Aripioare de pui marinate la grătar
Aripi de pui marinate la grătar, picante si lipicioase
Dintre toate carnurile facute la gratar, preferinta mea sunt aceste aripi de pui marinate. Putine bucati de carne devin atat de fragede si suculente cand sunt gatite – corect – la gratar. Aripioarele de pui, ca orice fel de alta carne care se gateste la grill, se pot marina in fel si chip, adaugand astfel arome, dar si mai multa fragezime. Pielea de pui va deveni crocanta si carnea superb de suculenta si aromata. Dar… sa incingem gratarul :P !
Ingrediente Aripi De Pui Marinate La Gratar
- 2 kg. de aripioare de pui crude (cam 18-24 bucati)
- 3 catei de usturoi
- 2 fire de ceapa verde
- 1 lamaie (zeama si coaja galbena fin razuita)
- 1 ramurica de rozmarin (doar frunzele)
- ~1 lingura cimbru proaspat
- 1 fir de tarhon verde
- 40 de ml. ulei de masline
- 1 lingurita cu varf de sare marina
- 1 lingurita de piper
Preparare Aripioare De Pui Marinate La Gratar
1. Inainte de a trece la prepararea propriu zisa, vreau sa fac cateva precizari:
- timpul de preparare specificat inainte de lista ingredientelor include 1 ora de asteptare, aceasta ora reprezentand minimul perioadei de marinare, pentru ca procesul marinarii sa aiba un efect;
- despre marinada folosita: este o marinada foarte simpla, cu aroma de vara, cu plante aromatice care va vor aminti de stilul mediteranean de gatit; se pot adauga sau elimina arome, dupa preferinta fiecaruia, insa in cantitatile propuse gustul e perfect echilibrat, niciuna dintre arome neacaparandu-le pe celelalte
- principiul de baza al oricarei marinade este ca va trebui sa se foloseasca fie un ingredient acid (in cazul de fata zeama de lamaie, poate fi folosit un vin sec, otet, suc de fructe acrisoare etc) fie niste enzime cu rol in fragezirea carnii, acestea fiind, de exemplu, fructe ca si ananasul si papaya, care pur si simplu dizolva fibrele tari din carne
Toaletarea aripilor
2. Se verifica aripioarele cu grija, sa nu aiba pene si puf pe suprafata. Eu obisnuiesc sa tai varful aripioarelor, in primul rand pentru ca se arde pe gratar, in al doilea rand pentru ca nu are niciun fel de valoare nutritiva, continand doar colesterol din piele si os, dar fiecare decide daca pastreaza sau nu acest segment de aripa. Se sterg aripioarele bine curatate si verificate cu servete de hartie absorbanta, e foarte important sa nu fie ude in momentul in care se toarna marinada deasupra lor.
Pregătire marinadă și marinare
3. Usturoiul se zdrobeste, coaja galbena de lamaie se razuieste fin, ierburile aromatice (rozmarin, frunze de cimbru si tarhon) se toaca pe cat de marunt e posibil.
4. Usturoiul se amesteca intr-un castronel cu sarea pana se obtine o pasta. Se adauga uleiul de masline in fir subtire, amestecand constant. Se adauga toata zeama de lamaie, ierburile aromatice, ceapa verde tocata cat de fin se poate, coaja de lamaie si piperul. Se omogenizeaza bine marinada si se toarna peste aripioarele asezate intr-un vas (caserola) intr-un strat uniform.
Se „maseaza” putin aripioarele asa incat sa se acopere uniform cu marinada. Se acopera vasul si se lasa sa se patrunda, am specificat deja ca timpul minim de marinare este de 1 ora. Maximul? Peste noapte, dar personal mi s-a intamplat sa las carnea la marinat, in frigider, chiar si 48 de ore.
Gătire la grătar
5. La fel ca orice friptura, si aripioarele marinate trebuie aduse la temperatura camerei inaintea pregatirii propriu zise, asa incat trebuie sa le scoateti din frigider cu 30 de minute inainte de a le aseza pe gratar. Se incinge gratarul la foc mediu-mare si se aseaza aripioarele scuturate de marinada pe cat posibil (prea multe particule aderente la carne s-ar arde si ar deveni amarui pe gratar). Eu le intorc pe partea opusa dupa primele 6 minute de „gratarit”.
6. Dupa ce se intorc aripioarele, se muta pe o parte ceva mai putin incinsa a gratarului (se trage jarul in partea opusa). Din acest moment, un capac pentru gratar devine foarte util, va ajuta aripioarele sa se patrunda bine in interior intr-un timp mai scurt, evitand astfel o crusta arsa si amara. Eu gatesc aripioarele la gratar timp de 20 de minute, pana cand daca se inteapa cu furculita chiar la articulatie apar sucuri clare, fara urma de sange. Atentie, carnea de pui trebuie sa fie complet gatita, nu se accepta nicio tenta rozalie.
Se scot aripioarele de pe gratar si se lasa sa se odihneasca pret de 5-6 minute inainte de a le servi. Pofta buna si sper ca v-am fost de folos :). Ca garnitura, va recomand salata de cartofi pe care am facut-o ceva mai devreme, se potriveste perfect. Mai jos am inserat un clip video in care, in afara de o alta varianta de aripioare la gratar, veti descoperi si o reteta de mititei si una de cotlet de porc marinat la gratar.
Lasă un răspuns