Limbă cu măsline și sos de roșii
Limbă cu măsline și sos de roșii, rețetă culinară pas cu pas. Cum să pregătești o delicioasă mâncare de limbă cu măsline și sos.
Mâncărurile cu limbă, la fel ca cele cu organe, în general, sunt unele cărora li se face o imensă nedreptate. De exemplu, această limbă cu măsline și sos de roșii pe care v-o propun azi. E nemaipomenită, o mâncare gustoasă de împărțit cu familia și garantez că toți își vor linge degetele. Dar, ce să-i faci, la fel ca atâtea alte lucruri bune considerate desuete, pur și simplu nu mai e la modă să se consume limbă. Ar merita șansa unei reevaluări, pentru că limba este un mușchi fin și mătăsos, atunci când este gătită cum trebuie este chiar delicioasă. În plus, limba nu pune mari probleme în ceea ce privește prepararea. Nu este deloc pretențioasă și orice persoană cu un grad mediu de pricepere în bucătărie o poate găti la perfecție.
Înainte de a trece la prepararea propriu zisă a rețetei pe care v-o propun în cele ce urmează și, de altfel, a oricărei alte rețete cu limbă, ingredientul principal trebuie să treacă printr-o serie de operații. Fie că e limbă de vacă, de vițel sau de porc, pregătirea preliminară a limbii este obligatorie și pe linkul următor aveți descris pas cu pas ce e de făcut. Click aici ca să afli cum se pregătește limba înainte de gătirea propriu zisă!
Mai departe, totul e floare la ureche, după ce limba e pregătită și fiartă, mai durează exact treizeci de minute ca să ai minunăția asta pe masă!
Ingrediente limbă cu măsline și sos de roșii
- 400-500 de grame de limbă de vită, fiartă și feliată
- 40 ml. ulei de măsline
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame)
- 3 căței mari de usturoi
- țelină rădăcină cam cât 1 ou mic (aproximativ 40 de grame)
- 1 morcov (120 de grame)
- 500-600 ml. supă în care a fiert limba
- 150 de grame de măsline negre (cântărite cu tot cu sâmburi)
- 50 de grame de pastă de roșii – eu am folosit dublul concetrat Mutti
- 80 ml. vin roșu sec
- 2 foi de dafin
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
Limbă cu măsline și sos de roșii, mod de preparare
1. Odată ce-am terminat cu cele preliminare, descrise pas cu pas aici, mâncarea de limbă cu măsline și sos de roșii va fi gata chiar foarte repede. Și ca să se întâmple asta, e bine să ne pregătim toate ingredientele la îndemână, așa cum am făcut și eu.
2. Se curăță morcovul, ceapa și țelina. Se îndepărtează cotorul ardeiului (dacă se folosește, e opțional). Se spală bine toate legumele. Se rad pe răzătoarea cu găuri mari țelina și morcovul. Ceapa și ardeiul se toacă mărunt-mărunt. Usturoiul se zdrobește. Se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare și adâncă (eu am folosit una cu diametrul de 28 cm). Se adaugă legumele și usturoiul, se presară 1 praf de sare și se călesc toate pe foc potrivit, până se înmoaie.
3. Când legumele ss înmoaie, se adaugă pasta de roșii. Eu am folosit dublul concentrat de la Mutti care are un gust excelent și dă o culoare superbă preparatelor. Se amestecă bine.
4. Se adaugă ½ din cantitatea de supă de la fierberea limbii și se dă într-un clocot. Imediat, se adaugă și vinul roșu.
5. Se pun în tigaie feliile de limbă și se mai adaugă supă, așa încât să fie bine acoperite. Se adaugă acum și frunzele de dafin și se acoperă totul cu capacul. Mai multă sare nu am adăugat în această fază, pentru că înainte de final urmează să adăugăm măslinele care deja sunt sărate. Se fierbe mâncarea cam 10 minute, la foc mic. Dacă mai este nevoie, se mai completează cu supă sau apă fierbinte.
6. După primele 10 minute, se adaugă măslinele, cărora li se scot în prealabil sâmburii. Se mai fierbe totul sub capac, la foc mic, încă 20 de minute și mâncarea este gata. Oprim focul, gustăm și asezonăm cu piper și dacă e cazul, și cu puțină sare, atât cât să fie gustul echilibrat.
Servirea
Această delicioasă – pentru că așa este – mâncare de limbă cu măsline și sos de roșii se servește caldă, presărată cu pătrunjel verde tocat. Garniturile potrivite sunt cele care merg bine la mâncărurile cu sos. Eu am ales niște cartofi simpli, fierți și stropiți cu unt topit (așa numiții cartofi natur). La fel de bine, limba cu măsline și sos de roșii se poate servi cu orez, cu paste fierte și, dacă mă gândesc mai bine, ar fi delicioasă cu o mămăligă aurie!
Lasă un răspuns