![](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/uploads/2009/03/IMG_9852.jpeg)
Snitel de porc
![Pregatire](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/pregatire.png)
![Gatire](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/gatire.png)
![Timp total](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/total.png)
![Portii](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/portii.png)
![Grad dificultate](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/mediu.png)
![calorii](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/calorii.png)
Imi aduc aminte ca inca din copilarie, un snitel de porc era un preparat cu care Buna mea mergea la sigur cu mine, fiind una din mancarurile mele preferate. La fel a fost si este preferat si de fiica mea si cred ca de foare multi, inca nu am auzit de nimeni caruia sa nu ii placa – desigur, cu diferite preferinte: de piept de pui, de porc, de vitel, cu diferite umpluturi, in aluat, in pesmet – adica vienez, parizian etc. Astazi m-am hotarat sa gatesc un snitel din carne de porc in pesmet, care, in mod clasic, se numeste Schnitzel Wiener Art, asta pentru a-l deosebi de clasicul Wiener Schnitzel (click pe link pentru reteta) care este intotdeauna pregătit din carne de vitel, denumirea si caracteristicile sale fiind protejate de legea austriaca.
Ingrediente Snitel de porc:
- 8 felii de cotlet de porc dezosat, a cate 100-120 de grame
- sare, piper
- 2 oua
- faina
- pesmet
- ulei/untura de porc/amestec de unt și ulei pentru prajit
Preparare Snitel de porc
Panarea snitelului
Observatie:
Termenul ”pané” provine din franceză, din verbul paner, care înseamnă a acoperi cu paine si se refera la bucatile de alimente. Al nostru DEX are o definiție care nu prea lasă loc de interpretări:
PANÉ adj. invar. (Despre carne, cașcaval etc.) Prăjit în grăsime, după ce a fost dat prin făină, ou și pesmet. – Din fr. pané.
1. Feliile de cotlet de porc dezosat se bat bine cu ciocanul pentru carne, ca sa se aplatizeze pana la o grosime de 4-5 mm. Daca nu aveti cotlet de porc dezosat, snitelul se poate face si dintr-o bucata frumoasa de pulpa, feliata uniform. Daca aveti felii mari si frumoase de cotlet de porc cu os, va recomand aceasta reteta.
2. Dupa ce sunt batute, feliile de carne se sareaza si pipereaza. Se pregatesc ouale, faina (eu am folosit faina integrala de grau) si pesmetul, asezandu-le cat mai la indemana.
3. Ouale se bat putin cu furculita cu putina sare, doar cat sa se lichefieze si sa faca putina spuma la suprafata. Se tavaleste fiecare felie de carne prin faina, apoi prin oul batut, nu inainte de a o scutura bine de faina in exces, altfel, crusta s-ar putea desprinde de carne, dupa prajire.
4. Feliile de carne se scurg bine de ou si in final se dau prin pesmet.
Observatie: ca sa lucrati usor si sa nu vi se incarce mainile cu faina, pesmet si ou, alegeti de la inceput cu care mana veti atinge ingredientele uscate si cu care carnea si ouale. De obicei, eu apuc carnea cu mana in stanga si o asez in faina. O tavalesc si apoi o scutur bine, apucand-o cu mana dreapta. Cand lucrez cu ou, ma folosesc tot de mana stanga, cea cu care ating ingredientele umede. In final, dau snitelul prin pesmet cu mana dreapta. Astfel, pot pana toate feliile de carne fara sa ma opresc de zeci de ori ca sa indepartez de pe maini ceea ce s-ar fi lipit daca nu as fi lucrat asa.
Prajirea in baie de ulei
Dupa ce am impanat toate feliile, incingem intr-o tigaie sau o cratita larga, cu fundul mai gros, grasimea pentru prajit. Traditional, acest snitel de porc se prajeste intr-un amestec de unt si untura de porc, sau putin ulei si unt (uleiul va ridica temperatura de fumegare a untului, care nu se va arde). La fel de bine putem praji snitelul doar in ulei vegetal. Indiferent de tipul de grasime folosit, e important ca acesta sa fie abundenta. Astfel, snitelele vor putea sa pluteasca efectiv in grasime in timpul prajirii, ceea ce inseamna ca se vor gati mai rapid.
Alte rețete de șnițel sau preparate pane:
Asadar, se toarna ulei in tigaie de macar 3 degete bune adancime. Se incinge bine uleiul, temperatura ideala de prajire pentru snitel de porc fiind de 165-170 de grade. Dupa ce uleiul/grasimea s-a incins, se adauga ale noastre snitele de porc, pe rand, fara a inghesui multe deodata in tigaie. In momentul in care le adaugam in tigaie, grasimea trebuie sa sfaraie moderat.
Se prajeste fiecare snitel de porc pana devine auriu, pe ambele parti. Se scoate pe hartie absorbanta de bucatarie pentru a drena uleiul in exces de pe suprafata.
Acest snitel de porc se serveste in mod traditional cu Kartoffelsalat nach Wiener Art, o salata de cartofi cu un dressing special. Desigur, merge la fel de bine cu orice garnitura sau/si salata la alegere. Asa cum se vede mai jos, intr-o ”editie” mai veche de preparare, i-am pus alaturi Mancarea de mazare cu morcovi – un pranz delicios!
Lasă un răspuns