
Radacinoase la tava





Tava asta plina de culoare si gust bun s-ar putea numi la fel de bine simfonie de toamna :). Nu e prima data cand imi spun ca un fel simplu cu legume poate fi la fel de gustos ca orice friptura, dar aceasta tava cu sfecla rosie, morcov, mere, un fir de pastarnac si cam cu orice ai chef sa pui in ea, e in stare sa ia fata celor mai pretentioase preparate. Reteta cu legume pe care v-o propun azi poate fi servita ca si garnitura dar la fel de bine poate constitui ea insasi un fel de mancare vegetarian atat de bun, incat sa te lingi pe degete si sa nu-ti mai trebuiasca nimic in plus. Pentru ca e toamna, radacinoasele coapte si superb colorate au umplut galantarele pietelor, asa ca va invit cu drag sa incercati si voi acest deliciu de sezon.
Ingrediente Radacinoase La Tava:
- 6-7 sfecle rosii micute (ceva mai mari decat 1 ou)
- 2 cartofi medii
- 1 morcov mare
- 1 fir de pastarnac
- 1 ceapa rosie mare
- 1 mar mare cu pulpa tare
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 1 lingura rozmarin proaspat tocat
- 2 linguri de ulei
- sare si piper
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingurita de miere
Preparare Radacinoase La Tava:
Legumele (si marul) se curata de coaja si se spala bine. Daca sfecla are frunzulite se pot pastra, sunt foarte bune si sanatoase, dar insistati sa curatati bine printre ele sa nu aiba resturi de nisip.
Se taie legumele in bucati potrivite: sfecla se taie in sferturi (sau in 6), morcovul si pastarnacul in felii groase de aproximativ 2 cm., cartofii in 8, marul se feliaza mare si se elimina casuta semintelor. Ceapa se taie julienne iar usturoiul se zdrobeste. Se pun toate legumele astfel pregatite in tava, se condimenteaza cutajos cu sare si piper proaspat macinat, se adauga cimbrul, rozmarinul si uleiul.
Se amesteca bine si se acopera tava cu foile de aluminiu. Se da tava la copt in cuptorul precins la 190 de grade, timp de 45 de minute – 1 ora, pana cand toate legumele sunt moi. Se indeparteaza folia si se mai lasa la copt inca 5 minute, cat sa se caramelizeze usor.
Se scoate tava din cuptor, se adauga 2 linguri de otet balsamic si se prelinge 1 lingurita de miere. Se amesteca bine, ca sa se glazureze legumele.
Se servesc legumele cu o friptura, cu peste fript sau la gratar sau ca atare. Recomandarea mea este sa le asezati in farfurie si sa adaugati doar putina branza de capra sfaramata, se potriveste de minune si e delicios. Pofta buna!
Lasă un răspuns