Pilaf de bulgur – rețetă turcească
Pilaf de bulgur – rețetă turcească autentică, cu gramaje exacte și mod de preparare detaliat. Cum se face un pilaf de bulgur, alternativă extrem de gustoasă pentru orez și alte garnituri? Ce este bulgurul și cum îl gătim?
În familia mea, bucătăria turcească este foarte apreciată, ne plac mâncărurile lor condimentate curajos așa cum ne place și bulgurul, în mod special. Așa că m-am bucurat tare mult când am găsit, în cartea The Turkish Cookbook semnată de Musa Dağdeviren – căruia i-a fost dedicat un episod în serialul Chef’s Table de pe Netflix – o rețetă de pilaf de bulgur pe care am hotărât să o adaptez în bucătăria mea de acasă. A ieșit un preparat delicios, o garnitură savuroasă perfectă de servit lângă diferite cărnuri sau legume la grătar, care absoarbe sosurile ca un burete lacom, încărcându-se cu și mai mult gust.
Față de un piure de cartofi sau un orez simplu, fiert în apă, acest pilaf de bulgur este o garnitură cu multă personalitate și cu mult gust. Pe deasupra, este și foarte ușor de făcut, rapid și fără bătăi de cap. Dar, apropo, ai mai gătit cu bulgur, este un ingredient familiar pentru tine? Dacă nu, poți afla mai jos ce-i cu el. Dacă știi deja, rețeta începe mai jos, cu lista ingredientelor.
Ce este bulgurul?
Bulgurul este un ingredient ușor de gătit și foarte ofertant. Pe scurt, bobițele pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos sunt de fapt… grâu. Grâu integral spart și pre-gătit, apoi uscat. De regulă, bulgurul se obține din grâu dur, dar și din alte specii. Fiind pre-gătit, fierbe mult mai repede decât grâul, și fiind integral, e foarte gustos. Este un ingredient folosit cu precădere în Orientul Mijlociu.
Bulgurul poate fi inclus într-o gamă largă de preparate, de la salate (cum e celebra salată tabbouleh) la supe, pilafuri, garnituri etc. Îl găsim la orice supermarket serios și poate avea granulații diferite, de la fin la mediu sau mare. În funcție de mărimea bobițelor, poate avea timp de gătire diferit, așa că e bine să verificăm pe ambalaj indicațiile. Timpul de gătire este, de obicei, de 12-15 minute. E ușor de depozitat, ca orice cereală uscată, pur și simplu se păstrează în cămară, într-un recipient bine închis. La fel de ușor este și de gătit, poate fi inclus în diverse mâncăruri cu lichid suficient, cum ar fi tocănițele, dar poate fi preparat și de sine stătător, ca garnitură, așa cum este rețeta simplă dar foarte gustoasă de pilaf, pe care o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente pilaf de bulgur
- 300 de grame de bulgur fin
- 600 ml. de supă de pui sau de legume
- 1 lingură de ulei de măsline
- 60 de grame de unt
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame), tocată
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 morcov de mărime medie (100 de grame), tăiat cubulețe mici
- 1 roșie mare, bine coaptă, decojită și rasă pe răzătoare mare sau 1 lingură de pastă de roșii concentrată
- 2 linguri de pastă de ardei copți sau 1 ardei copt roșu, curățat de coajă și semințe și tocat mărunt
- 1-2 linguri de zeamă de lămâie
- opțional: ½ de linguriță rasă de chimion
- opțional: ½ de linguriță rasă de fulgi de ardei iute uscat (pul biber)
- sare, piper după gust
- pătrunjel verde tocat mare, pentru presărat la final
Mod de preparare pilaf de bulgur
1. Punem bulgurul într-o sită și-l clătim rapid sub jet de apă rece. Îl lăsăm să se scurgă bine și-l zvântăm.
2. Pentru acest pilaf de bulgur, e bine să alegem o cratiță cu fundul grosuț. Eu folosesc o cratiță non aderentă, e de ajutor la astfel de preparate. Încingem cratița pe foc mediu-iute și adăugăm uleiul de măsline. Când uleiul e încins, adăugăm untul, să se topească. În cazul în care aveți posibilitatea să folosiți ghee (unt clarifiat), nu mai e nevoie de ulei.
3. Odată ce s-a topit untul, adăugăm, în cratița în care vom pregăti pilaf de bulgur, ceapa tocată, usturoiul și morcovul. Adăugăm 1 praf de sare, amestecăm și călim legumele la foc mic, cam 7-8 minute, cât să se înmoaie bine ceapa (să devină translucidă).
4. După ce legumele s-au înmuiat, adăugăm roșia decojită și rasă pe răzătoare sau 1 lingură cu vârf de pastă concentrată de roșii. Tot acum adăugăm și pasta de ardei sau 1 ardei roșu copt, tocat din cuțit. Amestecăm bine și, opțional, adăugăm fulgii de ardei iute și chimionul (dacă folosim).
5. Adăugăm imediat supa de pui sau de legume fierbinte. Ca ultimă alternativă, putem pregăti pilaf de bulgur și cu apă, dar evident că nu va fi exact același lucru. O supă de bază se poate pregăti acasă ușor, din cele mai ieftine ingrediente, așa cum am explicat aici.
6. În lichidul în care vom găti acest pilaf de bulgur, adăugăm și 1-2 linguri de zeamă de lămâie, apoi îl asezonăm cu sare și piper după gust.
Gătirea bulgurului
7. Adăugăm bulgurul în baza lichidă, tot deodată. Acoperim cratița cu capacul, lăsând puțin loc să iasă aburul, și fierbem timp de 5 minute la foc mediu.
8. După trecerea primelor 5 minute, reducem focul la minimum, acoperim cratița bine cu capacul și lăsăm bulgurul să fiarbă molcom timp de încă 7-10 minute, până când tot lichidul din cratiță absorbit. Verificăm și indicațiile de pe ambalaj, bulgurul poate avea nevoie de 12 până la 15 minute de gătire. Dacă ne uităm atent la pilaful de bulgur, vom observa la suprafață niște găurele prin care iese aburul. Așa trebuie să arate când este gata. Oprim focul, punem capacul și lăsăm pilaful să se odihnească timp de 5 minute.
Servirea
9. Înainte de servire, afânăm pilaful de bulgur cu o furculiță. Se desface frumos bob cu bob, nu va fi deloc lipicios. Prezentăm pilaful la masă fie într-o caserolă, fie pe un platou pe care-l aranjăm cu volum. Nu uităm să-l presărăm cu pătrunjel verde, tocat mare, înainte de a-l oferi mesenilor. Acest pilaf de bulgur se servește cald, ca garnitură lângă fel de fel de preparate cu carne sau doar cu legume coapte sau la grătar. Eu l-am alăturat unor frigărui suculente de pui și legume, am făcut și-un sos de iaurt cu usturoi și a fost un deliciu!
Să vă fie de folos, toate rețetele mele de garnitură le găsești cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns