Salată de cartofi cu dovlecei la grill – rețetă simplă, delicioasă
Salată de cartofi cu dovlecei la grill – rețetă simplă, delicioasă, de garnitură sau salată aperitiv. Rețetă de salată de dovlecei la grill cu cartofi copți, foarte gustoasă atât ca garnitură cât și ca fel de sine stătător.
Probabil rețeta de azi va părea un pic ciudată unora, pentru că e o salată caldă și mi-e cunoscut că cei mai mulți dintre cititori nu sunt obișnuiți cu acest tip de salate. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am publicat rețeta în categoria garniturilor și nu în cea a salatelor. Al doilea motiv este acela că noi chiar am consumat-o ca garnitură, lângă o șarjă rumenă și delicioasă de aripi de pui marinate, la grătar. Nu pot decât să mă felicit pentru alegerea făcută, ce combinație delicioasă a fost, ce bine s-au potrivit… mmm! Apropo, rețeta mea de aripi de pui marinate o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de salată de cartofi cu dovlecei la grill, pe care v-o propun în cele ce urmează, vă asigur că e perfectă așa cum am servit-o, caldă, adică. Cartofii sunt încă ușor crocanți, au savoarea de cartofi copți, dovleceii la fel, n-are cum fi mai bună rece decât e caldă. Dacă, la final, după ce e montată, adăugați pe deasupra niște brânză sfărâmată (de capră, feta etc), devine o salată aperitiv minunată și chiar nu mai are nevoie de nimic altceva, alături.
Pentru rețeta asta, m-am inspirat de la Lucy&Lentils, către care merge o bună cantitate de recunoștință din partea mea și a soțului. Am eliminat, însă, unele ingrediente, adăugând altele, ca să o apropii mai mult de gusturile noastre românești. Găsiți rețeta, așa cum am făcut-o eu, în cele ce urmează.
Ingrediente salată de cartofi cu dovlecei la grill
- 300 de grame de cartofi baby (cartofiori micuți), tăiați în sferturi
- 1 dovlecel (zucchini) mărișor, de 400 de grame
- 3-4 crenguțe de cimbru proaspăt
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 căței mari de usturoi, cu tot cu coajă
- sare și piper după gust
Pentru dressing și montarea salatei:
- ½ de lămâie
- 50 de mililitri de ulei de măsline
- sare după gust
- piper proaspăt măcinat după gust
- 1 legătură mică de mărar proaspăt
- 100 de grame de iaurt grecesc
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
Mod de preparare salată de cartofi cu dovlecei la grill
1. Pentru început, am pornit cuptorul și l-am fixat la la 200°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație.
2. Până s-a preîncins cuptorul, am spălat și am tăiați cartofii în sferturi. V-am dezvăluit deja că sunt cartofi pe care i-am cumpărat cu denumirea de ”baby”. Mă gândesc că vor fi mergând oricare cartofi noi și, în extra sezon, cartofi obișnuiți pentru copt, decojiți și tăiați în cuburi de aproximativ 3 centimetri.
3. Am pus cartofii într-o tavă potrivită pentru cuptor și i-am stropit cu uleiul de măsline. Am condimentat cartofii cu sare și piper. Am adăugat cei doi căței de usturoi cu tot cu coajă, pe care, în prealabil, i-am presat cu lama cuțitului. Am pus în tavă cimbrul proaspăt și am amestecat bine.
4. Am dat tava cu cartofi la cuptor, pentru aproximativ 30 de minute. Practic, cartofii trebuie copți până sunt ușor rumeni la suprafață, cu marginile crocante și miezul moale și pufos.
Dovleceii
5. Cât timp s-au copt cartofii, m-am ocupat de dovlecel. Eu am folosit unul cu coaja verde închis, care e comercializat, în magazine, sub denumirea zucchini. Se poate folosi orice tip de dovlecel. Am tăiat dovlecelul în felii de aproximativ 1 centimetru grosime, apoi am tăiat feliile în jumătăți, obținând semilune. I-am pus într-un castron, am adăugat peste ei 1 linguriță de ulei de măsline și i-am codimentat cu sare și piper negru măcinat. I-am amestecat de câteva ori, să se condimenteze uniform.
6. Am încins pe foc iute tigaia-grătar (a mea e de fontă). Sigur, aveți opțiunea să faceți acești dovlecei la grill pe grătarul din curte sau pe unul electric etc. Când tigaia-grătar a fost foarte bine încinsă, am pus dovleceii și i-am făcut câte 2 minute pe fiecare parte, atât cât să devină vizibile urmele specifice de grill. Am scos dovleceii de pe grill și i-am pus într-un castron.
Dressingul salatei
7. Pentru dressing, am zdrobit usturoiul și l-am împărțit în două. Jumătate din usturoi l-am adăugat într-un castronel, în care am pus și ½ de linguriță de sare, mărarul tocat fin, zeama de lămâie, 50 de mililitri de ulei de măsline și piper negru după gust. Am agitat bine dressingul și l-am gustat. Pentru gustul meu, a fost bine echilibrat.
8. Restul de usturoi zdrobit l-am amestecat bine cu iaurtul grecesc și am asezonat cu puțină sare. Am pus iaurtul pe un platou și l-am întins sub formă de cerc, netezindu-l cu dosul lingurii.
9. Între timp, ar trebui să fie gata și cartofii. Am aruncat usturoiul cu coajă din tava cu cartofi, la fel și ramurile de cimbru. Cartofii i-am adăugat peste dovlecei, în castron, și i-am amestecat ușor.
10. Imediat, am distribuit cartofii și dovleceii peste iaurtul ușor condimentat cu usturoi. Am încercat să îi montez frumos, formând o formă înaltă.
11. Am bătut un pic dressingul cu o furculiță, cât să se emulsioneze. Am stropit copios cartofii și dovleceii cu dressingul, apoi am servit salata caldă de cartofi cu dovlecei la grill imediat.
A fost o adevărată încântare, cu fiecare bucățică de cartof sau dovlecel bine tăvălită în iaurtul de la bază.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE CALDE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns