Mâncare de mazăre cu morcovi
Zilele în care avem în meniu o mâncare de mazăre cu morcovi sunt o bucurie pentru toată familia, dar mai ales pentru mine și fiica mea. Nouă ne merg la suflet aceste mâncăruri locale, denumite prin partea locului ”ciuspais”. Originea denumirii este germană – zuspeiss – iar modalitatea de a găti rapid, într-un fel asemănător, mâncăruri din toate legumele de vară, este moștenită de la șvabii bănățeni. Vezi și rețeta de ciușpais de dovlecei. În fine, revenind la această mâncare de mazăre cu morcovi este dulce de la dulceața naturală a mazării. E savuroasă atât ca atare, servită cu o bucată de bagheta proaspătă, ca fel mâncare de post, cât și alături de o bucată de friptură, pe post de garnitura. În plus, se poate face la fel de bine cu mazăre proaspătă sau congelată, așa încât ne putem bucura de gustul ei tot anul.
Mâncare de mazăre cu morcovi – ingrediente
- 500 de grame de mazăre boabe, proaspătă sau congelată
- 150 grame morcovi, curățați și tăiați rondele groase (2 morcovi medii sau baby carrots – dacă aveți)
- 1 ceapă tocată (cam 40-50 de grame)
- 2 linguri de pastă de roșii (40 de grame)
- 2 linguri de făină (40 de grame)
- 2 linguri de ulei (30 de ml)
- sare, piper, mărar proaspăt tocat
- după gust, puțin zahăr (în cazul în care mazărea nu are dulceață naturală)
Mod de preparare
1. Într-o cratiță, încingem uleiul și adăugăm ceapa tocată și morcovul tăiat în felii grosuțe. Adăugăm un praf de sare și călim pe foc mic, amestecând frecvent, până când ceapa se înmoaie (cam 7-8 minute). Dacă faceți această mâncare de mazăre cu morcovi baby, aceștia pot fi lăsați întregi, fiind foarte fragezi se vor pătrunde ușor.
2. După ce ceapa s-a înmuiat (a devenit ușor translucidă), adăugăm câte puțină apă fierbinte (100 de ml) și acoperim cratița cu capacul. Repetăm, adăugând apă fierbinte și înăbușind sub capac, până când morcovii se frăgezesc aproape complet. Ne dăm seama dacă sunt gata atunci când, înțepați fiind cu furculița, pot fi străpunși, dar depun o oarecare rezistență. În funcție de cât de fragezi sunt morcovii, înăbușirea va dura mai mult sau mai puțin. Orientativ, în cazul meu a durat 12 minute, abia apoi am trecut la următorul pas al preparării acestei mâncări de mazăre cu morcovi.
3. După ce morcovii s-au frăgezit parțial, adăugăm mazarea și completăm cu apă fierbinte atât cât să ajungă în partea superioară a boabelor (vedeți poza de mai jos). Punem capacul și lăsăm mazărea să fiarbă până când devine fragedă. Nu va dura mai mult de cinci minute, pentru că mazărea fierbe foarte repede.
4. Între timp, pregătim un liezon pentru a noastră mâncare de mazăre. Pentru asta, amestecăm energic, într-un castronel, făina cu pasta de roșii, să se omogenizeze bine. Vom obține o compoziție rozalie în care, la nevoie, mai adăugăm câteva picături de apă. Ne asigurăm că nu avem niciun fel de cocoloașe în liezonul nostru și îl adăugăm în cratiță, amestecând conștiincios.
5. Lăsăm cratița cu mâncare de mazăre cu morcovi pe foc, să mai fiarbă, fără capac, cam 3-4 minute, amestecând din când în când. Se va îngroșa atât cât trebuie. Oprim focul, asezonăm cu sare și piper după gust. Dacă simțim că mazărea nu are dulceața naturală specifică, putem adăuga și 1 linguriță de zahăr. În final, presărăm mâncarea cu mărar proaspăt tocat din belșug sau cu altă verdeață, dacă acesta nu vă este pe plac. Amestecăm și suntem gata de servire.
Mâncare de mazăre cu morcovi – servirea
Mâncarea aceasta se potrivește perfect atât ca fel de mâncare în sine, în zilele de post, cât și ca garnitură. Se servește caldă, alături de diferite preparate din carne. Eu, de pildă, m-am bucurat din plin de inspirația de a fi făcut o mâncare de mazăre cu morcovi lângă șnițelul auriu. S-au potrivit perfect! Cine dorește, poate adăuga și-o lingură de smântână. Poftă mare!
Lasă un răspuns