Rösti – rețetă elvețiană de cartofi rași la tigaie
Ce este rösti? Rețeta de rösti, preparat din cartofi tipic elvețian, foarte simplu și foarte gustos. Cartofi rași la tigaie în stil elvețian – rösti – rețetă detaliată, cu modul de preparare explicat pas cu pas, cu poze ilustrative și ingrediente cu gramaje exacte.
Este rösti o garnitură sau un preparat în sine? E greu de spus! Sunt sigură că, la fel ca oricare alt preparat din cartofi, poate fi excelent ca garnitură. Pe de altă parte, există anumite preparate din cartofi care sunt atât de delicioase, ele în sine, încât mă tem că ar eclipsa fripturile, dac-ar fi servite lângă acestea! Prima rețetă care-mi vine în minte este cea a cartofilor Hasselback, pe care o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Așa și acest rösti, parcă-i cam prea bun, prea crocant, prea genial ca să fie o simplă garnitură! Dar hai să vi-l descriu, pe scurt. Evident este și din poză, rösti e un fel de mare clătită de cartofi sau, având în vedere grosimea, mai degrabă o mare chiftea de cartofi. Ceea ce este specific pentru rösti și-l diferă de latkes, de exemplu (chiftelele evreiești de cartofi a căror rețetă o găsiți aici) este faptul că se face din cartofii prefierți. Așadar, nu orice gomboț de cartofi rași e rösti!
Originea acestui preparat e legată de fermele crescătorilor elvețieni de vaci. Dimineața, după muls, ei obișnuiau să ia un mic dejun consistent, de la care nu lipsea rösti și la care se serveau și ouă, bacon, brânzeturi și altele. De prin anii 50 ai secolului XX, umilul preparat țărănesc a ajuns în toate restaurantele elvețiene. Aceste informații provin de aici.
De ce cartofi fierți și răciți?
Probabil că, la început, fermierii au preferat această abordare din rațiuni practice. Fierbeau, pesemne, mai mulți cartofi și preparau rösti proaspăt, din cantități mai mici, ca să fie crocant și gustos. Mai târziu, toată lumea a observat că răcirea cartofilor în propria coajă, după fierbere, face amidonul să întărească bine cartofii, care pot fi rași, fără să se transforme într-un piure cleios.
Ingrediente pentru Rösti
- 500-600 gr cartofi roz (din cei ceruiți, pentru prăjit)
- 75 de grame de unt cu 82% grăsime sau unt clarifiat
- sare și piper după gust
Mod de preparare Rösti
1. Într-o cratiță, se acoperă cartofii – bine spălați – cu apă rece. Se condimentează cu sare și se aduc la fiert. Se gătesc cartofii la foc mic până când pot fi ușor străpunși cartofii cu un cuțit cu lamă subțire sau o furculiță. Pentru rețeta de rösti, e bine să se aleagă cartofi cât de cât egali, să fie gata în același timp, evitându-se să fie fierți până crapă coaja. E importat să rămână intacți, pentru că e nevoie de tot amidonul pe care-l conțin.
2. Odată bine fierți, se scurg cartofii de apa fierbinte. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se dau la frigider până se răcesc complet, cel puțin 8 ore și până la 3 zile.
Gătirea la tigaie
3. Chiar înainte de a găti rösti, se scot cartofii de la frigider și, așa reci cum sunt, se curăță de coajă. Odată decojiți, se rad pe o răzătoare cu găuri mari, colectându-se într-un castron încăpător.
4. Se asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit, după gust, și se amestecă ușor, să se distribuie uniform sarea dar să nu se transforme în piure.
5. Pentru a găti rösti, se alege o tigaie cu fund gros (preferabil din fontă) sau una antiaderentă, cu diametrul de 24-25 cm. În această tigaie, se topește jumătate din unt, la foc mediu-mare, până când se formează spumă. Se adaugă cartofii și, folosind o spatulă flexibilă, se formează un disc uniform, de aproximativ 2,5 cm grosime.
Cartofii se gătesc până devin brun aurii și maro crocanți pe fund, aproximativ 8-10 minute. Pentru a preveni arderea, e bine să se scadă focul la mediu-mic, dacă e necesar. Evident, ca să se verifice gradul de gătire, se ridică din când în când, cu ajutorul spatulei, marginea discului de cartofi, ca să se poată vedea dedesubt.
Cum se răstoarnă pe partea opusă?
6. Odată ce rösti e bine rumenit pe fund, se acoperă tigaia cu o farfurie mare, care să depășească diametrul tigăii. Dintr-o singură mișcare, se răstoarnă rösti, așa încât să ajungă pe farfurie, cu partea rumenă în sus.
7. Se adaugă restul de unt în tigaie și se lasă să se topească și încingă. Se glisează cu grijă rösti de pe farfurie înapoi în tigaie.
8. Se gătesc cartofii în continuare, folosind spatula pentru a rotunji părțile laterale și a forma un disc uniform, până când devin brun maro aurii și crocanți pe a doua față. Se reglează intensitatea focului după cum este necesar pentru a favoriza o rumenire uniformă, dar și pentru a preveni arsurile. Dacă unele bucățele crocante cad în tigaie în timpul gătirii, se pliază cu spatula și se apasă înapoi în rösti și se folosește spatula pentru a readuce discul la forma sa circulară.
9. Se glisează rösti pe o farfurie de servire. Dacă o parte este mai frumos și mai uniform rumenită decât cealaltă, nu ezitați să întoarceți rösti-ul pe oricare parte doriți, pentru o prezentare cât mai atrăgătoare.
Cum servim rösti?
De obicei, eu îl tai în porții, ca pe un tort, și îl servesc cald, cu câte o lingură de smântână groasă și cepșoară tocată. E bun și cu cremă de brânză și, firește, e delicios și simplu.
MAI MULTE REȚETE CU CARTOFI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns