Mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar
Mâncare de dovlecei – țușpais, ciușpais – cu mărar, rețetă bănățeană simplă și extrem de delicioasă, cu dovlecei rași, gătiți puțin la foc și amestecați cu smântână. Cum se gătește un țușpais cu dovlecel?
Despre această mâncare de dovlecei cu mărar și smântână, țușpaisul sau ciușpais – umblă vorba că ar fi rețetă din Banat și Ardeal. Pe la Sibiu, ce-i drept, eu n-am văzut-o dar tare mă bucur acum că am încercat-o. Să vă spun cum a intrat rețeta de țușpais în bucătăria mea. Stăteam la sfat noi, cele două Laure, despre ce să mai gătim și altele asemenea și primesc întrebarea ”Vrei să faci țușpais?”. Să mă întrebi dacă vreau să încerc o rețetă nouă, mai ales dacă garantezi că e delicioasă, e ca și cum ai întreba un cal mâncăcios: ”Hei, calule, vrei ovăz?”. Normal că vreau, de fapt, mai precis, nu mă pot abține: pentru mine, să încerc rețete necunoscute e ca o obsesie.
Alte rețete cu dovlecei , la fel de gustoase și de binevenite în sezonul verii: rețeta de dovlecei ”pane” grecești, rețeta de salată de dovlecei cu iaurt, minunații dovlecei cu brânză și roșii, la cuptor ș.a.
Rețeta acestei mâncări simple de dovlecel este una de origine germană, fapt atestat și de denumirea populară sub care s-a păstrat în Banat. Zuspeise, în germană, este unul din termenii care denumesc garniturile de legume (Beilage). Bănățenii îi spun țușpais sau ciușpais și fac felul ăsta de mâncare nu doar din dovlecei, ci și din mazăre, conopidă, gulie etc. Rețeta asta de mâncare de dovlecei e numai bună acum, când dovleceii sunt ieftini, proaspeți și iese o nebunie de de garnitură gustoasă, extrem de simplu de preparat și de savurat.
Ingrediente Mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar
- 1 dovlecel de circa 1 kg.
- 2 cepe medii
- 3 linguri ulei
- 1 lingură – 25 de grame – de făină
- 200 ml. lapte
- 100 ml smântână
- 1 legătură mărar
- oțet după gust
- sare după gust
- 1 linguriță zahăr
- opțional, usturoi zdrobit sau răzuit, după gust
Mod de preparare mâncare de dovlecei – țușpais – ciușpais – cu smântână și mărar
- Se spală și se rade dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari. Eu am avut un dovlecel fraged și proaspăt din grădină dar dacă dovlecelul vostru nu e chiar fraged, cel mai bine ar fi să îl curățați de semințe.
- Se sărează și se pune deoparte. Eu l-am lăsat într-o strecurătoare pusă deasupra unei farfurii care să colecteze lichidul scurs din dovlecel.
- Ceapa se spală, se curăță și se toacă mărunt.
- Pentru această mâncare de dovlecei, se încinge niște ulei într-o oală. Se pune ceapa la călit și se gătește la foc mic, adăugând de la început un praf de sare, până când se înmoaie, devenind transparentă.
- Se adaugă o lingură de făină și se amestecă energic până nu mai vedem urme de făină uscată. Nu lăsăm făina să se coloreze, ar afecta negativ culoarea preparatului.
- Se adaugă dovlecelul ras, presat puțin, în stecurătoare, să elimine cât mai multă apă. Cu cât mai multă apă conține dovlecelul, cu atât mai mult va dura să scadă. Se amestecă bine dovlecelul cu ceapa și se adaugă laptele fierbinte. Mâncarea de dovlecei se lasă la fiert circa 10 minute, la foc mediu, amestecând des.
- Când mâncarea e gata și s-a îngroșat, se ia de pe foc. Trebuie să fie un pic mai grosuț țușpaisul, urmează să mai fie diluat cu smântâna.
Cum se drege mâncarea?
- Se adaugă în țușpais smântâna și se amestecă ca să se omogenizeze. Dacă se folosește smântână cu minimum 25% grăsime, se poate adăuga direct în țușpaisul fierbinte, dacă e o smântână mai slabă e bine să se omogenizeze energic cu 2-3 linguri din mâncarea fierbinte, abia apoi să se adauge peste restul, omogenizându-se, în caz contrar, există riscul de a se îmbrânzi smântâna.
- Se taie mărarul mărunt și se adaugă în țuspais cât timp acesta încă este fierbinte.
- Se potrivește acest ”țușpais” la gust cu sare și o linguriță de zahăr.
- Se adaugă în mâncarea de dovlecei și oțet, după gust. Eu credeam că o să adaug o lingură cel mult dar am sfîrșit prin a pune trei, pe gustate.
- La sfârșit, opțional, se adaugă în mâncarea de dovlecei usturoi mărunțit, după gust. Dacă nu simțiți nevoia usturoiului, nu puneți, eu am pus pentru că nouă chiar ne place.
Cum se servește
Această mâncare de dovlecei sau țușpais a avut un nesperat de mare succes la mine acasă. Inclusiv la băieții mei, ceea ce nu aș fi crezut. Au mâncat-o însă cu mare poftă, cu lingura, ca pe o supă. Este o mâncare de vară delicioasă, perfectă cu niște chiftele, dar și doar cu cartofi noi fripți sau carne la grătar. A fost demențială și rece, de la frigider, servită cu un colț de pâine.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns