Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Mâncare de vinete - rețeta turcească Soslu patlıcan

Mâncare de vinete – rețeta turcească Soslu patlıcan

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.09.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Mâncare de vinete – rețeta turcească Soslu patlıcan, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat, cu poze. Cum se face o mâncare de vinete simplă și delicioasă, cu ingrediente naturale?

Am călătorit de câteva ori în Turcia și, din punctul de vedere al ospitalității și mai ales al mâncării, de fiecare dată a fost o încântare. M-am îndrăgostit cu o dragoste puternică și definitivă de İmam bayıldı, de vinetele Karniyarik, de delicioasa mâncare Çoban kavurma, de  minunatele Pide și nici nu-mi mai amintesc de câte alte mâncăruri absolut uimitoare. Chiar de prima dată de când am vizitat Turcia, am descoperit niște cubulețe cremoase de vinete, într-un sos de roșii picant și delicios. Această delicioasă mâncare de vinete mi-a fost servită și caldă, dar și rece, la bufetele cu mezze. Excelentă, de altfel, în ambele variante. Uneori însoțită de carne friptă pe grătar, alteori de iaurt rece și dens sau simplă, întotdeauna… insuficientă, parcă.

mancare de vinete soslu patlıcan reteta turceasca de mancare de vinete laura laurentiu

Am răvășit eu internetul căutând ”rețete turcești cu vinete”, ”rețete de mâncare de vinete cu sos de roșii ca în Turcia” și altele asemenea. Că turcește, evident, nu știu. Am întrebat-o și pe vecina mea, turcoaica, nu am reușit s-o fac să înțeleagă exact ce doresc. Și de curând s-a întâmplat să luăm masa într-un restaurant turcesc, chiar la noi, în Timișoara. Printre preparatele asortate care ne-au fost oferite la mezze, iată și vinetele mele! Același gust delicios, aceeași textură cremoasă! Întreb cum le zice și aflu: Soslu patlıcan. Am mulțumit frumos și când am ajuns a doua zi acasă, am căutat rețeta. Nu mult, că am descoperit-o imediat. Aici. A doua zi, în casa mea a mirosit superb a mâncare de vinete bună, cu parfum de Bosfor iar astăzi, iată, vă împărtășesc și vouă această bucurie.

Ingrediente Mâncare de vinete – rețeta turcească Soslu patlıcan

  • 2 vinete (a câte 350 de grame bucata au fost ale mele)
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 150 de grame de ceapă, tocată
  • 1 ardei gras roșu mare (200 de grame a avut al meu), tocat cubulețe
  • 1 ardei iute (renunțați, dacă nu vă place prea iute), curățat de semințe și nervuri și tocat fin
  • 300 de grame de roșii bine coapte, cărnoase, fără multe semințe, opărite, decojite și tocate cuburi
  • 2 căței buni de usturoi, zdrobiți
  • 130 de ml. de ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
  • pul biber – adică fulgi de ardei iute, pentru garnisit preparatul (doar dacă doriți)
  • pătrunjel verde tocat pentru presărat

Mod de preparare mâncare de vinete – rețeta turcească Soslu patlıcan

Pregătirea vinetelor

1. Pentru această mâncare de vinete, vinetele se pregătesc identic ca pentru İmam bayıldı sau Karniyarik. În bucătăria turcească, vinetele sunt extrem de apreciate, iar oamenii ăștia chiar știu cum să scoată tot ce e mai bun de la ele. Vinetele se spală bine și se curăță de coajă, păstrând-o pe anumite porțiuni. Așa cum se vede mai jos, ca niște zebre. Coaja vinetelor este amară, așa că nici vorbă să o păstrăm pe toată. Într-o proporție mică, însă, coaja accentuează gustul vinetelor și oferă textură în această mâncare de vinete.

Se pregătește un castron mare cu apă rece (3-4 litri) în care dizolvăm 1 lingură cu vârf de sare și zeama de lămâie. Vinetele, curățate așa cum am descris mai sus, se pun în acest castron.

pregatirea vinetelor in saramura

2. Acoperim vinetele cu o farfurie, ca să stea bine scufundate în apa cu sare și lămâie. Sarea va extrage din ele sucul amărui iar lămâia le va împiedica să se oxideze. Le lăsăm așa minimum jumătate de oră.

Ultima rețetă publicată

vinete in apa sarata cu lamaie

3. După ce s-au înmuiat bine, scoatem vinetele din saramură. Le stoarcem ușor, presându-le, apoi le zvântăm cu șervete de bucătărie. Putem să gătim vinetele la tigaie sau la cuptor, eu am preferat să le fac la cuptor, așa că am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, ventilat.

zvantare vinete inmuiate in apa cu sare si zeama de lamaie

Gătirea vinetelor

4. Cât timp se încălzește cuptorul, tăiem vinetele în cubulețe de aproximativ 3 cm/latură. Pregătim o tavă cu hârtie de copt, punem vinetele pe aceasta și le stropim cu 100 de ml. ulei de măsline. Amestecăm bine, practic, vinetele vor absorbi imediat tot uleiul. Poate părea mult ulei, dar această mâncare de vinete este din categoria bucatelor turcești zeytinyağlı, despre care v-am vorbit și la rețeta de İmam bayıldı. Acestor preparate le este specific faptul de a fi gătite în ulei de măsline. E chiar ceea ce dă vinetelor, în final, textura cremoasă, delicioasă. Vinetele se presară cu puțină sare și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, cu ventilație, sau 190°C static. Dacă preferați să le faceți la tigaie, înfierbântați câte ¹⁄3 din aceeași cantitate de ulei (100 de ml) în trei tranșe, și prăjiți vinetele, pe rând, până se rumenesc și devin moi și cremoase.

vinete partial decojite taiate cuburi

5. La cuptor, vinetele sunt gata în aproximativ 25 de minute, adică atunci când sunt ușor rumene și fiecare cubuleț e moale și cremos.

vinete coapte la cuptor

Gătirea preparatului

6. Cât timp vinetele se fac în cuptor, avem suficient timp pentru a pregăti baza pentru a noastră mâncare de vinete. Într-o tigaie largă și adâncă, se pune restul de ulei și se încinge pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul gras cubulețe și, dacă folosiți, ardeiul iute curățat de semințe și nervuri, tocat fin. Se presară puțină sare și se reduce focul la mic. Se călesc legumele, amestecând adesea, până când se înmoaie bine, fără să se rumenească. La mine, călirea a durat 15 minute.

calire ceapa si ardei

7. După ce legumele din tigaie s-au înmuiat bine, se adaugă roșiile curățate de pieliță și tocate cuburi. Se dă în câteva clocote bune, să se formeze sosul.

preparare sos de rosii

8. Se adaugă acum vinetele deja coapte. Se amestecă ușor, pentru că sunt moi și ultimul lucru pe care dorim ar fi să le zdrobim. Adăugăm acum în mâncarea de vinete usturoiul zdrobit și o ceșcuță de cafea cu apă fierbinte (cam 50-60 de ml).

adaugarea vinetelor in sosul cu ceapa si rosii

9. Lăsăm a noastră mâncare de vinete să clocotească la foc mic 5 minute, să se împrietenească bine toate aromele. Oprim focul și asezonăm cu sare și piper după gust. Se servește caldă sau rece, pe post de garnitură sau simplă, cu o pâine bună, cu care se șterge conștiincios ultima picătură de sos. În momentul servirii, se presară cu pătrunjel verde tocat și pul biber (dacă doriți).

mancare de vinete Soslu patlıcan reteta

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Mâncare de vinete – rețeta turcească Soslu patlıcan

  1. Mariana spune:

    Pare super gustoasă! O sa incerc si eu sa o fac! si o sa adaug un pic de brânză (feta) inainte de opri focul!

  2. Mihai spune:

    Cum turcii folosesc tot patrunjelul, am pus si tulpinile de patrunjel tocate la inceput cu ceapa si ardeiul gras.
    Gustoasa si de refacut.
    Multumesc de reteta !

  3. Solomon Ion spune:

    Delicioasă. Multumesc frumos pentru rețetele publicate. Să auzim de bine

  4. irina spune:

    Foarte bun! Mulțumesc frumos pentru reteta .

  5. Misha spune:

    Mulțumiri pentru rețetă! Delicioasă. 🤤🤗
    Ar merge oare conservată pentru iarnă?! Aș încerca cu câteva borcane, sterilizate 20 minute.
    💐

  6. APOSTOL VIORICA spune:

    Multumim pentru reteta! Trebuie neaparat sa o incerc,mai ales ca se face asa usor,si cred ca e foarte gustoasa!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE