Friptura de vita marinata
Friptura de vita marinata reteta pas cu pas. Metoda de pregatire a carnii de vita asa incat sa obtii o friptura bine patrunsa si frageda. Cum sa faci o friptura frageda de vita din carne nematurata.
Probabil retetele postate anterior constituie deja un indiciu clar asupra preferintelor mele si ale familiei mele fata de carnea de vita. Intr-adevar, noua ni se pare cea mai savuroasa dintre toate carnurile. Se adauga si beneficiul de a fi si mai sanatoasa, avand mai putin colesterol s.a.m.d. Cunosc destule persoane cu o anumita reticenta fata de carnea de vita. De cele mai multe ori, reticenta e motivata prin aceea ca vita se gateste mai greu, ramane tare, nu e suficient de patrunsa. Modalitatea de preparare pe care v-o propun in aceasta reteta va permite sa faceti o friptura frageda, ce se va topi in gura, din vita oricat de… varstnica.
Cred ca ati observat deja ca timpul de preparare e destul de lung. De fapt, e si mai lung de atat, eu am ales maximum de timp pe care mi-l permite platforma blogului. In realitate, o carne de vita din aceea teapana, nematurata, are nevoie de 48 de ore de marinare intr-o marinada acida, care sa fragezeasca fibrele carnii. Metoda pe care o voi explica in cele ce urmeaza nu se aplica pentru carnea maturata si nici pentru carnea de vitel. Acelea au o cu totul alta calitate, sunt fragede si se gatesc usor. Reteta ce urmeaza este aplicabila in cazul in care avem o bucata de carne ieftina, de vita batrana si atoasa si este chiar eficienta.
Ingrediente friptura de vita marinata
- o bucata frumoasa de carne de vita, eu am folosit 1,5 kg de vrabioara nematurata, merge la fel de bine o bucata frumos fasonata de pulpa, mai ales rasolul alb
Marinada:
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 telina medie (de marimea unui ou mare)
- 1-2 fire de patrunjel radacina
- 1 foaie de dafin
- 2-3 lingurite de sare
- 1 varf de cutit de piper macinat sau cateva boabe de piper
- 50 ml vin alb sau roze sec
- 50 ml otet de vin
- 1, 5 litri de apa
Pentru preparare:
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingura rasa de pasta de rosii
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti
- piper, rozmarin
- apa fierbinte
Preparare friptura de vita marinata
Apa pentru marinada (1,5 litri) se da in clocot cu sarea. Se trage de pe foc, se adauga ceapa, telina, morcovii si patrunjelul taiate in cuburi, usturoiul zdrobit, foaia de dafin, piperul si se acopera oala cu capacul. Se lasa sa se raceasca si se adauga vinul si otetul. Mai jos vedeti bucata de carne, care trebuie curata de eventuale pielite sau grasime.
Carnea se aseaza intr-un vas incapator si desupra ei se toarna marinada complet racita si toate legumele.
Se acopera vasul (se infoliaza) si se da la frigider pentru 48 de ore. Stiu, dureaza ceva, dar cu o minima programare a meniului saptamanal putem beneficia de acest preparat foarte gustos chiar in ziua in care ne dorim. Dupa ce au trecut cele doua zile incheiate, carnea se scoate din marinada si se scurge bine. Lichidul se arunca, legumele se pot pastra si optional se pot folosi pentru sos.
Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie (cratita) incapatoare si se prajeste carnea rapid, pe toate partile, la foc iute, pana ce se rumeneste usor.
Se reduce focul, se adauga putina apa fierbinte si se acopera cu capacul, astfel incat carnea sa se faca inabusit.
Inabusirea se continua doua-trei ore, adaugand in permanenta cate putina apa fierbinte, pana cand furculita intra cu usurinta in carne (bucata pe care am gatit-o eu, de 1,5 kg, a fost gata in 2 ore). Cand carnea este suficient de facuta se adauga legumele din marinada, bine scurse de lichid.
Se completeaza cu apa fierbinte, se acopera si se lasa pe foc pana ce sunt bine fierte legumele. Este momentul in care friptura de vita marinata se scoate din cratita. Se pastreaza la cald, acoperita, cam 15 minute, apoi se se taie felii. Legumele se paseaza.
Se dilueaza piureul obtinut cu apa fierbinte, se adauga pasta de rosii, un praf de piper si rozmarin (dupa gust) si 2-3 catei de usturoi pisati (sare nu se mai pune, atat carnea, cat si legumele fiind sarate din marinada!). Se da in clocot si se adauga feliile de carne in sos, continuand fierberea, la foc foarte mic, inca 5-10 minute.
Farfuria mea, cu feliile de carne acoperite cu sos, alaturi de cartofi natur si salata verde.
Friptura de vita marinata se potriveste minunat si cu piure de cartofi, paste, orez etc.
Alte rețete cu carne de vită găsești cu un click pe poza de mai jos!
Pofta mare!
Lasă un răspuns