Cartofi noi prăjiți în untură
Cartofi noi prăjiți în untură, rețetă foarte simplă și foarte gustoasă, prezentată pas cu pas. Câteva din avantajele gătitului în untură de porc sau de rață și o rețetă de cartofi noi prăjiți în untură, ușoară și savuroasă.
De regulă, nu prea fac cartofi prăjiți acasă. Sunt destul de rotunjoară și mă țin la distanță de asemenea tentații. Dar cu cartofii noi e cu totul altă treabă, nu las să treacă sezonul lor (destul de scurt, de altfel) fără să fac niște cartofi noi prăjiți în untură. De altfel, dacă tot am zis că nu prea fac asemenea extravaganțe de felul meu, să știți că nici nu-mi dă prin cap să prăjesc cartofii în alte grăsimi. Untura de porc provine de la un porc crescut cu porumb și verdețuri, în gospodăria socrilor mei. Din niciun magazin nu se poate cumpăra o grăsime mai sănătoasă ca asta iar acești cartofi noi prăjiți în untură… niciodată nu am gustat unii mai buni!
Avantajele gătitului cu untură
”Rețeta” de cartofi noi prăjiți în untură e așa de simplă, încât cu greu i se poate spune rețetă. De aceea, ceea ce vreau eu să transmit cu acest articol este cât de avantajos este să gătim cu untură de porc (sau de rață, gâscă) versus alte grăsimi. În primul rând, e vorba despre gus. Blogul meu se adresează unor oameni sănătoși, fără regimuri și restricții alimentare iar calitatea cea mai importantă după care evaluez rețetele este gustul preparatelor obținute. Cartofii și de fapt orice alimente prăjite în untură animală vor avea un gust mult mai bun decât cele prăjite în alte tipuri de grăsimi.
ALTE REȚETE CU CARTOFI NOI
- Rețeta de cartofi noi la cuptor, cu cimbru și rozmarin
- Rețeta de cartofi noi cu usturoi verde, la cuptor
- Rețeta de garnitură de cartofi noi cu unt și mărar
- Rețeta de cartofi noi cu rozmarin și usturoi
- Rețeta de salată caldă de cartofi noi cu brânză de capră și sparanghel
Și totuși, de această dată nu este doar despre gust. Untura este mult mai sănătoasă decât grăsimile hidrogenate (margarina). Este mai sănătoasă și decât uleiurile rafinate din comerț, măcar pentru că e mult mai puțin procesată. Putem să ne topim singuri untura și vom obține mai mult de atât, jumările sunt un bonus delicios – rețeta aici. Eu folosesc cu plăcere untura pentru prăjit. O folosesc, așa cum făceau și străbunicile și bunicile lor, pentru corservarea unor alimente. Știm toți ce bună-i carnea la garniță sau un confit de rață. Important este ca untura să fie proaspătă, cu miros frumos, să nu fie râncedă.
Țineți cont, daca folosiți untură proaspătă pentru a prăji cartofi, aceasta nu se aruncă! Se poate refolosi de mai multe ori, dar numai pentru același scop. Dacă ați prăjit cartofi, la final strecurați untura încă puțin călduță prin sită și puneți-o într-un borcan. Etichetați borcanul „untura pentru cartofi” și păstrați-l în cămară sau în frigider. Mai multe despre avantajele gătitului cu untură găsiți în acest articol de la Ama.
Ingrediente cartofi noi prăjiți în untură
- 1 kilogram de cartofi noi, pe cât posibil de calibru asemănător
- 800 de grame de untură de porc sau de rață
- sare și piper
- opțional, puțin cimbru sau altă verdeață
Mod de preparare cartofi noi prăjiți în untură
Curățirea cartofilor noi
1. Cartofii noi se spală bine de tot sub jet de apă. După cum ușor puteți vedea, am folosit niște cartofi noi rozalii, cam de dimensiunea unui ou, doar câțiva mai mărișori
2. Pentru a curăța cartofii noi, există mai multe posibilități. Se pot răzui de pieliță cu lingura sau se pot freca bine cu sare grunjoasă. Pielița se desprinde ușor, lăsând în urmă un strat rozaliu curat. Eu prefer să-i frec bine cu un burete de vase nou, perfect curat. Lucrez lângă jetul de apă rece, clătind abundent cartofii și așa nu mă pătez deloc pe mâini.
3. După ce cartofii noi sunt toți gata curățați și bine clătiți, îi pun într-o sită și îi las să se scurgă de apă.
Porționarea și prăjirea
4. Cu toate că am ales cartofi de dimensiune apropiată, nu sunt chiar identici. De aceea, pe cei mai mari îi tai în sferturi sau jumătăți și pe cei mici îi las întregi. Bucățile obținute trebuie să aibă un volum apropiat, așa ne asigurăm că ai noștri cartofi prăjiți în untură vor fi gătiți în același timp.
5. Pentru gătirea acestor cartofi noi prăjiți în untură, recomand o cratiță largă și adâncă de un lat de palmă, cu fundul gros. Eu folosesc o cratiță de tuci largă de aproximativ 30 de cm diametru. Îmi intră 1 kilogram de cartofi noi deodată. Încing cratița pe foc mediu – iute și adaug untura. Pun untura în cratiță de 4 degete de adâncă, aproximativ 7 cm. O încing bine. Fie prăjim în untură, fie în ulei încins, regula privitoare la temperatură nu se schimbă. Trebuie să avem 170-180°C în baia de grăsime încinsă. Astfel, alimentele adăugate pentru prăjire vor dezvolta rapid o crustă la suprafață și nu vor absorbi grăsime în exces.
Pont: Înainte să fi avut un termometru, aproximam temperatura băgând coada lingurii de lemn la mijloc. Când e cât trebuie de încinsă untura, de jur împrejur sfârâie și pornesc imediat bășicuțe de aer.
6. Cartofii trebuie să fie foarte bine zvântați înainte de a-i pune în untura încinsă. Altfel, aceasta poate să stropească și să facă multă spumă la suprafață. Eu îi șterg bine cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie și apoi îi pun în cratița cu untură încinsă.
7. Durează cam 15 minute pentru ca acești cartofi noi prăjiți în untură să fie gata. Depinde mult cât de mari sunt cartofii, de aceea insist asupra importanței punctului 4, de mai sus. Când sunt gata, cartofii noi trebuie să fie rumeni la suprafață și moi în interior. Ca să-i probați, după ce încep să se coloreze încercați să îi străpungeți cu o scobitoare. Dacă intră ușor, îi puteți scoate imediat din untură cu o spumieră.
Servirea
Scoatem ai noștri cartofi prăjiți în untură pe șervete de hârtie absorbantă, astf el se vor drena de grăsimea rămasă la suprafață. Cât sunt fierbinți, îi presărăm cu sare, piper și eventual cu ceva verdeață, după preferință. În mod normal, i-aș recomanda pe post de garnitură, lângă un preparat din carne. Sunt atât de gustoși, însă, că de obicei îi înfulecăm simpli, cu o salată verde sau una de castraveți.
Să vă fie de folos și mai multe rețete de garnitură găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns