Salată de morcovi cu iaurt – rețetă turcească simplă și gustoasă
Pregatire
00:05 ore
Gatire
00:07 ore
Timp total
00:12 ore
Portii
4
Grad dificultate
usor
Salată de morcovi cu iaurt – rețetă turcească simplă și gustoasă – după preparatul havuç tarator sau yoğurtlu havuç. Rețetă de salată de morcovi turcească, gramaje exacte, mod de lucru explicat detaliat, sugestii de servire.
Bucătăria turcească este, în opinia mea, împărtășită de o mulțime de gurmanzi, una dintre cele mai gustoase și mai diverse de pe întreg mapamondul. O categorie aparte în această fabuloasă bucătărie este cea dedicată aperitivelor – mezze – din care face parte și rețeta de salată de morcovi pe care v-o prezint în continuare. E un preparat atât de simplu încât, până nu îl guști, nici nu bănuiești cât de delicios poate fi!
Rețeta am preluat-o de pe blogul lui Vidar Bergum – A Kitchen in Istanbul și nu am schimbat nimic. Pur și simplu am gătit-o și am savurat-o cu plăcere. O dau azi mai departe, cu recunoștință față de autor, de la care am și rețeta de vinete soslu patlican. Vidar spune că, cel mai frecvent, acest preparat este cunoscut sub denumirea havuç tarator dar poate fi denumit, mai simplu, yoğurtlu havuç (iaurt cu morcovi). Practic, preparatul chiar asta este, niște morcovi sotați în ulei de măsline și amestecați cu iaurt.
Pentru a-și dezvălui întreg potențialul, e foarte important ca ingredientele folosite să fie de bună calitate: un iaurt bun, fără zer în exces (stragghisto, preferabil). Un ulei de măsline extravirgin, de calitate cât mai bună, va ajuta, de asemenea, preparatul. În plus, nu mai e nevoie decât de vreo 10 minute de minimum efort, pe care salata de morcovi obținută îl va răsplăti din plin.
Ingrediente salata de morcovi cu iaurt
- 500 de grame de morcovi (aproximativ 4 morcovi medii)
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin (30-40 de mililitri)
- 1-2 căței de usturoi
- 300 de grame de iaurt grecesc (am folosit stragghisto, cu 2% grăsime)
- sare
- piper
- opțional, puțină zeamă de lămâie
- mărar (opțional)
Mod de preparare salată de morcovi cu iaurt – rețetă turcească
1. În primul rând, am spălat bine morcovii, i-am zvântat și i-am decojit. Am folosit un peeler pentru legume dar pot fi și răzuiți. Am ras morcovii pe răzătoarea cu găuri mari.
2. Am încins pe foc mediu o tigaie largă și adâncă (28 de centimetri diametru). Am adăugat uleiul de măsline, apoi toți morcovii deodată. Am redus focul la mic și am amestecat bine, apoi am acoperit cu capacul.

3. Am călit/înăbușit morcovii, amestecând din când în când, până când au început să se înmoaie (aproximativ 7 minute). Pentru rețeta de salată de morcovi turcească, morcovii nu trebuie prăjiți, nu trebuie să se rumenească, doar să devină fragezi. Am revenit, așadar, la tigaie, în mod repetat și am amescat, nu cumva să se prindă.
După ce morcovii s-au frăgezit, am oprit focul și am adăugat sare, piper și usturoiul zdrobit. Eu am pus 1 cățel de usturoi, dacă știți că vă place mai usturoiat, adăugat 2. Am amestecat bine, am acoperit cu capacul și am lăsat morcovii în tigaie, acoperiți, cam 5 minute.
Omogenizarea salatei
4. După ce au trecut cele 5 minute de odihnă sub capac, morcovii mei căliți arătau ca în imaginea de mai jos. I-am transferat imediat într-un castron, trăgând cu o spatulă flexibilă tot ceea ce a aderat de tigaie. Am lăsat morcovii în castron, să se răcească până la temperatura camerei.
5. Am verificat să fie complet răciți morcovii, am amestecat de câteva ori în castron și, când am considerat că nu mai au căldură acumulată din timpul gătirii, am adăugat iaurtul. E foarte important să fie morcovii complet răciți, altfel salata de morcovi se poate separa, când se adaugă iaurtul. Eu am folosit iaurt stragghisto pentru că e bine scurs și am ales sortimentul cu 2% grăsime, considerând că salata de morcovi conține destul ulei.
6. Am omogenizat bine și am gustat. În acest moment, salata de morcovi cu iaurt poate să mai fie asezonată suplimentar, dacă se dorește. Am mai presărat un pic de sare fină, așa a cerut gustul meu. Zeamă de lămâie nu am mai pus, mi s-a părut că e suficient de acrișoară de la iaurtul adăugat. Nu toate iaurturile sunt la fel, uneori e nevoie de 1 lingură de zeamă de lămâie, pentru a echilibra cu puțină aciditate dulceața morcovilor și sarea.
Servirea
Salata de morcovi cu iaurt este un excelent aperitiv, calificându-se cu mare succes pentru servirea într-o selecție de aperitive (mezze). Se servește întotdeauna la temperatura camerei, de obicei imediat după preparare, pentru că e e foarte rapidă. Dacă o faceți mai din timp, recomand să vă opriți cu prepararea la pasul 4 (după călirea morcovilor). Lăsați-i să se răcească bine și amestecați-i cu iaurt chiar înaintea servirii, altfel, salata se poate separa. Opțional, se presară cu puțin mărar sau, în unele variante, cu pul biber.
Merge de minune cu bucăți de lipie prăjită, unsă cu un pic de unt topit sau ulei și presărată cu verdețuri. Eu am servit-o cu lipiile astea.
Dacă pregătiți o cantitate mai mare, păstrați salata la frigider și, înaintea servirii, aduceți-o la temperatura camerei și amestecați-o energic.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE APEIRTIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!


















Lasă un răspuns