Pico de gallo – rețeta mexicană de salată proaspătă și colorată
Pico de Gallo – rețetă mexicană simplă, fără preparare termică. Ce conține pico de gallo? Cu ce se servește pico de gallo? Pico de gallo – un sos sau o salată?
Pico de Gallo este un preparat mexican foarte popular. În mod ciudat, în țara de origine, acesta este inclus în categoria sosurilor deși, pentru noi, este mult mai degrabă o salată și în continuare așa o voi denumi. Așadar, salata Pico de Gallo este cunoscută și sub denumirile de “Salsa Fresca” (sos proaspăt) sau “Salsa Cruda” (sos crud). E foarte adevărat că e și proaspătă și în același timp nu necesită prelucrare termică, așa că e și crudă.
În mod tradițional, salata Pico de Gallo este făcută din cantități egale (volumetric) de tomate și ceapă tocate, neapărat cu coriandru proaspăt și cu suc de limetă. Pentru o variantă picantă, așa cum am făcut și eu, se includ și ardei jalapeno (moderat de iuți, mai degrabă aromați) dar se poate face salata și într-o variantă complet nepicantă, cu ardei gras în loc de cel iute. Dacă aveți copii sau nu tolerați mâncarea prea picantă, va fi mai potrivită astfel. Ingredientele clasice, de bază, sunt cele din imaginea de mai jos.
Totuși, nu e neobișnuit (și nici nepermis) ca ceapa roșie să fie înlocuită cu ceapa albă (mai crocantă, specifică salatelor). Există și variante de pico de gallo cu ceapă verde.
În afară de acestea, există variante ale preparatului care conțin, pe lângă ingredientele de bază, pe care le veți regăsi în lista de mai jos, și altele. Variațiuni ale rețetei includ ardei gras verde și/sau roșu. Există variante cu castraveți tocați cuburi. Altelte conțin avocado tocat (tot în cuburi), cubulețe de mango ș.a.
Alături de ce preparate se potrivește?
În primul rând, pico de gallo servită alături de chipsuri de tortilla sau de nachos va fi un aperitiv perfect. Pentru variațiune, culoare și o textură și mai interesantă, în acest platou de aperitive se poate adăuga și un delicios și cremos guacamole, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
După cum puteți observa, guacamole din poza de mai sus e servit cu aceleași chipsuri de tortilla și a fost minunat.
Revenind la rețeta zilei, pico de gallo este nelipsită din tacos. (M-am cam dat de gol, da, va urma în curând o rețetă de tacos care au ieșit sen-za-ți-o-nali!). Fiind un preparat plin de prospețime, va merge perfect și cu alte preparate. O omletă cu brânză, la un mic dejun bogat, va primi culoare și gust mai vibrant cu această salată. La fel de bine se potrivește pentru a fi servită lângă o quesadilla, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Funny fact: pico de gallo se traduce prin ”cioc de cocoș”. În timp ce tocam mărunt, mărunțel ingrediente, mi-am adus aminte că, pe când eram mică, bunica toca foarte fin ceapă verde pentru puii de găină. Poate că acest mod de a toca verdețuri pentru pui a stat și la baza denumirii mexicane! În fine, vă invit să descoperiți rețeta și să vedeți cât de ușoară este! Aproape că se face singură!
Ingrediente Salata Pico de Gallo
- 400 de grame de tomate (roșii) bine coapte
- 1 ceapă roșie medie (60-70 de grame)
- 2 ardei jalapeno verzi
- 1 legătură de coriandru verde
- sucul de la 1 limetă sau lămâie
- ½ de linguriță (aproximativ 5 grame) de sare, sau după gust
Mod de preparare Salata Pico de Gallo
1. Am curățat și am spălat bine ceapa roșie. Am tocat-o fin, cu cuțitul.
2. Am tăiat pe lungime ardeii jalapeno. Cu un cuțit bine ascuțit, i-am răzuit de toate semințele și nervurile pe care le-au conținut. După aceea, am tăiat ardeii jalapeno în cubulețe mărunte, mărunte.
3. Am tocat și tomatele, tot în cubulețe. E ceva mai dificil să le tai foarte mărunt pentru că sunt zemoase și alunecă. Cu un cuțit bun și mai ales cu multă grijă, am reușit. Am tocat mărunt și coriandrul verde. Dacă aveți rețineri față de acesta, îl puteți înlocui cu pătrunjel. Eu v-aș ruga să îi dați totuși o șansă pentru că e aroma care dă personalitate salatei pico de gallo. Mai jos puteți vedea toate ingredientele tocate, gata de amestecat.
Amestecarea și asezonarea salatei
4. Pentru că salata pico de gallo are aciditate și are nevoie și de un timp de odihnă, înainte de servire, e important să alegeți un castron dintr-un material non-reactiv, pentru amestecare. Ceramica, sticla sau lemnul sunt OK, metalul mai puțin. De asemenea, castronul trebuie să fie suficient de încăpător ca să intre lejer toate ingredientele. Într-un astfel de castron am pus toate ingrediente deja tocate, am stors zeama de limetă și am adăugat sarea. Am gustat, după gustul meu a mai trebuit un pic de sare dar e mai bine să începeți cu mai puțină decât cu prea multă.
5. După amestecare, am acoperit castronul și l-am dat la frigider, unde ar trebui să stea măcar o oră, înainte de servire. Dacă stă de azi pe mâine, cu atât mai bine! Roșiile vor lăsa multă zeamă iar gustul salatei va fi excelent. Înainte de servire, se poate scurge de lichidul în exces (care e și el foarte bun, îți vine să-l bei pe tot).
MAI MULTE REȚETE MEXICANE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns