Pulpe de bibilica confiate cu piure de fasole mung și mere caramelizate cu zmeură
Pulpe de bibilica confiate cu piure de fasole mung și mere caramelizate cu zmeură – rețetă pas cu pas pentru o mâncare rafinată și gustoasă, ușor de reprodus acasă. Cum gătim fasolea mung și ce este ea?
Curtea socrilor mei este în fiecare an plină de bibilici. Pentru a crea aceste păsări frumoase, științific denumite Numida meleagris, natura pare c-ar fi făcut media între o găinușă porumbacă și o curcă, În zona mea, unde sunt foarte populare, le numim cel mai adesea pirchițe și știe toată lumea că supa de pirchiță e la fel de bună ca cea de fazan. Ne mai plac și ouăle, mici și tari, despre care circulă vorba prin popor c-ar fi ”fără colesterol”. Bineînțeles, e doar un mit, nu există produs animal fără colesterol. Sigur e că sunt gustoase și la fel de sigur e că ar trebui să le consumăm cu moderație.
Ei bine, în ultima vreme am constatat cu plăcută surprindere că nu mai e cazul să consider curtea socrilor drept unica sursă de bibilici. Am început să găsim aceste păsări foarte gustoase și în supermarketuri, atât bibilici întregi cât și pulpe de bibilică sau piept tranșat. Desigur, cunoscătorii le iau acasă cu entuziasm. Eu m-am gândit să las aici această rețetă, care a fost una dintre cele mai gustoase mese de care ne-am bucurat în ultima vreme, în ideea de a-i inspira și pe cunoscători, oferindu-le o abordare nouă, dar și pe cei care nu au mai gătit pulpe de bibilică, sperând să-i conving să încerce. Cum am procedat găsiți pas cu pas mai jos.
Ingrediente Pulpe de bibilica confiate cu piure de fasole mung
- 2 pulpe de bibilică, în jurul a 200 de grame/bucată
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 1 linguriță de piper
- 1 linguriță de coajă rasă (doar partea colorată intens, de la suprafață) de portocală
- 1-2 rămurele de rozmarin sau cimbru, folosiți ierburile aromatice pe care le preferați
- 2 foi de dafin
- 2 căței mari de usturoi
- untură de rață, suficientă cât să acopere pulpele într-o crăticioară (se poate înlocui cu ulei de măsline sau chiar de cocos)
piure de fasole mung
- 200 de grame de fasole mung
- 700 ml. supă de pui nesărată (sau apă)
- 1 legătură de ceapă verde, tăiată rondele (partea albă și ceva din frunze)
- 1 cățel mare de usturoi
- 2 linguri de untură de rață (în care s-au confiat pulpele de bibilică)
- 1 legătură de pătrunjel verde fin tocat
- sare și piper
mere caramelizate cu zmeură
- 2 mere cu pulpa tare, acrișoare (eu am folosit Granny Smith)
- zeama de la ½ de lămâie
- 3 linguri de sirop de agave (se poate folosi miere sau zahăr)
- 20 de grame de unt cu 82% grăsime
- 100 de grame de zmeură (proaspătă sau congelată, eu am folosit congelată)
Mod de preparare pulpe de bibilică confiate – marinarea
1. Procedeul confierii pulpelor de bibilică e aproape identic cu cel pentru pulpe de rață. Curățăm cu atenție pulpele de bibilică de orice eventuală urmă de penaj și le ștergem cu atenție cu un șervet de hârtie absorbantă, pe ambele părți. Observați pielița: are urme mai gălbui și nu atât de gălbui! Și nu e decolorată, ca-n povestea tristă a fericitului pui, ci pur și simplu așa au pielea păsările crescute liber, la sol.
2. Se zdrobește usturoiul bine, se toacă ierburile aromatice (cimbru sau rozmarin) și se amestecă bine cu sarea, coaja de portocală rasă și piperul. Se freacă bine pulpele de bibilică cu acest amestec și se așează într-o caserolă. Se lasă să se marineze, la frigider, peste noapte sau chiar mai mult, până la 48 de ore. Timp de marinare mai lung înseamnă mai mult gust. Subliniez, acest timp se scurge de unul singur, fără ca noi să facem ceva pentru mâncarea asta. Putem, deci, să mergem la manichiură, să citim o carte sau să facem binging pe Netflix, pulpele se marinează și fără atenția noastră.
Preparare pulpe de bibilică confiate – confierea și rumenirea la tigaie
3. După trecerea timpului de marinare, scoatem pulpele din caserolă și le tapetăm bine cu șervete de hârtie absorbantă, până se zvântă. Le așezăm într-o cratiță nu prea mare, să încapă bine dar să nu rămână loc gol în jurul lor. Turnăm deasupra untura topită/uleiul, atât cât să le acopere. Adăugăm 1 cățel de usturoi și frunzele de dafin și gătim pulpele pe plită, la foc mic, undeva pe la 90°C să fie temperatura grăsimii, să nu clocotească. Timpul de gătire este de 2 ore sau, mă rog, până când pulpele de bibilică devin fragede.
4. După confiere, se scot pulpele de bibilică din grăsime, se scurg bine și se tamponează cu hârtie absorbantă de bucătărie. Grăsimea nu se aruncă! Se filtrează, se pune într-un borcan și se păstrează la frigider, putând fi folosită cu succes la operațiuni asemănătoare. Se încinge pe foc mediu-iute o tigaie, se adaugă 1 lingură din grăsimea rămasă în cratiță și se rumenesc frumos pulpele de bibilică, mai întâi pe o parte…
5. …apoi și pe cealaltă. Se servesc calde, alături de garnitura preferată. Eu am ales să le servesc cu un piure de fasole mung și mă felicit pentru alegere. Povestea garniturilor urmează mai jos.
Ce este fasolea mung?
Fasolea mung (Vigna radiata) are e o fasole cu boabe mici, rotunde și verzi, aparținând familiei leguminoaselor. Fasolea mung este cultivată din cele mai vechi timpuri. Este nativă din India, dar răspândită și în China și în mai multe părți ale Asiei de sud-est.
De la această fasole mung se consumă boabele proaspete sau uscate dar și germenii. La noi o găsim în magazinele naturiste, în stare uscată. În ultima vreme, această fasole cu boabe verzi este considerată printre super alimente. Eu, fiind destul de greu de impresionat de astfel de argumente, trebuie să vă spun că am fost impresionată de gustul acestui tip de fasole. E ușor dulceagă și foarte, foarte savuroasă, sigur voi mai face și alte preparate cu ea.
Iată de ce e fasolea mung atât de apreciată de nutriționiști: e bogată în minerale, fibre, vitamine și aminoacizi. Are un nivel ridicat de antioxidanți, reducând riscul îmbolnăvirilor cronice. Menține hidratarea organismului foarte bine, în țările asiatice, unde este foarte cald, recomandându-se mai degrabă să se consume o supă de fasole mung decât să se bea apă, în timpul verilor fierbinți. Reduce riscul bolilor de inimă, prin reducerea colesterolului rău, deasemenea, prin conținutul mare de potasiu, magneziu și fibre, contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Scade glicemia din sânge, ajută femeile gravide în timpul sarcinii și e foarte ușor de inclus în diverse preparate. Sursa acestor informații și mult mai multe detalii aici.
În imaginea de mai sus puteți vedea fasolea mung aleasă, spălată bine și scursă de apă. Următorul pas, orice am dori să facem cu ea mai departe, este să o fierbem. În cele ce urmează voi descrie totul pas cu pas.
Piure de fasole mung – mod de preparare
1. Evident, oricând în cele două ceasuri în care pulpele se confiază, se pot face garniturile. Ideal ar fi să ne sincronizăm cât mai bine, ca să le avem pe toate calde, în același timp.
După ce a fost aleasă de impurități și spălată foarte bine, fasolea mung se fierbe. Se folosesc 3 părți de lichid la 1 parte de fasole mung. Lichidul poate fi apă sau supă, depinde ce vreți să faceți cu ea. Eu am pus fasolea mung într-o cratiță și am adăugat supă de pui nesărată deasupra ei. Am pus-o pe foc iute, până a început să fiarbă, apoi am redus focul la minimum. Am acoperit cratița cu capacul pe ¾, lăsând loc pentru aburi. Am fiert fasolea la foc mic, fără clocot, timp de 35 de minute, când s-a înmuiat. Acum se poate asezona, adăugând sarea înainte să fie gătite, boabele se pot întări. Am scurs prin sită lichidul neevaporat (nu a rămas mult) și l-am păstrat deoparte.
2. Într-o cratiță, am adăugat 1 lingură din untura în care s-au confiat pulpele de bibilică și ceapa verde rondele. Am presărat cu un praf de sare și am gătit la foc mediu spre mic, până s-a înmuiat.
3. Am adăugat fasolea mung scursă de lichid, cățelul de usturoi tocat și am călit totul 2-3 minute, amestecând continuu. În final, am adăugat pătrunjelul verde tocat, sare și piper după gust.
4. Am luat cratița de pe foc și cu blenderul de mână am zdrobit bine fasolea, adăugând încă 1 lingură de untură de rață. Treptat, am adăugat și lichidul rămas de la fierbere. Consistența se ajustează după plac, adăugând mai mult sau mai puțin lichid. În final, se gustă și se potrivește din nou gustul de sare și piper. Piureul de fasole mung a ieșit excepțional de gustos, din păcate nu atât de verde ca boabele crude. Data viitoare, voi corecta asta, călind deodată cu ceapa și niște frunze de spanac. Gustul, însă, credeți-mă, a fost mai vibrant ca cea mai saturată culoare. Nici nu mai spun cât de bine s-a potrivit cu pulpele de bibilică!
Preparare mere caramelizate cu zmeură
Lângă ale noastre pulpe de bibilică fragede și gustoase, gătite în grăsime, și piureul de fasole mung, trebuie ceva dulce – acrișor, un accent de prospețime care să facă preparatul cu adevărat deosebit. Această garnitură de mere caramelizate cu zmeură s-a potrivit perfect cu preparatul meu.
1. Merele de curăță de coajă și de căsuța semințelor, se pun într-un castron și se stropesc cu zeama de la ½ de lămâie, învârtindu-se bine, ca să se acopere cu zeamă peste tot. Astfel, se evită oxidarea.
2. Într-o tigaie încăpătoare, se caramelizează ușor siropul de agave/mierea/zahărul (ce ați decis să folosiți). Nu trebuie să se închidă la culoare deloc, doar să se simtă mirosul de caramel. Se adaugă merele, cu tot cu zeama de lămâie. Se amestecă bine, ca să se acopere cu substanța dulce caramelizată. Se gătesc timp de 5-6 minute, să se înmoaie puțin, fără să-și piardă textura. Se adaugă zmeura și se mai dă într-un clocot, apoi se trage de pe foc tigaia, se adaugă untul și se amestecă cu grijă, să nu se zdrobească fructele.
Servire pulpe de bibilică confiate cu piure de fasole mung și mere caramelizate cu zmeură
Servirea, simplă, fără niciun artificiu. Toate elementele se potrivesc unele cu altele mănușă, ce am putea să le facem, decât să le aranjăm frumos într-o farfurie caldă? Pentru un aspect cât mai plăcut al preparatului, vă recomand să-l montați într-o farfurie albă sau, mă rog, după viziunea artistului, dar să fie într-o singură culoare.
Servim preparatul cald și ne lingem pe degete. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns