Iepure cu struguri si costita
Ca sa fiu spun din start tot ce e de stiut, e vorba despre carne de iepure cu struguri, invelita in costita fin feliata si gatita en papillote. Iepurele infasat strans in felii gustoase de costita nu este Bugs Bunny, nici Bocanila, nici vreun alt urecheat celebru, ci un iepure anonim, fara carisma personala, mai c-as putea jura ca nu a fost nici alb, nici pufos, nici macar simpatic, asa ca nu are rost sa-l regretati. De fapt, iepurele asta a avut o unica, dar mare calitate: a avut o carne grozav de fina, frageda si gustoasa. Si pentru a ramane in memoria posteritatii exact asa cum a fost, fraged si gustos, am gatit iepurele intr-un fel care sa il puna in valoare cum nu se poate mai bine, cu miez de struguri dulci si fasii fine de costite care sa ii adauge savoare si suculenta.
Ingrediente Iepure cu struguri si costita:
- 600 de grame carne de iepure cantarita cu os (eu am folosit 3 asa numite „sferturi anterioare de iepure”)
- 150 de grame de costita fin feliata (am folosit costita traditionala de la Angst)
- 12 boabe de strugure (au intrat cate 4 boabe la fiecare papillote)
- 400 de grame de brocoli
- 1 ceapa verde
- 200 de grame de baby carrots
- 40 de grame de unt
- 2 lingura de ulei de masline
- 1 ceapa mica
- 1 catel de usturoi
- 100 ml. vin rosu dulce
- 3 ramurele mici de rozmarin
- 1 foaie de dafin
- sare si piper
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingura sos worcester
- 1 lingura otet balsamic
- in plus: folie de aluminiu si hartie de copt
Preparare Iepure cu struguri si costita:
Nu foarte de mult, am pregatit un aperitiv foarte gustos cu cotlet de iepure ( aici reteta) si daca as fi gasit si de aceasta data minunatele cotlete de iepure, as fi fost scutita de ceva treaba, dar m-am descurcat si cu aceste „sferturi posterioare”, practic e pulpa din spate si o bucata de coasta si cotlet, pe care le-am dezosat asa incat sa obtin o singura bucata de carne.
Pentru a aduce savoare si suculenta carnii de iepure, despre care stim cu totii ca e foarte slaba, am folosit costita traditionala de la firma Angst, care produce si comercializeaza carne si produse din carne sub deviza „Excelenta face diferenta”.
Costita asta e foarte, foarte placut condimentata, dezosata complet si daca o feliezi fin la feliatorul electric… obtii ceva care bate de departe si cel mai pretentios bacon de import.
Cum am procedat? Mai intai, intr-o tigaie am rumenit in 1 lingura de ulei oasele de iepure pe toate partile, am adaugat catelul de usturoi intreg si ceapa taiata pestisori, am stins totul cu vin rosu, am pus in tigaie 1 ramurica de rozmarin si 1 frunza de dafin si am acoperit totul cu apa fierbinte, lasand la foc potrivit sa fiarba pe indelete, pentru ca acesta va fi sosul fripturii.
Am pus pe foc o oala (de 2-3 litri) cu apa cam pana la jumatate.
Am tocat fin frunzulitele celor 2 ramurele de rozmarin ramase, apoi am condimentat cele 3 bucati de carne cu sare (atentie, nu foarte multa sare pentru ca si costita e sarata), piper proaspat macinat si rozmarin tocat.
Pe fiecare bucata de carne astfel pregatita am asezat cate 4 boabe de strugure taiate in jumatate si pe cat posibil cu samburii scosi.
Se ruleaza feliile de carne cu strugurii inauntru, cat de strans posibil.
Pe o bucata de hartie de copt de dimensiune de aproximativ 25×25 cm. am aranjat un strat uniform de felii fine de costita apoi am asezat pachetelul de carne de iepure (poza 1). Am invelit strans pachetelul de carne de iepure in feliile de costita (poza 2) si am adunat hartia de copt rasucind capetele strans. Am folosit si hartie de copt si folie de aluminiu pentru ca circula mii de zvonuri pe internet despre toxicitatea multor lucruri, printre care si folia de aluminiu, pe care am observat ca profesionistii o folosesc fara grija, dar… hai sa fiu prevazatoare, de data asta! Am dublat, deci, pachetelele deja invelite in hartie de copt cu folia de aluminiu, infasurand strans, strans.
Pachetelele se pun in oala cu apa in clocot apoi se reduce focul la minimum. Se poate trage chiar deoparte de pe foc daca da in clocot, temperatura apei trebuie sa se mentina in jurul a 75-80 de grade timp de 20 de minute, sa nu clocoteasca.
Am profitat de timpul de ragaz ca sa pregatesc niste garnituri pe care si saltaretul iepuras le-ar aprecia, asa ca am ales morcovi si brocoli.
Am fiert morcoveii pe jumatate in apa cu sare, i-am scurs si i-am sotat in 20 de grame de unt, cu 1 lingurita de zahar, sare si piper. Se pastreaza morcovii glasati la cald.
Buchetelele de brocoli se fierb in apa cu sare, se scurg si se dau la blender cu 1 ceapa verde taiata rondele, sare si piper dupa gust si 20 de grame de unt. Se pastreaza piureul de brocoli la cald.
Dupa 20 de minute se scot pachetelele din apa, se desfac din dublul ambalaj si… miros divin. :)
Se incinge pe foc o tigaie, se adauga 1 lingura de ulei si se rumenesc la foc mediu pachetelele de carne pe toate partile.
Dupa ce s-au rumenit, se scot pachetelele de carne din tigaie, se acopera cu folie de aluminiu sau cu un capac si se lasa sa se odihneasca pret de 10 minute inainte de a le taia, ca doar iepurasul nostru a zburdat destul si are nevoie de timp sa-si traga sufletul.
Sosul trebuie sa fie deja destul de scazut (nu este un sos gros, mai degraba o reductie), se strecoara prin sita, se potriveste gustul cu sare, piper, sos worcester si otet balsamic.
Se taie fiecare bucata oblic si se aranjeaza pe farfurie, eu le-am asezat intr-un cuib de piure de brocoli.
Se completeaza farfuria cu sosul turnat cu masura si morcoveii glasati.
Pofta buna!
Mancarica asta superb colorata si mai ales extraordinar de gustoasa mi-a fost inspirata nu de una, ci de doua retete gasite pe net (asta si cu asta). Dupa cum vedeti, din doua am facut una, bineinteles renuntand la unele si adaugand altele dupa propria inspiratie. :)
Lasă un răspuns