/2 de legatura)
- busuioc
- sare si piper
- 30-40 de grame de unt
- optional: cochilii din aluat crocant pentru servirea preparatului: 1 ou, 100 de grame de faina alba, 1 praf de sare, ulei pentru prajit
- iaurt cu menta pentru servit
Preparare Çoban Kavurma:
Toate ingredientele sunt dinainte pregatite, pentru ca prepararea propriuzisa va dura foarte putin: ardeiul curatat si taiat in cubulete nu foarte mici (cam de 1 cm.), rosia la fel, ceapa tocata, usturoiul zdrobit, carnea taiata fasii apoi cubulete etc.
1. Intr-o tigaie incinsa se pune uleiul de masline apoi se adauga ceapa si usturoiul, care soteaza pana prind usoare urme de auriu. Se adauga imediat carnea in tigaie si se soteaza pana cand carnea se deschide complet la culoare. Se adauga ardeiul si se soteaza la foc iute 3-4 minute.
2. Se adauga ciupercile si se soteaza impreuna cu restul ingredientelor 2 minute. Se adauga in tigaie fisticul si se soteaza doar cat sa se omogenizeze.
3. La final se adauga rosia, pasta de ardei si de rosii, sare si piper dupa gust si 1 lingurita de oregano uscat. Se soteaza pana se omogenizeaza totul si se stinge focul, apoi se adauga patrunjelul verde tocat si untul, amestecand usor pana ce se topeste untul complet.
Chef Halil Balyemes a asezat aceasta tocanita delicioasa, in care toate ingredientele au textura perfecta, in niste cochilii ca de stridie dintr-un aluat crocant, delicios. Sunt sigura ca si daca veti renunta la aceasta prezentare, çoban kavurma va fi la fel de delicioasa, presarata cu busuioc si servita cu iaurt gras, consistent, amestecat cu menta tocata. In cazul in care doriti sa urmati ideea de prezentare a lui Chef Halil Balyemes, nu va fi deloc dificil sa pregatiti chochiliile de aluat, insa acestea vor trebui sa fie facute inainte de a va apuca de preparatul çoban kavurma.
- din faina, oul intre si un praf de sare framantati un aluat tare, ca pentru paste de casa; aluatul trebuie sa fie framantat cel putin 10 minute, pana devine neted si deloc lipicios, apoi se lasa sa se odihneasca, acoperit cu o folie de plastic, 30 de minute;
- pe planul de lucru presarat cu faina intindeti cu sucitorul o foaie subtire de aproximativ 2 mm; decupati 4 discuri cu diametrul 18-20 cm. (puteti folosi o farfurioara, decupand in jurul acesteia); crestati usor jumatate din circumferinta discurilor;
- incingeti intr-o tigaie ulei vegetal din abundenta; asezati pe rand cate un disc de aluat deasupra partii convexe a unei linguri si scufundati-l cu grija in uleiul incins, in timp ce il sustineti cu lingura ca sa ramana forma de cochilie; dupa ce se intaresc marginile, se intoarce si se prajeste pana devine auriu, apoi se scoate pe servete de hartie absorbanta ca sa se dreneze de ulei.
Se aranjeaza çoban kavurma in cochilii sau pur si simplu pe farfurii si se serveste imediat, presarata cu frunze proaspete de busuioc. In functie de cantitatea din farfurie, çoban kavurma poate fi servita atat ca si aperitiv cat si ca fel principal.
Sper ca acesta reteta rapida, dar delicioasa, a reusit sa va trezeasca interesul pentru bucataria turceasca. Pofta buna!
Lasă un răspuns